9/12/12

Αποτυχία του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων!

Συγκεντρώθηκαν μόνο 26 δισ. ευρώ- Προς παράταση του προγράμματος οδηγείται η Κυβέρνηση!- Kαθυστερεί η εκταμίευση της περιβόητης "δόσης"!- Σε νέο έκτακτο δανεισμό καταφεύγει η Χώρα για να αποτρέψει τον κίνδυνο επίσημης χρεοκοπίας!

Το ενδεχόμενο παράτασης της περιόδου αποδοχής προσφορών στο πλαίσιο της διαδικασίας επαναγοράς εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία.
Την ίδια ώρα, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι τίποτα δεν αποκλείεται, ενώ το ζήτημα της τελικής «αποτίμησης» της επαναγοράς συζητείται σήμερα σε τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group. Στην τηλεδιάσκεψη αναμένεται να εξεταστούν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες της διαδικασίας και να γίνει μία πιο ουσιαστική εκτίμηση της κατάστασης.
Σε αυτό το πλαίσιο, από τη στιγμή που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το ποσό που συγκεντρώθηκε δεν έφτασε τελικά τα 30 δισ. ευρώ (εκτιμάται περίπου στα 26 δισ. ευρώ) θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι πιθανές λύσεις. Μία από αυτές είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες είχε αποφασιστεί να λειτουργήσουν ως... back up, προσφέροντας στην αρχή ένα μεγάλο ποσοστό των ομολόγων που κατέχουν. Οι τράπεζες θα μπορούσαν να διαθέσουν και τα υπόλοιπα ομόλογα, κλείνοντας την «τρύπα» για την επίτευξη του στόχου.
Έτσι, δεν αποκλείεται να ανοίξει εκ νέου το βιβλίο προσφορών, για μία ή δύο ημέρες, ώστε να επιτευχθεί το 100% του στόχου, είτε με τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών, είτε με νέες προσφορές από το εξωτερικό. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί μετά την ενημέρωση του Euro Working Group. Άλλωστε, χθες βράδυ, κορυφαία τραπεζική πηγή δήλωνε σχετικά με τη διαδικασία ότι «πήγε καλά, αλλά όχι αρκετά καλά».
Όπως μετέδωσε το "Capital.gr", κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας προσδιόριζε το βράδυ της Παρασκευής τον λογαριασμό στα 26,7-27 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 10 δισ. ευρώ προερχόταν από ελληνικές τράπεζες (δηλαδή είχαν μετάσχει με τα 2/3 των ομολόγων τους) και τα υπόλοιπα ήταν με τη συμμετοχή των ξένων. Άλλες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η καταμέτρηση συνεχίζεται. Στόχος είναι να προσεγγίσει τα 30 δισ. ευρώ ή δυνατόν να τα ξεπεράσει. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό συμφωνα με τις ίδιες πηγές, τότε οι ελληνικές τράπεζες φέρεται ότι είναι έτοιμες να μετάσχουν και με μέρος των ομολόγων που δεν περιλαμβάνεται μέχρι στιγμης στην αναταλλαγή (δηλ. με μέρος από το 1/3 που παραμένει εκτός).
Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, η ελληνική πλευρά εξετάζει την παράταση της περιόδου κατάθεσης προσφορών, ανοίγοντας το βιβλίο ξανά αύριο, μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη, μία ημέρα πριν το Eurogroup της Πέμπτης, όταν θα ληφθεί η οριστική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ.
Όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο DowJonesNewsires, την Παρασκευή έληξε μετά από μια εβδομάδα η προθεσμία για συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών τίτλων, μέσω του οποίου η Ελλάδα φιλοδοξούσε να απαλλαχτεί από περίπου 30 δισ. ευρώ (ποσό που αντιστοιχεί στο μισό χρέος των 62 δισ. ευρώ που βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών πιστωτών της χώρας). Το αρχικά φιλόδοξο αυτό σχέδιο της Ελλάδας για επαναγορά δεκάδων δισεκατομμυρίων κρατικού χρέους – που απαιτούν οι επίσημοι πιστωτές της χώρας σε αντάλλαγμα της νέας βοήθειας – δεν κατάφερε τελικά να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του στόχου με αποτέλεσμα να απαιτείται μεγαλύτερη συμμετοχή των εγχώριων τραπεζών προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία του προγράμματος, σημειώνει το πρακτορείο.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καθώς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν θέσει ως προαπαιτούμενο την επαναγορά ελληνικών ομολόγων, προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως στην εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την χώρα.
Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, το πρόγραμμα επαναγοράς θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την Τετάρτη, όποτε και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καλούνται να αποφασίσουν για την εκταμίευση ή μη της επόμενης δόσης της Ελλάδας.
Έτσι σε νέο έκτακτο δανεισμό ποσού ύψους 5,4 δισ. για να αποτρέψει τον κίνδυνο "default"  (κοινώς επίσημης χρεοκοπίας), επειδή ακριβώς αναμένεται να καθυστερήσει η εκταμίευση της επόμενης δόσης, καταφεύγει άμεσα το ελληνικό Δημόσιο. Eίναι η δεύτερη φορά μετά τη 16η Νοεμβρίου που το ελληνικό Δημόσιο ανανεώνει το δανεισμό του εν αναμονή της πολυπόθητης δόσης, και μάλιστα με πανάκριβα επιτόκια.
Το Υπουργείο Οικονομικών αναγκάζεται να δημοπρατήσει μέσα στην εβδομάδα έντοκα γραμμάτια αξίας 5,4 δισ. ευρώ. Η εσπευσμένη κίνηση γίνεται για να καλυφθούν προηγούμενα γραμμάτια ύψους 3,4 δισ. ευρώ που λήγουν στις 14 Δεκεμβρίου, δεδομένου ότι ούτε έως τότε δεν θα έχει εκταμιευθεί η δόση. Επίσης, κατά έναν μήνα επιπλέον μετατίθεται η εξόφληση 3,4 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες, ποσό που είχε δανειστεί το Δημόσιο τον Αύγουστο για να εξοφλήσει ομόλογα ίσης αξίας που κατείχε η ΕΚΤ, λόγω καθυστέρησης της δόσης από τον μηχανισμό.
Την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων, ποσού 2,125 δισ. ευρώ, λήξης στις 11 Ιανουαρίου 2013. Με την αποδοχή και των μη ανταγωνιστικών προσφορών (+60% του αρχικού ποσού), όπως προβλέπεται από τον κανονισμό των δημοπρασιών, το συνολικό ποσό θα φτάσει σε 3,4 δισ. ευρώ, όσο ακριβώς είναι οι λήξεις των εντόκων που λήγουν.
Με τον τρόπο αυτό δεσμεύεται ρευστότητα από τις τράπεζες για ένα πεντάμηνο (Αύγουστος-Ιανουάριος), οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της φυγής των καταθέσεων και της καθυστέρησης της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, και κατ' επέκταση δυσχεραίνεται περαιτέρω η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη, προκειμένου να αποπληρωθεί το ομόλογο της ΕΚΤ, το Δημόσιο εξέδωσε έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας με ημερομηνία λήξης τη 16η Νοεμβρίου, ελπίζοντας ότι μέχρι τότε θα εκταμιευόταν η δόση. Μετά την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις και την περαιτέρω καθυστέρηση της δόσης, το ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας ενός μήνα, με την προσδοκία ότι μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, οπότε λήγουν τα συγκεκριμένα έντοκα, θα ερχόταν η πολυπόθητη "βοήθεια". Ούτε τότε θα γίνει όμως αυτό, δεδομένου ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει στις 13 Δεκεμβρίου, οπότε είναι δύσκολο το ποσό της δόσης να καταβληθεί την επομένη και να εξοφληθούν τα έντοκα. Αποφασίστηκε, λοιπόν, η έκδοση νέας σειράς μηνιαίων εντόκων, με ημερομηνία λήξης τη 16η Ιανουαρίου 2013, οπότε και θα εξοφληθούν οι συγκεκριμένοι τίτλοι, εφόσον βέβαια έχει εκταμιευτεί η δόση. Πρόκειται, δηλαδή, για παράταση κατά έναν μήνα της περιόδου αποπληρωμής των εντόκων γραμματίων επειδή το Δημόσιο δεν διαθέτει κεφάλαια για να αποπληρώσει τα έντοκα. Επίσης, στις 11 Δεκεμβρίου ο ΟΔΔΗΧ θα δημοπρατήσει έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας και λήξης στις 14 Ιουνίου 2013, για να ανανεώσει την έκδοση ύψους 2 δισ. ευρώ του περασμένου Ιουνίου, που λήγει στις 14 Δεκεμβρίου.Δεν υπάρχουν σχόλια: