19/2/13

Παραλύει ενεργειακά η Γερμανία λόγω των αιολικών!

Η πολιτική όλων των έως τώρα Γερμανικών Κυβερνήσεων να επιδοτούν την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και ιδίως από αιολικά πάρκα έχει ως συνέπεια οι διακυμάνσεις στην καθημερινή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να έχουν οδηγήσει το ενεργειακό σύστημα της χώρας στα όρια του "ενεργειακού κραχ", ενώ ταυτόχρονα εφιαλτική χαρακτηρίζεται η επιβάρυνση από το τρομακτικό κόστος που επιφέρουν οι ανανεώσιμες πηγές στην οικονομία της χώρας.
Ωθούμενες από την πολιτική των αφειδών επιδοτήσεων οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν αυτήν την στιγμή 80 γιγαβάτ (GW) συνολικής εγκατεστημένης ισχύος σε όλη την Γερμανία. Όμως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τελικά παράγουν μόνο το ένα τρίτο περίπου της εγκατεστημένης ισχύος τους, με αποτέλεσμα μόνο το 25 τοις εκατό της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας να παράγεται τελικά από τις πολυδιαφημισμένες γερμανικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το πρόβλημα πλέον είναι ότι όταν φυσάει και οι ανεμογεννήτριες στροβιλίζονται στις ριπές του αέρα, η Γερμανία έχει πλεονάζουσα ενέργεια που δεν έχει πως και που να διαθέσει! Και όταν δεν φυσάει και οι ανεμογεννήτριες σταματούν να περιστρέφονται τότε πρέπει να μπουν σε λειτουργία οι συμβατικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής! Η αύξηση του δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας οδηγεί σε όλο και πιο υψηλό βαθμό μεταβλητότητας του ενεργειακού δικτύου,  καθώς η παραγωγή ενέργειας από τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά δεν εξαρτάται από τις ανάγκες σε ενέργεια και δεν προσαρμόζεται στην  ζήτηση σε ενέργεια, αλλά εξαρτάται μόνο από τις καιρικές συνθήκες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να πρέπει να αναπροσαρμόζεται ανά ώρα ή και ανά λεπτό αναλόγως με το αν φυσάει στην Βαυαρία ή αν έχει ηλιοφάνεια στην Δρέσδη. Κανείς δεν μπορεί πλέον να προγραμματίσει ή να προβλέψει μακροπρόθεσμα την παραγωγή ενέργειας, με συνέπεια και οι τιμές της κιλοβατώρας να εμφανίζουν τεράστιες διακυμάνσεις στην αγορά ενέργειας καθημερινά. 
Η Γερμανική αγορά ενέργειας είναι πλέον πολύ κοντά στο "κράχ" και μάλλον δεν θα αντέξει μέχρι τις εκλογές του φθινοπώρου, οπότε και αναμένονται να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις για την ριζική παύση των επιχορηγήσεων και των επιδοτήσεων προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας! Η ενέργεια δεν μπορεί να εξαρτάται ούτε από τις καιρικές ούτε και από τις πολιτικές συνθήκες: και αυτό πλέον οι Γερμανοί το βιώνουν καθημερινά- και μάλλον τους γίνεται μάθημα! Να δούμε αν το γερμανικό μάθημα θα το μάθουν κάποιοι και στην Ελλάδα, πριν να είναι αργά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: