10/7/14

Αποτυχημένη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές!

Μετά βίας άντλησε η κυβέρνηση 1,5 δισ. ευρώ έναντι 3 δισ., που ήταν ο στόχος - Στο 3,5% διαμορφώθηκε το επιτόκιο!
Αναδημοσίευση από την "Ελευθεροτυπία".
Μισά χρήματα (1,5 δισ. ευρώ ) άντλησε τελικά το υπουργείο Οικονομικών, από το σύνολο των 3 δισ. ευρώ που ζητούσε για το 3ετές ομόλογο, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,5%. Η κυβέρνηση για τη... μισή έξοδο στις αγορές, καταφεύγει στην εξήγηση περί “κακής συγκυρίας στις διεθνείς αγορές”. Η διεθνής αδυναμία, όμως, δείχνει ότι η κρίση έχει δρόμο ακόμα όχι μόνο στην “ελληνική τραγωδία” αλλά πανευρωπαϊκά και διεθνώς, όπως υπενθυμίζει και ο αναπάντεχος πορτογαλικός ιός (Banco Espirito Santo). 
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η άντληση του συγκεκριμένου ποσού έγινε παρά το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα που διαμορφώθηκε χθες και σήμερα στις διεθνείς αγορές και ιδίως στις αγορές της περιφέρειας (σ.σ. αναταράξεις που έχουν προκληθεί τις τελευταίες ημέρες από τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα της Πορτογαλίας, λόγω των ανησυχιών για τη χρηματοπιστωτική "υγεία" την πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo).
Στο ελληνικό χρηματιστήριο ήδη γκρεμίζεται το «success story». Ισχυρές πιέσεις συνεχίζουν να δέχονται οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά η οποία ακολουθεί την έντονη πτωτική πορεία των αγορών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, λόγω της κρίσης αλά Lehman Brothers με αφορμή την αδυναμία ορισμένων πληρωμών της πορτογαλικής τράπεζας Espirito Santo.
Τα οικονομικά πρόβληματα της Banco Espirito Santo πυροδότησαν ανησυχίες για την υγεία άλλων τραπεζών της περιφέρειας της Ευρωζώνης αλλά και για τους μηχανισμούς που επεξεργάζονται οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για το χειρισμό των προβληματικών τραπεζών της περιοχής. 
Πώς μπορεί μια μικρή τράπεζα σαν την Banco Espirito Santo να προκαλέσει τέτοιο πανικό και αδυναμία;
Η τρέχουσα αντίληψη είναι πως πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αλλά ο πανικός δεν αργεί να κυριεύσει τους πάντες καθώς η κατάσταση διεθνώς παραμένει εύθραυστη στις οικονομίες παρά τις φούσκες στις αγορές μποστά σε μια νέα κρίση... αλά Lehman Brothers.
Λίγες μέρες πριν η πορτογαλική Espirito Santo έχασε μια πληρωμή βραχυπρόθεσμου ομολογιακού χρέους, δημιουργώντας ντόμινο πιέσεων σε πορτογαλικές τραπεζικές μετοχές και ομόλογα, εγείροντας φόβους πως όλοι οι κάτοχοι εμπορικών χρεογράφων του ομίλου θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι με... "κούρεμα". 
Αρκετά ξένα funds ρευστοποιούν... υπέρβαρες κερδοφόρες θέσεις, προτιμώντας να αυξήσουν τη ρευστότητά τους, εν όψει πιθανών ΑΜΚ σε πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες, τις οποίες θα επιβάλουν τα επικείμενα ευρωπαϊκά stress test, μπροστά στον επιπλέον κίνδυνο διορθώσεων στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια που έχουν βρεθεί ξανά στη στρατόσφαιρα.
Εάν αυτά συνδυαστούν με την κρίση ρευστότητας στις βουλγαρικές τράπεζες και τις κομπίνες των εκεί τραπεζιτών, με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται ξανά στο κάδρο των ανησυχιών, εν μέσω προηγηθείσας "νηοπομπής" αρνητικών ειδήσεων (BNP Paribas, Commerzbank, ενώ στον ίδιο δρόμο δείχνουν να βαδίζουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Credit Agricole, η Societe Generale, η Deutsche Bank και η UniCredit και τα πρόστιμα 7 δισ. στη Citigroup, δημιουργείται ένα εκρηκτικό καλοκαιρινό κοκτέιλ αβεβαιότητας.
Σε ένα τόσο ασταθές περιβάλλον οι "παίκτες" δεν ποντάρουν εύκολα επίφοβα στοιχήματα. 
Πάντως, όπως επισήμανε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, «στόχος μας δεν ήταν τα ποσά που θα εισπράξουμε, αλλά το ότι μπορούμε να τα πάρουμε (παρά τις δυσμενείς συνθήκες) και με σωστό επιτόκιο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, χαρακτηριστικό του θετικού αποτελέσματος της δημοπρασίας (παρά το «αίσθημα ανασφάλειας στους επενδυτές, που τελικά δεν ήταν τοπικό», όπως είπε), είναι το γεγονός ότι το spread (διαφορά επιτοκίου) με τα αντίστοιχα πορτογαλικά ομόλογα μειώθηκε στις 200 μονάδες βάσης από 240 μονάδες βάσης στην προηγούμενη δημοπρασία του Απριλίου. Υποστήριξε, επίσης, ότι «πιστεύουμε ότι το yield (απόδοση) θα παραμείνει στο σημερινό επίπεδο (σ.σ. όταν αρχίσει η διαπραγμάτευση του ομολόγου στις δευτερογενείς αγορές)».
Το επιτόκιο του 3,5% ωστόσο δεν θεωρείται συγκριτικά ικανοποιητικό, με δεδομένο πως το 10ετές ομόλογο τον περασμένο Απρίλιο δεν θεωρείται ότι πουλήθηκε “φθηνά”, με επιτόκιο 5%, όταν το χρέος δεν θεωρείται “βιώσιμο” ούτε με το μισό επιτόκιο (2-2,5%)που χορηγούν οι δανειστές με το μνημόνιο.
Στουρνάρας: Στηρίξτε τις τράπεζες!
Χωρίς νέα τραπεζικά δάνεια η ανάκαμψη της οικονομίας δεν μπορεί να είναι διατηρήσιμη, εκτίμησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε εκδήλωση στην Τράπεζα της Ελλάδος στην οποία κεντρικός ομιλητής ήταν ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.
Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι μέχρι στιγμής η ανάκαμψη της οικονομίας δεν στηρίχθηκε στον τραπεζικό δανεισμό, ο οποίος πρακτικώς ήταν ανύπαρκτος. Ωστόσο προειδοποίησε ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί στην Ελλάδα αλλά και στην Ε.Ε. 
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι εφεξής η οικονομία θα πρέπει να προχωρήσει με θετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης. Στην αντίθετη περίπτωση αμφέβαλλε για το κατά πόσον η ανάκαμψη της οικονομίας μπορεί να είναι διατηρήσιμη.
Ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι τα μέτρα που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Κάλεσε δε για μία ακόμη φορά τους Ευρωπαίους εταίρους μας να τιμήσουν την υπόσχεση τους και αποφασίσουν μέτρα για την ανακούφιση του Δημόσιου Χρέους της Ελλάδος.
Από την πλευρά του ο κ Ρέγκλινγκ εκτίμησε ότι το Ελληνικό Χρέος είναι βιώσιμο. Ωστόσο κάλεσε την Ελλάδα να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να βελτιώσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της. Διευκρίνισε επίσης ότι στην περίπτωση που ο ΕSM χορηγήσει νέο δάνειο, αυτό θα συνοδεύεται από συγκεκριμένους όρους (conditionality).  

Δεν υπάρχουν σχόλια: