27/3/13

Χα, χα, χα: Κύπριοι συνεχίστε να αγοράζετε γερμανικά αιολικά!


Μπορεί η εποχή της Κύπρου ως χρηματοπιστωτικό κέντρο να έχει τελειώσει, όμως αυτό μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για να βαδίσει σε «καινοτόμους, νέους δρόμους», τονίζει ο πρέσβης της Αυστρίας στην Κύπρο, Karl Mueller, σε σημερινές δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα «Die Presse». Ο ίδιος εμφανίζεται κάπως προβληματισμένος (;) ως προς την άντληση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και των πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου στις ακτές της Κύπρου, που, όπως λέει, ερευνώνται αυτή τη στιγμή από διεθνείς εταιρείες και στα οποία οι Κύπριοι εναποθέτουν μεγάλες ελπίδες. 
Ο αξιότιμος πρέσβης παραπέμπει όμως συγχρόνως στην υπεραφθονία της «πρώτης ύλης ήλιος», που αναδεικνύει την Κύπρο σε ένα κέντρο ανανεώσιμης ενέργειας, με φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, ενεργειακές κατοικίες, αιολικά πάρκα. Όλα αυτά, όπως σημειώνει, θα μπορούσαν να μετατρέψουν την Κύπρο από μια χώρα που εξαρτάται πλήρως από τις εισαγωγές πετρελαίου σε ένα κέντρο «πράσινης» ενέργειας με σημαντικές εξαγωγές σε αυτό τον τομέα. 
Ο Αυστριακός πρέσβης στην Κύπρο θεωρεί πως τεράστια σημασία για την κυπριακή οικονομία θα μπορούσε να έχει το ξεπέρασμα της διαίρεσης του νησιού και πιστεύει πως μέσα σε ένα ως δύο χρόνια, όταν θα έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα, μπορεί να γίνει ένα νέο ξεκίνημα στις διαπραγματεύσεις. Κατά την άποψή του, σε περίπτωση μιας επανένωσης, θα μπορούσε να ανοίξει από κοινού για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους η τεράστια τουρκική αγορά.


Την ίδια ώρα στο Ευρωδικαστήριο παραπέμπει την Κύπρο αλλά και την Πολωνία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επειδή, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, δεν έχουν μεταφέρει στην εθνική νομοθεσία την οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειαςΣκοπός της οδηγίας είναι να διασφαλιστεί έως το 2020 ότι η ενέργεια που καταναλώνεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα προέρχεται κατά 20% από ανανεώσιμες πηγές. Η οδηγία έπρεπε να είχε μεταφερθεί στην εθνική νομοθεσία έως τις 5 Δεκεμβρίου 2010.
«Έχουμε δεσμευθεί να επιτύχουμε τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους μας μέχρι το 2020. Ως εκ τούτου είναι ζωτικής σημασίας να επιβληθεί η νομοθεσία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε όλα τα κράτη μέλη. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν λύση για την αλλαγή του κλίματος του πλανήτη, την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης και τα θέματα της ασφάλειας του εφοδιασμού» δήλωσε ο επίτροπος Oettinger, που είναι αρμόδιος για θέματα ενέργειαςΗ Επιτροπή προτείνει την επιβολή ημερήσιας χρηματικής ποινής ύψους 133228,80 ευρώ στην Πολωνία και ύψους 11404,80 ευρώ στην Κύπρο. Πρόκειται για χρηματικές ποινές που προτείνονται συναρτήσει της διάρκειας και της σοβαρότητας της παράβασης.
Σε περίπτωση θετικής απόφασης του Δικαστηρίου, η ημερήσια χρηματική ποινή θα πρέπει να καταβληθεί για το διάστημα από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης μέχρι την ολοκλήρωση της μεταφοράς στην εθνική νομοθεσία. Το τελικό ύψος κάθε χρηματικής ποινής θα αποφασιστεί από το Δικαστήριο.
Η Επιτροπή αντιμετώπισε το ζήτημα της μεταφοράς της εν λόγω οδηγίας στην εθνική νομοθεσία με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στην Πολωνία, τον Ιανουάριο του 2011, και στην Κύπρο, τον Νοέμβριο του 2011. Αιτιολογημένη γνώμη απεστάλη στην Πολωνία τον Μάρτιο του 2012 και στην Κύπρο τον Ιούνιο του 2012. Παρά τα εν λόγω διαβήματα, εκκρεμεί ακόμη η μεταφορά στην οικεία νομοθεσία αυτών των κρατών μελών.
Η Επιτροπή εξετάζει επίσης την κατάσταση σε άλλα κράτη μέλη στα οποία έχει απευθύνει προειδοποιητικές επιστολές ή και αιτιολογημένες γνώμες λόγω μη μεταφοράς στο εθνικό τους δίκαιο της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: