3/4/15

Οι γερμανικές ανεμογεννήτριες εξολοθρεύουν μεταναστευτικές νυχτερίδες.


Μια νέα έρευνα για τις επιπτώσεις της αιολικής ενέργειας στην άγρια ζωή υποστηρίζει ότι οι ανεμογεννήτριες στη Γερμανία εξολοθρεύουν έναν σημαντικό αριθμό νυχτερίδων, τα δύο τρίτα εκ των οποίων βρίσκονται στη διαδικασία της μετανάστευσης ανάμεσα στα χειμερινά και θερινά τους ενδιαιτήματα.
Ορισμένες έρευνες υποστήριζαν μέχρι πρόσφατα ότι οι επιπτώσεις των ανεμογεννητριών στα πτηνά είναι μικρές συγκριτικά με άλλους κινδύνους. Ωστόσο, η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση European Journal of Wildlife Research δείχνει ότι οι επιπτώσεις στις νυχτερίδες, ειδικά στη Γερμανία, όχι απλά δεν είναι αμελητέες, αλλά αντιθέτως είναι τρομαχτικές.
Η έρευνα υποστηρίζει ότι κάθε ανεμογεννήτρια προκαλεί το θάνατο περίπου 10 με 12 νυχτερίδων ετησίως. Οι επιπτώσεις κυμαίνονται ανάλογα με τη γεωγραφική τοποθεσία, αλλά και τον τύπο της ανεμογεννήτριας.
Ωστόσο, λίγες από τις 24.000 ανεμογεννήτριες που λειτουργούν στη Γερμανία λειτουργούν με μέτρα προστασίας των νυχτερίδων. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι εάν το σύνολο των γερμανικών ανεμογεννητριών λειτουργούσαν δίχως μέτρα προστασίας των νυχτερίδων θα θανατώνονταν περίπου 250.000 κάθε χρόνο. Από αυτές σχεδόν το 70% είναι στη διαδικασία της μετανάστευσης.
Ειδικά οι ανεμογεννήτριες παλαιότερης τεχνολογίας θεωρείται ότι προκαλούν τη μεγαλύτερη ζημιά.
Η μελέτη κατηγορεί τον κλάδο της αιολικής ενέργειας ότι οι εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών στη Γερμανία δεν συμμορφώνονται με τις εθνικές και διεθνείς συμβάσεις διατήρησης της φύσης όπως η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την  “Διατήρηση των Μεταναστευτικών Ειδών των Άγριων Ζώων”. Κι αυτό διότι “λόγω της κεντρικής της θέσης στην ευρωπαϊκή Ήπειρο, η Γερμανία έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη διατήρηση των μεταναστευτικών νυχτερίδων”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: