18/2/13

Στο μυαλό του κ. Πάχτα!

Γιατί ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χαλκιδικής έχει μετατραπεί σε εκπρόσωπο τύπου της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός"!
Τον κ. Χρήστο Πάχτα,  δήμαρχο στον δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής, προσωπικά δεν τον ξέρουμε!  Σαφώς και δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι έχει εκλεγεί από τους πολίτες του δήμου του στην θέση του Δημάρχου. Για την ιστορική του διαδρομή στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας έχουμε μια μικρή άποψη: Το 1986 τοποθετήθηκε από το ΠΑΣΟΚ νομάρχης Χίου, ενώ το 1988 νομάρχης Έβρου. Εξελέγη Βουλευτής Χαλκιδικής με το ΠΑΣΟΚ το 1989 και επανεξελέγη το 1990, 1993, 1996 και 2000. Διετέλεσε Υφυπουργός Βιομηχανίας στο διάστημα 1993-1994 και Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας στο διάστημα 1996-2004. Το Δεκέμβριο του 2003 ενεπλάκη στο σκάνδαλο αγοράς και μεταπώλησης των "Μεταλλείων Κασσάνδρας". Στις 23 Ιανουαρίου 2004 εξαναγκάστηκε σε παραιτήση από το αξίωμα του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας εξαιτίας της εισαγωγής (ν)τροπολογίας σε αναπτυξιακό νομοσχέδιο που επέτρεπε στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Πόρτο Καρράς να κατασκευάσει τουριστικές εγκαταστάσεις σε παρακείμενη δασική έκταση. Εκείνο το διάστημα έγινε στόχος έντονης κριτικής ακόμα και μέσα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά διατήρησε και διατηρεί ένα σημαντικό ποσοστό δημοφιλίας στη Χαλκιδική. Έτσι στις δημοτικές εκλογές του 2010 εξελέγη δήμαρχος στον δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής, θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα. 

Το "Σκάνδαλο Μεταλλείων Κασσάνδρας" του 2003 αφορά στην αγορά και επαναπώληση των "Μεταλλείων Κασσάνδρας" από το Ελληνικό Δημόσιο, πρακτική την οποία η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεώρησε ως "κρατική ενίσχυση ιδιωτικής επιχείρησης κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας". Στην υπόθεση είχαν εμπλακεί τα ονόματα του τότε Υφυπουργού Οικονομίας που υπέγραψε και τη σύμβαση, Χρήστου Πάχτα, του Ρουμάνου επιχειρηματία ιδιοκτήτη της "European Goldfields Frank TimisΦρανκ Τίμις, και των ιδιοκτητών της "Ελληνικός Χρυσός" Γεώργιου Μπόμπολα και Δημήτριου Κούτρα.
Η ιστορία των "Μεταλλείων Κασσάνδρας" χάνεται στις απαρχές της ιστορίας και είναι συνδεδεμένη με πολύ ...αίμα- όπως εξάλλου είναι πάντα ο Χρυσός: Στην αρχαιότητα τα μεταλλεία αποτελούν τον κυρίαρχο χρηματοδότη του Μακεδονικού Βασιλείου και των εκστρατειών του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η μεταλλευτική δραστηριότητα συνεχίζεται μέχρι τη ρωμαϊκή περίοδο. Η κατάκτηση όμως των πλούσιων ορυχείων χρυσού και αργύρου της Ισπανίας από τους Ρωμαίους έχει ως αποτέλεσμα να περιέλθουν τα μεταλλεία της ΒΑ Χαλκιδικής για μεγάλο διάστημα σε μαρασμό. Η εκμετάλλευση των μεταλλείων ξαναρχίζει κατά τους Βυζαντινούς χρόνους. Με την κατάκτηση της περιοχής από τους Οθωμανούς, στις αρχές του 15ου αιώνα, τα μεταλλεία γνωρίζουν μία νέα περίοδο ακμής. Το 1893 τα μεταλλευτικά δικαιώματα της περιοχής παραχωρούνται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην "Γάλλο-Οθωμανική Α.Ε.", η οποία είχε την έδρα της στο Παρίσι.  Την "Γάλλο-Οθωμανική εταιρεία" διαδέχεται το 1927 η "Ανώνυμη Ελληνική Εταιρεία Χημικών Προϊόντων & Λιπασμάτων" (ΑΕΕΧΠ&Λ). Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο η πλειοψηφία των μετοχών της ΑΕΕΧΠ&Λ περιέρχεται στην ιδιοκτησία του περιβόητου Πρόδρομου Μποδοσάκη- Αθανασιάδη. Το 1992 η ΑΕΕΧΠ&Λ μπαίνει σε ειδική εκκαθάριση εν λειτουργία, από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Το Δεκέμβριο του 1995, μετά από δύο άκαρπους διαγωνισμούς τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των Μεταλλείων Κασσάνδρας και το σύνολο των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων περιέρχονται στην TVΧ Hellas, θυγατρική της καναδικής μεταλλευτικής εταιρείας TVX Gold (του πολυεθνικού κολοσσού Kinross). Πρωταρχικός σκοπός της εταιρείας ήταν η δημιουργία μεταλλουργίας χρυσού στην περιοχή της Ολυμπιάδας. Παράλληλα, η TVX αποκτά άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος στις «Μαύρες Πέτρες» κάτω από τη Στρατονίκη. Η επένδυση στην Ολυμπιάδα δεν θα υλοποιηθεί ποτέ λόγω των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας, καθώς και μίας αρνητικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2002, σύμφωνα με την οποία οι πιθανοί κίνδυνοι της επένδυσης θα ήταν μεγαλύτεροι από το οικονομικό και κοινωνικό όφελος που θα προέκυπτε για την τοπική κοινωνία. Άλλη μία αρνητική απόφαση του ΣτΕ, οδηγεί την εταιρεία στις αρχές του 2003 στην διακοπή των εργασιών στο μεταλλείο Μαύρες Πέτρες.
Στις 12 Δεκεμβρίου 2003 το Ελληνικό Δημόσιο αγόρασε τα "Μεταλλεία Κασσάνδρας" από την εταιρία TVX Hellas (θυγατρική της πολυεθνικής Kinross) έναντι €11 εκατ. Την ίδια ημέρα (!!!) το Ελληνικό Δημόσιο μεταπώλησε στην ίδια τιμή (€11 εκατ.) τα "Μεταλλεία Κασσάνδρας" μαζί με 70 άλλα (!!!) περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου στην εταιρία "Ελληνικός Χρυσός". Η πώληση έγινε απευθείας, χωρίς δημόσιο διαγωνισμό, όπως ορίζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Έξι μήνες αργότερα η αξία των στοιχείων ενεργητικού των Μεταλλείων εκτιμούνταν σε €408 εκατ.(!!!!!!) Στην εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός"-Hellas Gold, μετείχαν η "European Goldfields" με κύριο μέτοχο τον Ρουμάνο Φρανκ Τίμις με ποσοστό 30%, η κατασκευαστική "Ακτωρ" του ομίλου Μπόμπολα με 35% και ο Δημήτριος Κούτρας, υψηλόβαθμο στέλεχος της "Ακτωρ", με 30%!
Η συμφωνία μεταβίβασης περιείχε και άλλες ελαφρυντικές συνθήκες, καθώς η "Ελληνικός Χρυσός" απαλλάχτηκε από την υποχρέωση καταβολής φόρου μεταβίβασης (!!!), όπως επίσης η "Ελληνικός Χρυσός" κατέβαλε μειωμένες δαπάνες δικηγόρων και συμβολαιογράφων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου της εποχής, κεντρικό ρόλο στην μεταπώληση των μεταλλείων έπαιξε ο τότε υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Πάχτας. Η συμμετοχή της εταιρείας "European Goldfields" του Φρανκ Τίμις στο επιχειρηματικό σχήμα προωθήθηκε από το περιβάλλον του τότε υπουργού Ανάπτυξης και νυν υπόδικου κ. Ακη Τσοχατζόπουλου.
Στα μέσα του 2007 η "Ακτωρ" του κ. Μπόμπολα μεταβίβασε το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών που είχε στην "Ελληνικός Χρυσός" (Hellas Gold) (ποσοστό 30% του μετοχικού κεφαλαίου έναντι συνόλου συμμετοχής 35%) στην "European Goldfields", με αντάλλαγμα το 19,4% των μετοχών της "European Goldfields". Παράλληλα, αποτιμήθηκε η αξία της "Ελληνικός Χρυσός" σε 592 εκατ. δολάρια (422 εκατ. ευρώ με βάση τις τότε ισοτιμίες), όταν τρία χρόνια νωρίτερα είχε πουληθεί με 11 εκατ. ευρώ. (!!!) Για την υπόθεση αυτή το 2009 η "Ευρωπαϊκή Επιτροπή" οδήγησε το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς η συναλλαγή αυτή θεωρήθηκε παράνομη κρατική ενίσχυση προς ιδιωτική επιχείρηση. 
Με βάση την προσωπική διαδρομή του κ. Πάχτα μπορεί κανείς εύκολα να εξηγήσει το γιατί συμπεριφέρεται ως ...εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός". Αυτό εμάς δεν μας αφορά: αφορά όσους τον ψήφισαν. Το να λειτουργεί όμως ο κ. Πάχτας ως νομικός εκπρόσωπος της ίδιας εταιρείας μας αφορά όλους! Και μάλιστα καθώς η λογική που χρησιμοποιεί ο κ. Πάχτας είναι άκρως επικίνδυνη για την ίδια την Δημοκρατία: ο κ. Πάχτας και η εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός" υποστηρίζουν πως όποιοι αντιτίθενται στην εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός" είναι οι ...ηθικοί αυτουργοί στις επιθέσεις που δέχτηκε η εταιρεία!!! Βέβαια μπορεί αυτή η συλλογιστική να κινείται στα όρια της παράνοιας: "το μπουζούκι είναι όργανο- ο αστυνομικός είναι όργανο- άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι", αλλά δυστυχώς εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση που δημιουργείται στην σύγχρονη Ελλάδα! Μπομπολιστάν με κάθε έννοια! 
Για αυτό ας μην ξαφνιαστούμε αν οι ...αρχές του Μπομπολιστάν θεωρήσουν ηθικούς αυτουργούς της επίθεσης στις εγκαταστάσεις της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός" ακόμη και τους επιστήμονες της Ομάδας Εργασίας του περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος που σε ειδικό πόρισμά τους προτείνουν τη μη έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την αδειοδότηση της επένδυσης της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός"!  Ή αν δούμε να σύρονται στον εισαγγελέα ακόμα και οι καθηγητές Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που απέρριψαν ως άκρως επικίνδυνη για το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων την ...επένδυση της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός"! Βέβαια στο Μπομπολιστάν το περιβάλλον και οι άνθρωποι έρχονται σε δεύτερη μοίρα: ας είναι καλά η "λογική" του κ. Πάχτα που βάζει τα κέρδη των εταιρειών πάνω από όλα!   

1 σχόλιο:

βραχόκηπος είπε...

...το χάρηκα πραγματικά, μπράβο