10/12/13

Μαύρη ανάπτυξη...

...όποιος πλέον ξαναχαρακτηρίσει τις ανεμογεννήτριες ..."πράσινες" το πιθανότερο είναι πως θα έχει πρόβλημα αχρωματοψίας και μάλλον θα βλέπει και τον Ομπάμα ..."πράσινο".
Τη χρονική επέκταση για 30 χρόνια των αδειών που επιτρέπουν στα αιολικά πάρκα να σκοτώνουν ακούσια προστατευόμενα είδη αετών αποφάσισε η διακυβέρνηση Ομπάμα στις ΗΠΑ ξεσηκώνοντας κύμα αντιδράσεων από οικολογικές οργανώσεις. Σύμφωνα με το νόμο Περί Προστασίας (;) του Φαλακρού Αετού και του Χρυσαετού, επιτρέπεται σε αιολικές και άλλες εγκαταστάσεις να παρασύρουν, να σκοτώσουν ή να διαταράξουν τις συνθήκες διαβίωσης φαλακρών αετών και χρυσαετών.
Περιβαλλοντικές οργανώσεις κάνουν λόγο για “λευκή επιταγή” προς τις εταιρείες αιολικής ενέργειας και για “νόμο που θανατώνει το σύμβολο της Αμερικής, το φαλακρό αετό”.
Από την πλευρά της, η Αμερικανική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (AWEA) υποστηρίζει ότι ο νόμος θα συμβάλλει στην προστασία περισσότερων (!!!) και όχι λιγότερων αετών και επισημαίνει ότι οι άδειες αφορούν και σε άλλους κλάδους όπως η εξόρυξη και έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου, η εξόρυξη, οι στρατιωτικές βάσεις, τα αεροδρόμια, τα δίκτυα ενέργειας και οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Κάθε χρόνο χιλιάδες πτηνά, όχι μόνο αετοί, εκτιμάται ότι πεθαίνουν από τη σύγκρουσή τους με γιγάντιες ανεμογεννήτριες, καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας και άλλες υποδομές στις ΗΠΑ. Ωστόσο, το ακριβές μέγεθος των απωλειών δεν είναι γνωστό καθώς οι διαχειριστές των αιολικών πάρκων δεν υποχρεούνται από το νόμο να αναφέρουν τους θανάτους αετών. Η Αμερικανική Υπηρεσία Αλιευμάτων και Άγριας ζωής κάνει λόγο για απώλεια μόνο 85 φαλακρών αετών και χρυσαετών από ανεμογεννήτριες από το 1997 με βάση τα στοιχεία που δίνουν οι υπεύθυνοι των αιολικών πάρκων. “Συγκρίνετε αυτό το επίσημο νούμερο με τους 50 ως 70 αετούς που έχει αποδειχτεί ότι χάνονται κάθε χρόνο μόνο στην αιολική μονάδα του Άλταμοντ Πας στην Καλιφόρνια” αναφέρει ο Νταγκ Μπελ., διευθυντής προγράμματος άγριας ζωής στο East Bay Regional Park District.

Δεν υπάρχουν σχόλια: