16/4/13

Αυτό το νέο "ηλεκτροσόκ" δεν θα το αντέξει ο ασθενής!

Σε βόμβα έτοιμη να εκραγεί έχουν μετατραπεί τα ελλείμματα του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενεργείας (ΛΑΓΗΕ). Η "τρόικα" ήδη διαμήνυσε με ανακοίνωσή της ότι ζητά άμεσα «μεταρρυθμίσεις του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα και να αποφευχθεί η συσσώρευση χρέους». Η κατάσταση στον χώρο της ενέργειας είναι πλέον δραματική και προκαλεί παράπλευρες απώλειες, δεδομένου ότι το κόστος της ενέργειας επηρεάζει όλη την οικονομική δραστηριότητα  στην χώρα. 
Η κυβέρνηση ήδη "καταστρώνει" σχέδιο περιορισμού των ελλειμμάτων, που αντί να αντιμετωπίζει την πραγματική αιτία ρίχνει για μια ακόμη φορά τα βάρη στους καταναλωτές. Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο αρμόδιος υφυπουργός Α. Παπαγεωργίου μιλώντας στο συνέδριο του Economist από όπου και προανήγγειλε και νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από 1ης Μαΐου αλλά και εξήγγειλε την πλήρη απελευθέρωση των τιμών από την 1η Ιουλίου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μάλιστα ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι σύμφωνα με τη σχετική "Κοινοτική Οδηγία" τα τιμολόγια της ΔΕΗ απελευθερώνονται την 1η Ιουλίου, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής: «Έχουν γίνει τα πρώτα βήματα με την προσαρμογή των τιμολογίων από 1ης Ιανουαρίου και ακολουθεί το επόμενο βήμα την 1η Μαΐου. Δεν πρόκειται να αυξηθούν τα τιμολόγια σε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, θα έλεγα μάλλον χαμηλό γιατί έχουμε πετύχει να γίνει ομαλά η μετάβαση προς την απελευθέρωση. Η ΔΕΗ σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λαμβάνει πάντα υπόψη τη γνώμη της ΡΑΕ. Με τη γνώμη της ΡΑΕ πιστεύω ότι θα υπάρξει ισορροπία, ώστε οι καταναλωτές να είναι ικανοποιημένοι και οι τιμές να αντανακλούν το κόστος παραγωγής», πρόσθεσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. 
Τα ελλείμματα στην αγορά συμποσούνται σε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 300 εκατ.  αντιστοιχούν στον λογαριασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τα υπόλοιπα στην αξία της ενέργειας που εισέφεραν στο σύστημα οι αποκαλούμενοι ανεξάρτητοι παραγωγοί. 
Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει ήδη δεσμευτεί έναντι της τρόικας για ένα νέο «πακέτο» μέτρων για την αντιμετώπιση του τεράστιου ελλείμματος του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το οποίο σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις αν δεν ληφθούν μέτρα θα διαμορφωθεί στα 700 εκατ. ευρώ εφέτος και θα ξεπεράσει 1,3 δισ. το 2014. 
Την ίδια ώρα η τρόικα απαιτεί την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Πιο συγκεκριμένα η τρόικα ζητά να αποκρατικοποιηθεί άμεσα ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), στα πρότυπα του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), και να προχωρήσει σπαστά και η ιδιωτικοποίηση των μονάδων ηλεκροπαραγωγής της ΔΕΗ. Στις κυβερνητικές επιλογές για το σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ περιλαμβάνεται η πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, η οποία συνδυάζει και την επίτευξη του στόχου για πρόσβαση ιδιωτών στη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή ρεύματος.
Εν τω μεταξύ, χιλιάδες είναι οι καταναλωτές της ΔΕΗ που αιτούνται διακανονισμούς των οφειλών τους και ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι αιτήσεις για ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, που προσφέρει έκπτωση έως και 42% έναντι των βασικών τιμολογίων της ΔΕΗ, έχουν εκτιναχθεί, και φτάνουν σήμερα τις 180.000. Με βάση τα στοιχεία της ΔΕΗ, κάθε μήνα οι αποκοπές ρεύματος φτάνουν τις 30.000 (μεγάλο ποσοστό επανασυνδέεται τις επόμενες ημέρες), ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανέρχονται πλέον σε 1,3 δισ. ευρώ και οι διακανονισμοί τον αριθμό των 700.000. Η Ελλάδα έχει πλέον ξεπεράσει τα όρια της ενεργειακής φτώχειας, συγκρινόμενη ακόμη και με την Βουλγαρία... Εμείς πλέον για μια ακόμη φορά θα υπενθυμίσουμε τι γράφαμε, τι λέγαμε και τι φωνάζαμε- έστω κι αν δεν μας ακούει κανείς:





Δεν υπάρχουν σχόλια: