8/5/13

Όταν οι κερδοσκόποι κάνουν πάρτι...

Την αγορά ελληνικών ομολόγων, που όπως εκτιμά «αποτελούν κορυφαία κίνηση εξασφάλισης σταθερού εισοδήματος για φέτος», συστήνει η Morgan Stanley, ενώ και χθες συνεχίστηκε το ράλι στην αγορά των Ελληνικών Ομολόγων: Η τιμή του δεκαετούς τίτλου αναφοράς αυξήθηκε στα επίπεδα των 60 λεπτών ανά ευρώ, το υψηλότερο μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ η απόδοση κινήθηκε στο 9,38%, παραμένοντας σταθερά κάτω από το ψυχολογικό όριο του 10%. 
Όπως αναφέρει σε αποκαλυπτικό της δημοσίευμα η εφημερίδα "Wall Street Journal", ο επικεφαλής του τμήματος κρατικών ομολόγων της Morgan Stanley, Paolo Batori  σε οικονομικό φόρουμ που διοργάνωσε ο οίκος την προηγούμενη εβδομάδα έστειλε το "μήνυμα" για αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων, καθώς αποτελούν σίγουρη επένδυση με απρόσμενα κέρδη.
Σύμφωνα με τον Batori ένας από τους λόγους για τους οποίους οι επενδυτές πρέπει να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση είναι το γεγονός ότι τα Ελληνικά Ομόλογα υπάγονται πλέον στο διεθνές δίκαιο, οπότε μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού κρατικού χρέους, όπως προβλέπει εξάλλου και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα αφορά πλέον στον επίσημο και όχι στον ιδιωτικό τομέα.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος παραμένει πολύ υψηλό παρά την πρόσφατη «αναδιάρθρωσή του» (δηλαδή και το τελευταίο «κούρεμα»).
Τώρα, επισημαίνει το ΔΝΤ, για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, θα απαιτηθεί οι Ευρωπαίοι εταίροι να προσφέρουν μια επιπλέον «ανακούφιση» με νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και, όπως σημειώνει, η Ευρωζώνη έχει δεσμευτεί να λάβει μέτρα μείωσης του ελληνικού χρέους – χρέος που βρίσκεται στα δικά της χέρια. «Με το ελληνικό χρέος τώρα να βρίσκεται κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος στα χέρια του επίσημου τομέα, θα απαιτηθεί οι πιστωτές να έχουν έτοιμο ένα αξιόπιστο σχέδιο για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους», επισημαίνει χαρακτηριστικά στην έκθεσή του το ΔΝΤ. Στόχος πάντα πρέπει να είναι το χρέος να πέσει κάτω του 110% του ΑΕΠ ως το 2022, και για να συμβεί αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι ένα νέο κούρεμα. Και όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές η συζήτηση για το νέο κούρεμα θα ανοίξει επίσημα μετά τις Γερμανικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου! Ήδη όμως παρασκηνιακά οι συζητήσεις γίνονται, και οι "αγορές" έχουν πρακτικά προεξοφλημένο πως το Φθινόπωρο θα έχουμε και νέο κούρεμα του Ελληνικού Χρέους!  Τότε γιατί κανείς να επενδύσει σε Ελληνικά Ομόλογα; 
Τα νέα ομόλογα που προέκυψαν μετά το πρόσφατο κούρεμα του Ελληνικού Χρέους, υπάγονται στο διεθνές δίκαιο και δεν μπορούν να κουρευτούν! Το νέο κούρεμα θα αφορά το τμήμα του χρέους που ανήκει στον δημόσιο τομέα και μόνο!
«Τα νέα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου αντιστοιχούν σε 30 δισ. ευρώ ή στο 10% του συνολικού χρέους. Ποσό ανεπαρκές για μια αναδιάρθρωση που θα μπορούσε να κάνει σημαντική διαφορά. Επίσης προστατεύονται από διεθνή νομοθεσία και τείνουν να ανήκουν σε hedge funds, που είναι πιο πρόθυμοι να αντιδράσουν απέναντι σε μια πιθανή αναδιάρθρωση, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες που κατέχουν παλιά ομόλογα» εκτιμά ο Batori. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου θα διαμορφωθεί μέχρι το τέλος του έτους στο 9,5%. 
9,5% απόδοση σε λιγότερο από ένα εξάμηνο είναι μια πραγματικά καλή επένδυση! Που αλλού κανείς μπορεί να βρει τέτοια απόδοση και μάλιστα σε περίοδο βαθιάς κρίσης; Γι αυτό λοιπόν και οι κερδοσκόποι κάνουν ...πάρτι! Μόνο που τον λογαριασμό για αυτό το πάρτι θα τον πληρώσει ο Ελληνικός Λαός!




Δεν υπάρχουν σχόλια: