9/3/13

Ποιοι θα πάρουν σειρά για τον Κορυδαλλό;

Σε παραίτηση οδηγήθηκαν Αθανασόπουλος και Μέργος μετά τις διώξεις εναντίον τους για το σκάνδαλο της ΔΕΗ!
Την παραίτησή τους εξαναγκάστηκαν να υποβάλουν πριν από λίγο στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Γ. Μέργος και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Τάκης Αθανασόπουλος, μετά τις διώξεις που τους άσκησε ο εισαγγελέας κ. Αριστείδης Κορέας για τη αμαρτωλή σύμβαση της ΔΕΗ με τη εταιρεία ΜΕΤΚΑ του Ομίλου Μυτιληναίου. Το κλίμα τόσο για τον κ. Μέργο, όσο και για τον κ. Αθανασόπουλο ήταν ιδιαίτερα "βαρύ" το τελευταίο διάστημα κυρίως σχετικώς με όσα έχουν αποκαλυφθεί για την εποχή που συμμετείχαν αμφότεροι στη διοίκηση της ΔΕΗ. Χθες, ο εισαγγελέας κ. Αριστείδης Κορέας άσκησε διώξεις εναντίον προσώπων που συμμετείχαν στη διοίκηση της ΔΕΗ το 2007 αλλά και προσώπων της διοίκησης της ΜΕΤΚΑ,  σχετικώς με τις συνθήκες υπό τις οποίες υπεγράφη σύμβαση για την κατασκευή μονάδας της ΔΕΗ στο Αλιβέρι. Στη διοίκηση της ΔΕΗ συμμετείχαν οι κ.κ. Αθανασόπουλος-ως πρόεδρος- και Μέργος-ως μέλος- ενώ στη δίωξη αναφέρεται ότι η δημόσια επιχείρηση υπέστη ζημία ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Στο μεταξύ έγγραφες καταγγελίες έχουν φτάσει στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων κ.κ. Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, σχετικώς με όσα έχουν συμβεί και σε μια άλλη αμαρτωλή υπόθεση: στην κατασκευή μονάδας παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ στη Ρόδο. Σύμφωνα με τις καταγγελίες η ΔΕΗ προχώρησε στην ανάθεση του έργου στην κατασκευαστική εταιρεία ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, παρότι δεν υπήρχε το οικόπεδο που χρειαζόταν για την ολοκλήρωσή του. Από την υπόθεση αυτή έχει προκληθεί ζημιά σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 37 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα που τα δύο πρώην στελέχη της ΔΕΗ, εγκαλούνταν από την δικαιοσύνη, στην Πτολεμαΐδα υπογραφόταν η σύμβαση κατασκευής της Μονάδας V του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Πτολεμαΐδας,  μεταξύ της ΔΕΗ και της ΤΕΡΝΑ. Η σύμβαση υπεγράφη τελικά παρά την εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για τους όρους τους οποίους εμπεριέχει, από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Αρθούρο Ζερβό και τον διευθύνοντα σύμβουλο της αναδόχου εταιρείας ΤΕΡΝΑ κ. Γεώργιο Περιστέρη, παρόντος του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου.  
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός στην ...χαιρετιστήρια ομιλία του αναφέρθηκε στη μεγάλη "συμβολή" που θα έχει η νέα ...περιβαλλοντικά φιλική Μονάδα κατά τη διάρκεια της κατασκευής και λειτουργίας της για την προώθηση της Οικονομικής Ανάπτυξης, και μάλιστα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης αλλά και για την αποτελεσματικότερη προστασία του Περιβάλλοντος!!!
Η νέα Μονάδα, συμβατικής αξίας περίπου 1,4 δις €, αποτελεί όντως μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα τα τελευταία χρόνια και είναι η μεγαλύτερη από όλες τις ενεργειακές επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. Τα χρήματα που δαπανά το Ελληνικό Δημόσιο είναι πολλά, αλλά θα είναι και πολλά τα χρήματα που θα χάσει το Ελληνικό Δημόσιο σε περίπτωση που το έργο καθυστερήσει: Στην πραγματικότητα ο κ. Ζερβός υπέγραψε ένα "λεόντειο" συμβόλαιο παρά το αρχικό ...μούδιασμα που δημιούργησε η αποκάλυψη για τις ρήτρες που αυτό κρύβει, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για την απόρριψη εισήγησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης, που πρότεινε την πληρωμή αποζημίωσης μόλις 10 εκατ. ευρώ για να απαλλαγεί η ΔΕΗ σε περίπτωση ακύρωσης του έργου με υπαιτιότητά της. Αντί αυτού, η Επιχείρηση, κινδυνεύει να χάσει 70 εκατ. ευρώ εάν ενεργοποιηθεί η ποινική ρήτρα που περιέχει το "χρυσό" συμβόλαιο και η οποία αντιστοιχεί στο 5% του προϋπολογισμού του έργου! Είτε το έργο κατασκευαστεί και ολοκληρωθεί στην ώρα του, είτε όχι, η ΤΕΡΝΑ πάντως θα έχει βγάλει εκατομμύρια ευρώ!
Λίγες ώρες νωρίτερα ο κ. Ζερβός είχε παραιτηθεί από το αξίωμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας- EWEA, θέση την οποία κατείχε επί 12 χρόνια! Ως απερχόμενος Πρόεδρος της EWEA o κ. Ζερβός δήλωσε: "Διετέλεσα 12 καταπληκτικά χρόνια ως Πρόεδρος της EWEA, διάστημα κατά το οποίο η αιολική ενέργεια από μία περιθωριακή μορφή ενέργειας εξελίχθηκε σε επικρατούσα τάση, και η EWEA κατάφερε από μία μικρή ένωση να εξελιχθεί σε μία από τις πιο σεβαστές οργανώσεις στις Βρυξέλλες, με πάνω από 700 μέλη. Νιώθω μία ανθρώπινη λύπη για την αποχώρησή μου αλλά ταυτόχρονα νιώθω εμπιστοσύνη, ότι η EWEA θα συνεχίσει να έχει ένα ισχυρό μέλλον." Ο Αρθούρος Ζερβός ανακοίνωσε πως θα παραμείνει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της EWEA ώστε να συμβάλει στην προώθηση της... "πράσινης ανάπτυξης"! Να δούμε όμως πόσο θα μείνει ακόμη πρόεδρος της ΔΕΗ! Ελπίζουμε πριν γίνουμε ...Βουλγαρία!



Δεν υπάρχουν σχόλια: