28/6/14

Κρατική επιδότηση εκατομμυρίων για ιδιωτικές επενδύσεις του… αέρα!


Εν μέσω θύελλας αντιδράσεων για τα νομοσχέδια της «μικρής ΔΕΗ» και της χωροταξικής και πολεοδομικής μεταρρύθμισης, η υπερψήφιση ενός ακόμη νομοσχεδίου από το Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής, με πλειοψηφία συγκροτούμενη από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τα υπόλοιπα κόμματα.
Το εν λόγω νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, αφορά μεταξύ άλλων την κρατική συγχρηματοδότηση έξι μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων σε εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας, με περισσότερα από 94 εκατομμύρια δημόσιου χρήματος, είτε με τη μορφή φοροαπαλλαγών, είτε άμεσων ενισχύσεων, παρότι προσφέρουν μόλις έξι θέσεις εργασίας (και αυτές ως επί τω πλείστων σεκιουριτάδων...)!
-αιολικό πάρκο στη Λάρισα της «Κίσσαβος Πλάκα Τρανή Α.Ε. ΑΠΕ»
-αιολικό πάρκο στο Αγρίνιο της «SPRIDER Ενεργειακή»
-αιολικό πάρκο στην Πάρο της «Αιολικό Πάρκο Γούλες Α.Ε.»
-αιολικό πάρκο στη Νάξο της «Αιολογικό Πάρκο Δίστομο Α.Ε.»
-αιολικό πάρκο στους Δελφούς της «Vector Αιολική Νότιας Δεσφίνας Α.Ε.»
-τρία αιολικά πάρκα στη Βόνιτσα της «Καλός Όρος Αιολικά Πάρκα Α.Ε.»
«Τα υπό κύρωση σχέδια, όπως και η συνολική κατεύθυνση του επενδυτικού νόμου, δεν εξυπηρετούν την ανάπτυξη ή την απασχόληση, αλλά συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα που καθορίζουν και την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας», ανέφερε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου. Πιο συγκεκριμένη, η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «το πρόβλημα βρίσκεται στις τρεις εταιρείες που είναι πίσω από τις επενδύσεις - στην επιχορήγηση των κυρίων Μυτιληναίου και Κοπελούζου, και της γερμανικής εταιρείας ENERGON που ελέγχεται από το ελληνικό Δημόσιο, από τον εισαγγελέα και το ΣΔΟΕ στην Ελλάδα, ενώ και η μητρική της εταιρεία ελέγχεται στη Γερμανία. Εσείς τους δίνετε επιχορηγήσεις σε θερινά τμήματα. Γιατί;». Για την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, «η απάντηση είναι απλή: Γιατί αυτό ακριβώς επέτρεψαν οι ψηφοφόροι να συμβεί, καθώς η συγκυβέρνηση παρέμεινε ουσιαστικά ατιμώρητη από τον ελληνικό λαό». Και συμπλήρωσε: «Αν κοιτάξει κανείς τις ημερομηνίες των αποφάσεων χρηματοδότησης θα διαπιστώσει ότι όλες τους είναι μετεκλογικές. Ο κύριος υπουργός υπέγραψε τις συζητούμενες ενισχύσεις ιδιωτών αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Πριν δεν τις υπέγραφε. Προφανώς περίμενε να διαπιστώσει αν όντως τη Δευτέρα "θα έφευγαν" όπως έλεγε ο κ. Τσίπρας...» 
«Οι υπουργοί δεν επιλέγουν επενδύσεις στον αναπτυξιακό νόμο», απάντησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης. «Κατατίθενται αιτήματα, γίνεται έλεγχος νομιμότητας, αν είναι επιλέξιμη η δαπάνη και αν υπάρχει ίδια συμμετοχή, αξιολογείται η επένδυση από εξωτερικούς αξιολογητές που κληρώνονται από το ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστημα. Αυτό όμως που μου κάνει εντύπωση με τους ΑΝΕΛ, είναι ότι δυο φορές με έχουν ρωτήσει γιατί επέλεξα κάποιον - και πέρσι το καλοκαίρι μου επιτέθηκαν με επίκαιρη ερώτηση γιατί δεν επέλεξα κάποιον που ήθελαν εκείνοι...».
«Βλέπω μια επένδυση 80 εκατομμυρίων. Από τα 80 εκ. ευρώ, τα 20 εκατομμύρια είναι ίδια κεφάλαια και από αυτά, τα 10 εκ. ευρώ είναι η κρατική επιδότηση, η οποία δίνεται 100% προκαταβολή», παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Ενα προφίλ στις τράπεζες να έχει απλώς ο λεγόμενος "επενδυτής" και παίρνει τα λεφτά του Δημοσίου και κάνει επένδυση. Μετά ακολουθεί το γνωστό παιγνίδι υποτιμολογήσεων και υπερτιμολογήσεων - και με σχεδόν μηδενικά ίδια κεφάλαια κάνει την επένδυση με λεφτά του Δημοσίου και του ΕΤΕΑΝ. Αυτοί είναι οι επενδυτές στην Ελλάδα...», σχολίασε ο κος Λαφαζάνης.
«Πού είναι το μεμπτό και το ύποπτο;», αντέταξε στον Π. Λαφαζάνη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης. «Υπήρξαν κάποιοι που κατέθεσαν επενδυτικά σχέδια σύμφωνα με το νόμο, και πάνε για την επικύρωση. Και σ' αυτά λέτε «όχι», όπως «όχι» λέτε και σε κάθε επένδυση, σε κάθε δυνατότητα επένδυσης και ανάκαμψης της οικονομίας», συμπλήρωσε.
«Επιδοτείτε 15,5 εκατομμύρια τη μία θέση εργασίας! Αυτό κάνετε με αυτό το νομοσχέδιο!», διαμαρτυρήθηκε ο Θανάσης Πετράκος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Το να κρίνουμε τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, μονάχα υπό το πρίσμα των θέσεων εργασίας, είναι κοντόφθαλμη και μίζερη προσέγγιση» απάντησε ο Θάνος Μωραΐτης (ΠΑΣΟΚ).
Και εκεί, με αυτή την ατάκα του πρώην υφυπουργού περιβάλλοντος, γέλασε και το παρδαλό γαλαζοπράσινο κατσίκι... Οι μόνοι που δεν γελάνε βέβαια είναι οι έλληνες φορολογούμενοι που από την μια πληρώνουν την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών απο την τσέπη τους και μετά καλούνται να πληρώσουν και το έλλειμμα που αυτές προκαλούν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ! Και όπως σοφά λέει ο λαός γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος. Οι κύριοι Καραγκούνης και Μωραΐτης ας μην το ξεχνούν αυτό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: