17/4/13

Μεγάλη ήττα του γερμανικού "οικο"ιμπεριαλισμού!


Απερρίφθη τελικά από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η γερμανικής έμπνευσης πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απόσυρση περίπου 900 εκατ. δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων (το περιβόητο backloading). Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί τη μείωση του κόστους αγοράς δικαιωμάτων ρύπων για μια σειρά βιομηχανίες ανάμεσά τους και για τη ΔΕΗ: και υπό κανονικές συνθήκες θα πρέπει άμεσα να συνυπολογιστεί από την κυβέρνηση και το  ΥΠΕΚΑ προκειμένου να εφαρμοστεί όχι αύξηση αλλά μείωση στα τιμολόγια ρεύματος των χειμαζόμενων καταναλωτών αλλά και των επιχειρήσεων και των βιομηχανιών που κλήθηκαν να πληρώσουν προκαταβολικά την αύξηση του κόστους που είχε προϋπολογιστεί για τους ρύπους με αυξημένες τιμές.
Το λεγόμενο backloading ήταν η καθαρά γερμανικής έμπνευσης  πρόταση να αποσυρθούν από την αγορά ρύπων περίπου 900 εκατ. δικαιώματα εκπομπής ούτως ώστε μέσω της τεχνητής έλλειψης να εκτιναχθούν προς τα πάνω οι τιμές στο χρηματιστήριο των ρύπων. Ωστόσο το βέτο που έθεσε με την αρνητική του ψήφο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιστρέφει την πρόταση ως μη αποδεκτή και αποτελεί μια συντριπτική ήττα της Κομισιόν και του Συμβουλίου. Η πρόταση απορρίφθηκε με 315 ψήφους υπέρ και 334 κατά.
Η είδηση για την απόρριψη του backloading οδήγησε σε νέα κατάρρευση την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων στην ΕΕ όπου κατεγράφη νέο χαμηλό στα 2,93 ευρώ ο τόνος, ενώ σημαντική μείωση καταγράφει στα χρηματιστήρια της ενέργειας και η τιμή του ηλεκτρισμού (3% στη Γερμανία στα 39,6 ευρώ η μεγαβατώρα).
Υπογραμμίζεται ότι η ΔΕΗ είχε προϋπολογίσει το κόστος των ρύπων με τιμές στα 7 ευρώ ο τόνος, ποσό που είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση και είχε περάσει στους λογαριασμούς του ρεύματος κατά τις αυξήσεις των τιμολογίων του Ιανουαρίου. Δηλαδή στην πράξη, με τις τιμές κάτω από τα 3 ευρώ, προκύπτει ένα περίσσευμα 4 ευρώ για κάθε δικαίωμα, ως πλεόνασμα που θα πρέπει να επιστραφεί στους καταναλωτές ή να συνυπολογιστεί στις επικείμενες αναπροσαρμογές των τιμολογίων το Μάιο και τον Ιούλιο. Επίσης με τα νέα δεδομένα οι προϋπολογισμένες αυξήσεις (για το Μάιο και τον Ιούλιο όπως έχει ήδη συμφωνηθεί με την τρόικα και έχει ανακοινωθεί από τον περασμένο Ιανουάριο) θα πρέπει να επανυπολογιστούν και πιθανόν οι επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές να είναι μηδενικές.
Σημειώνεται ότι η απόρριψη έγινε με 15 ψήφους διαφορά και στο ΕΚ δόθηκε μια μεγάλη μάχη μεταξύ των υποστηρικτών και των πολέμιων της πρότασης. Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη μεγάλη ήττα του γερμανικού "οικο"ιμπεριαλισμού και μάλιστα στην καρδιά της Ευρώπης. 
Πλέον η πρόταση για το backloading θα επιστρέψει στις επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου για περαιτέρω διαβούλευση. Αξίζει να αναφερθεί ότι η αγορά δικαιωμάτων ρύπων αποτελεί την καρδιά του συστήματος χρηματοδότησης της "πράσινης" ενέργειας. Οι υπολογισμοί που είχαν γίνει για τη δεύτερη φάση λειτουργίας της αγοράς δικαιωμάτων ρύπων (ETS) στην Ευρώπη, είχαν βασιστεί σε τιμές της τάξης των 30 ευρώ ο τόνος, ωστόσο η κρίση αλλά και ο περιορισμός της ζήτησης έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο το σύστημα. Σύμφωνα με αναλυτές στην αγορά υπάρχει υπερπροσφορά δικαιωμάτων της τάξης των 1,7 δις δικαιωμάτων ρύπων. Το σύστημα καλύπτει 12000 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και εργοστάσια. Η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής εξαιτίας της κρίσης έχει μειώσει σημαντικά τη ζήτηση. Ταυτόχρονα η μεγάλη αύξηση που επέφερε στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξήσει σημαντικά το κόστος παραγωγής σε οικονομίες που ακόμη κι αν δεν μαστίζονταν από την οικονομική κρίση με την συνέχιση αυτής της πολιτικής θα εισέρχονταν ούτως ή άλλως σε κρίση. Την πρόταση της Κομισιόν υποστήριζαν οι δήθεν "Οικολόγοι", γιατί θα οδηγούσε σε πίεση των συμβατικών βιομηχανιών παραγωγής ενέργειας και θα έδινε μεγαλύτερη ώθηση στις "Ανανεώσιμες" Πηγές Ενέργειας.  Την υποστήριζαν επίσης οι Γερμανοί, γιατί το σύστημα αυτό δίνει ώθηση στη βιομηχανία τους, ενισχύοντας τη μεταφορά πόρων από τις χώρες της περιφέρειας προς την ίδια την ΓερμανίαΑντίθετα, την επαναγορά δικαιωμάτων δεν ήθελαν οι βιομηχανίες, ειδικά οι «βαριές βιομηχανίες» στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες -ανάμεσά τους και οι ελληνικές- γιατί θα αύξανε κι άλλο το κόστος τους, όπως και συγκεκριμένες χώρες, π.χ. η Πολωνία, λόγω της θέσης που κατέχει ο άνθρακας στην εσωτερική τους αγορά. Για την στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης βέβαια δεν τίθεται κανένα θέμα... 


Δεν υπάρχουν σχόλια: