28/7/14

Έλληνες ορειβάτες πάτησαν την απόρθητη κορυφή Κ2!

Ο Αλέξανδρος Αραβίδης πάτησε την κορφη του Κ2 νωρίς το απόγευμα προχθές 26/7. Λίγο πίσω του ο Πάνος Αθανασιάδης προτιμησε να υποχωρησει 150μ. από την κορφη στα 8460μ. επιλεγοντας την ασφαλη του καταβαση, παρά μια επίφοβη συνέχιση της προσπαθειας. Οι δυο τους θα αφήσουν αύριο την κατασκήνωση βάσης. για να επιστρέψουν στην χώρα μας. 
Το Κ2 είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό στη Γη μετά το όρος Έβερεστ με ύψος 8.611 μέτρα. Είναι μέρος της οροσειράς Καρακορούμ και βρίσκεται στα σύνορα Πακιστάν και Κίνας. Η ανάβαση από την Κινεζική μεριά είναι πιο επικίνδυνη και γι'αυτό το λόγο οι αναβάσεις γίνονται από την πακιστανική μεριά. Το Κ2 είναι η δεύτερη πιο θανάσιμη κορυφή μεγαλύτερη των 8 χιλιομέτρων με πρώτο το Αναπούρνα. Για κάθε τέσσερις ορειβάτες που φτάνουν στην κορυφή, ένας πεθαίνει, ενώ για τις γυναίκες συγκεκριμένα, το βουνό αυτό μοιάζει «καταραμένο», καθώς τρεις στις πέντε γυναίκες που το ανεβαίνουν, πεθαίνουν κατά την κάθοδο!
To όνομα Κ2 προέκυψε από την σημειογραφία που χρησιμοποιήθηκε στην Μεγάλη Τριγωνομετρική Μελέτη. Ο Τόμας Μοντγκόμερι έκανε μια πρώτη έρευνα της οροσειράς Καρακορούμ από το όρος Χαραμούκχ, 210 χιλιόμετρα νότια και σχεδίασε τις δύο ψηλότερες κορυφές ονομάζοντάς τες Κ1 και Κ2. Η πολιτική της μελέτης έλεγε το βουνά να ονομάζονται με τα τοπικά ονόματα όπου είναι αυτό δυνατό και το Κ1 βρέθηκε ότι είναι το όρος Μασερμπρούμ. Όμως το Κ2 δεν είχε όνομα κυρίως λόγω της μεγάλης απόστασης. Το βουνό δεν είναι όρατο ούτε από το πιο κοντινό νότιο ούτε το πιο κοντινό βόρειο οικισμό. Οι πρώτοι που το ανεβήκαν ήταν μια ιταλική ορειβατική ομάδα (Ο Achille Compagnoni και ο Lino Lacedelli) που κατέκτησαν την κορυφή στις 31 Ιουλίου 1954.

Δεν υπάρχουν σχόλια: