20/3/14

Η αλήθεια πίσω από το ελληνικό «Success Story»!

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πολλοί Έλληνες έχουν αναπτύξει την αίσθηση πως ζουν μια φάρσα». Έτσι ξεκινά το μακροσκελές άρθρο στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα «The Huffington Post», στο οποίο η δημοσιογράφος Jullian Tomlin, περιγράφει και σχολιάζει την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας, με αφορμή το… «Success story» που επικαλείται η ελληνική κυβέρνηση.
Η δημοσιογράφος σχολιάζει τις αντιδράσεις που συνάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά την επίσκεψή του στο Imperial College του Λονδίνου, που όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο άρθρο, πήγε να «γιορτάσει» την ελληνική επιτυχία, «σύμφωνα με τη γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης, και να παρουσιάσει την οικονομία ως "success story"». 
Ακόμη, στο άρθρο επισημαίνεται και η ...«μεγάλη απόσταση» που υπάρχει ανάμεσα στις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη για το τι συμβαίνει στο χώρο της υγείας και του επιστημονικού περιοδικού «Lancet».
«Ως υπουργός Υγείας, ο κ. Γεωργιάδης προΐσταται σε έναν τομέα υγείας που λαμβάνει το μικρότερο ποσοστό από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, και οι συνέπειες του γεγονότος αυτού είναι ορατές: Σημαντική αύξηση μολυσματικών ασθενειών, και του HIV αλλά και της ελονοσίας, οι ανασφάλιστοι φτάνουν τις 800.000, όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι δεν έχουν πρόσβαση στις υποδομές υγείας που κλείνουν, οι Γιατροί του Κόσμου αναγκάστηκαν να αυξήσουν τις δομές τους για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση, μπήκε εισιτήριο στα νοσοκομεία, το ποσοστό που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι για φάρμακα και συνταγογράφηση αυξήθηκε, ενώ το ποσοστό των θνησιγενών γεννήσεων αυξήθηκε 21% από το 2008 έως το 2011, γεγονός που επίσης αποδίδεται στην περιορισμένη πρόσβαση σε κατάλληλες δομές υγείας».
Επιπλέον, η αρθρογράφος «υπογραμμίζει» πως «οι Έλληνες έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη, ενώ ο αριθμός των αυτοκτονικών έχει αυξηθεί 45% από το 2007 έως το 2011».
«Το κοινωνικό κόστος της περικοπής του κράτους πρόνοιας τον τελευταίο καιρό έχει βαρύνει κυρίως τους απλούς Έλληνες πολίτες, ενώ την ίδια ώρα οι πολιτικοί αρνούνται πως όντως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και μάλιστα θεωρούν κάθε αντίδραση δυσφήμιση», καταλήγει το άρθρο της ηλεκτρονικής εφημερίδας.
«Η ιδέα ότι η Ελλάδα κινείται προς την επίλυση των οικονομικών της προβλημάτων και την εκ νέου είσοδο της στις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι μια πλάνη και μια φαντασίωση, αλλά ακόμη και αν αυτό γίνει κάποια στιγμή εφικτό, το τίμημα που οι Έλληνες θα έχουν καταβάλει - και πρόκειται και στο μέλλον να πληρώσουν - είναι ανυπολόγιστο...»! «Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι με ανθρώπους όπως ο Γεωργιάδης στην εξουσία, καμία προσπάθεια δεν θα γίνει για να αποτραπεί η περαιτέρω ζημία στο βιοτικό επίπεδο των ελλήνων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο διορίστηκε κάποιος σαν τον Γεωργιάδη σε μια τέτοια σημαντική θέση, παρά την παντελή έλλειψη πείρας στον τομέα της υγείας. Είναι για την εφαρμογή πολιτικών που είναι αναμφισβήτητα επιβλαβείς. Στο πλαίσιο της θητείας του, οι έλληνες θα συνεχίσουν να αρρωσταίνουν.» «Ο Γεωργιάδης είναι εκπρόσωπος ενός κράτους που όχι μόνο επιβάλει πολιτικές που σκοτώνουν αλλά επιπλέον αρνείται να αναγνωρίσει οποιαδήποτε επιστημονική έρευνα με στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτές οι πολιτικές σκοτώνουν!»
«Για τον Γεωργιάδη και την Ελληνική Κυβέρνηση στο σύνολό της, η τραγωδία στη δημόσια υγεία είναι μέρος του περιβόητου "success story" της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής για την κοινωνία. Οι πολιτικές αυτές σκοτώνουν στην κυριολεξία, και ο κ. Γεωργιάδης είναι εδώ για να προωθήσει τα δεινά του ελληνικού λαού.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: