16/1/10

Ο Νομάρχης των Αιολικών Πάρκων...

"...Μόλις περνάμε την γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου κοιτάμε απέναντι στο Παναχαϊκό. Πως πρόλαβαν οι Πατρινοί και ‘βαλαν στο Παναχαϊκό ανεμογεννήτριες και ‘μεις δεν πήραμε είδηση; Μήπως δεν έχουμε αέρα εμείς εδώ; Είναι ένα ερώτημα. Μπορεί να απαντηθεί. Δεν έχουμε, άρα, δεν ασχολούμαστε με τις ανεμογεννήτριες. Μήπως έχουμε και έχουμε τίποτα πράγματα στο μυαλό μας του είδους: «θα καταστραφεί το περιβάλλον»; Μπορεί να συμβαίνει κι αυτό. Δεν έχει πέσει τίποτα στην αντίληψή μου σχετικό, ξέρω όμως όταν πήγαν να εγκαταστήσουν κάποιες ανεμογεννήτριες πάνω στην Σαράνταινα, ξεκίνησε κίνημα οικολόγων ότι θα καταστραφεί το δάσος. Τώρα το πόσο σωστό ή πόσο λάθος είναι αυτό θα μετρηθεί από το αποτέλεσμα. Εγώ όμως πιστεύω και πρέπει να πιστεύουμε όλοι μας ότι αυτή η ανανεώσιμη μορφή ενέργειας έχει χώρο να πάει και αποδώσει και για την τοπική μας και για την εθνική μας οικονομία." ...
...απόσπασμα απο την ομιλία του νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας κ. Θύμιου Σώκου στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα: " Πάρκο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: Υπάρχει άλλος δρόμος για την Αιτωλοακαρνανία".

Αντί να σχολιάσουμε τις απόψεις του Νομάρχη "μας"- που σε τελική ανάλυση έχει δικαίωμα να τις έχει ως άτομο- , του μεταφέρουμε απλώς τις απορίες και τις απόψεις των συμπολιτών μας:
* όταν υπάρχουν απολύτως αρνητικές εισηγήσεις και γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων φορέων όπως πχ. των Δασαρχείων και αρνητικές αποφάσεις των άμεσα εμπλεκόμενων Δημοτικών Συμβουλίων για την εγκατάσταση ΑΠΕ, γιατί ο κ. Νομάρχης προσπαθεί πραξικοπηματικά να τις ανατρέψει στο Νομαρχιακό Συμβούλιο; Τι θέση έχει πάρει για την εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου στον Δήμο Πλατάνου; Μήπως η θέση του είναι αντίθετη με την θέση του Τοπικού Δημοτικού Συμβουλίου, των Τοπικών Φορέων και της πλειοψηφίας των Δημοτών; Και δικαίωμά του είναι να έχει όποια θέση θέλει ως άτομο, αλλά το να επιδιώκει την θέση του αυτή να την περάσει και ως Απόφαση Νομαρχιακού Συμβουλίου, είναι εντελώς διαφορετικό θέμα!
* επειδή μάλλον ο κ. Νομάρχης δεν έχει ανέβει ποτέ του στα Βαρδούσια, στην Σαράνταινα και στις κορφές των Κραβάρων, για αυτό μιλάει για "δάσος": εκεί που χωροθετούνται τα Αιολικά Πάρκα είναι η "υπαλπική ζώνη". Επειδή είμαστε σίγουροι ότι ο κ.Νομάρχης δεν ξέρει τι σημαίνει "υπαλπική ζώνη" και πόσο ευαίσθητο οικοσύστημα είναι αυτή, ας αρκεστεί να αποδεχτεί τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων φορέων !
*σίγουρα όσο καιρό διετέλεσε Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας ο κ.Σώκος κατάφερε με την αρώγη του τέως υπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ κ.Σουφλιά και της νυν υπουργού "Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής" κα.Μπιρμπίλη να φέρει τον Νομό μας στις πρώτες θέσεις ως αναφορά την ανάπτυξη των ΑΠΕ. ( βλέπε: Οι κονκισταδόροι της Ελληνικής Φύσης:) Προς το παρόν στο όραμα του "κάθε βουνοκορφή και αιολικό πάρκο- κάθε λιβάδι και φωτοβολτα'ι'κό πάρκο - κάθε ποτάμι κι εκτροπή- κάθε ρέμα και υδροηλεκτρικός σταθμός" μόνο τα Κράβαρα του αντιστέκονται! Δέν ξέρουμε για πόσο ακόμη- καθώς δεν μπορούμε να προβλέψουμε και τι ανακατατάξεις θα επιφέρει ο "Καλλικράτης" και κατά πόσο αυτές θα επηρεάσουν τον αγώνα των Κραβαριτών!
*από αυτή του, την μέχρι τώρα πορεία, ο νομάρχης "μας", το σίγουρο είναι ότι έχει αποκτήσει και ένθερμους υποστηριχτές: τις εταιρείες "ΘΕΜΕΛΗ ΑΕ" και "ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ"! Δεν ξέρουμε βέβαια και κατά πόσο η "υποστήριξη" αυτή θα αποτελέσει και κινητήρια δύναμη για την ανέλιξη του στο "μετά-Καλλικράτη" Πολιτικό Σκηνικό, καθώς ο τελικός κριτής θα είναι ο λαός της Αιτωλοακαρνανίας! Το σίγουρο είναι ότι ο λαός μας έχει μιά παροιμία που λέει "πές μου τους φίλους σου να σου πώ ποιος είσαι"! Υπάρχουν λοιπόν κάποιοι που είναι "φίλοι" με τους Μεγαλοεργολάβους και επιδιώκουν να εγκαταστήσουν Αιολικά Πάρκα παντού, και υπάρχουν και κάποιοι που είναι φίλοι με τους Λύκους , τα Έλατα και τις Ψηλές Κορφές , και επιδιώκουν την προστασία της Παρθένας Φύσης των Κραβάρων! Το με ποιόν θα συνταχτεί ο λαός της Ναυπακτίας είναι θέμα προς το παρόν ανοιχτό! Το ποιός όμως έχει το δίκιο με το μέρος του είναι δεδομένο και σίγουρα- ανεξάρτητα από την βραχυπρόθεσμη πορεία των γεγονότων- μακροπρόθεσμα αυτεπιβεβαίωτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: