24/11/12

Η δικτατορία της Μαύρης Ανάπτυξης και της Πράσινης Απάτης!

Οι κάτοικοι του Ardross, στα υψίπεδα της Σκωτίας, εδώ και καιρό αντιδρούν στα σχέδια της εταιρείας Glenmorie, για την εγκατάσταση 34 ανεμογεννητριών στην περιοχή τους! Συνολικά 330 ενστάσεις έχουν κατατεθεί προς τις αρμόδιες αρχές της Σκωτίας, τέσσερις από τις οποίες έχουν καταθέσει τα τοπικά συμβούλια των κοινοτήτων Edderton, Ardross, Ardgay και Invergordon. Το Συμβούλιο Ορειβασίας της Σκωτίας (Mountaineering Council of Scotland) επίσης έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή του για το έργο αυτό θεωρώντας ότι προσβάλλει την αισθητική του τοπίου. Μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της Σκωτίας, η "John Muir Trust" έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό εκστρατεία για να περισώσει την μοναδικής οικολογικής αξίας περιοχή από την βάρβαρη επέλαση των επιχειρηματιών της "Πράσινης Ανάπτυξης". Το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Σκωτίας έχει δεχτεί 209 επιστολές ενάντια στο σχεδιαζόμενο αιολικό πάρκο και μόλις 32 επιστολές υποστήριξης. Το αρμόδιο για την αδειοδότηση Περιφερικό Συμβούλιο Ενέργειας έχει λάβει 121 επιστολές που αντιτίθενται στο αιολικό πάρκο, ένα μόνο(!) υποστηρικτικό γράμμα και οκτώ που εκφράζουν μια ουδέτερη θέση. Η Βασιλική Εταιρεία για την Προστασία των Πουλιών (Royal Society for the Protection of Birds) έχει υποβάλλει υπομνήματα και αναφορές για τον επαπειλούμενο κίνδυνο στην ορνιθοπανίδα της περιοχής. Πάμπολλες τοπικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και στις δραστηριότητες στην άγρια φύση, έχουν επίσης καταθέσει ενστάσεις στις αρμόδιες αρχές τόσο σε τοπικό όσο και σε κυβερνητικό επίπεδο, θεωρώντας πως η κατασκευή του αιολικού πάρκου θα τις επηρεάσει ανεπανόρθωτα.
"Απευθύνουμε έκκληση στις αρμόδιες αρχές να ακούσουν επιτέλους την φωνή των κατοίκων." δηλώνει ο John Edmondson, πρόεδρος της οργάνωσης Save Straths και γραμματέας του Κοινοτικού Συμβουλίου στο Ardross, και συμπληρώνει: "Είναι δυστυχώς απολύτως σαφές ότι οι απόψεις των κατοίκων της περιοχής δεν μετράνε καθόλου." 
"Οι αρμόδιες αρχές ενεργειακής πολιτικής και περιβαλλοντικού σχεδιασμού φαίνεται πως είναι αποφασισμένες να καταπατήσουν την συντριπτική βούληση των κατοίκων του Ardross και των γύρω κοινοτήτων. Το Περιφερικό Συμβούλιο έλαβε 121 γράμματα που εναντιώνονται στο αιολικό πάρκο της Glenmorie, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων γράφτηκαν από τους κατοίκους της περιοχής, και μόνο ένα για την υποστήριξη του αιολικού πάρκου- και αυτό από άλλη περιοχή. Ωστόσο, φαίνεται ότι η κυρίαρχη κυβερνητική βούληση στοχεύει στο τα γράμματα αυτά των κατοίκων να πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων-αν ήδη δεν έχει γίνει αυτό- και οι ενστάσεις απλώς να παραμεριστούν χωρίς καμία συνέπεια. Αν αυτό δεν αποτελεί εμπαιγμό των τοπικών αρχών και καταπάτηση κάθε έννοιας δημοκρατίας τότε πως μπορεί αλλιώς να το σχολιάσει κανείς;"
Ο David Gibson, γενικός διευθυντής του Συμβουλίου ορειβασίας της Σκωτίας, δηλώνει: "Αν το Περιφερικό Συμβούλιο δεν απορρίψει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο αυτό το αιολικό πάρκο, θα αποδείξει την πλήρη έλλειψη σωστής διαχείρισης και περιβαλλοντικού σχεδιασμού από κρατικής πλευράς και θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στη βιομηχανία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ότι τα Σκωτσέζικα Υψίπεδα είναι ένα ανοιχτό σπίτι για την μαζική- βιομηχανικής κλίμακας- ανάπτυξη των αιολικών πάρκων. "
Και δυστυχώς είναι επιβεβαιωμένη η βούληση της Σκωτσέζικης Κυβέρνησης τα αιολικά πάρκα να χωροθετηθούν και να εγκατασταθούν ελεύθερα και παντού σύμφωνα με τις επιθυμίες των εταιρειών της Αιολικής Ενέργειας και ανεξάρτητα από τις διαφωνίες των ίδιων των πολιτών της Σκωτίας! Μόλις πριν λίγες ημέρες ξέσπασε πολιτικός σάλος καθώς ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Σκωτίας Alex Salmond, από τους μεγαλύτερους θιασώτες της "Πράσινης Ανάπτυξης", βρέθηκε να έχει παραποιήσει ηθελημένα τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας που αφορούν την "Αιολική Ενέργεια"! Από ότι φαίνεται ο αέρας που γυρίζει τις ανεμογεννήτριες στην Σκωτία δεν είναι μόνο θορυβώδης αλλά είναι και δύσοσμος: όπως συμβαίνει εξάλλου και σε όλο τον κόσμο ο αέρας των αιολικών πάρκων διαχέει στην ατμόσφαιρα την πνιγερή οσμή σκανδάλων που γεννάει η διαπλοκή μεταξύ πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων! 
Και το χειρότερο από όλα είναι πως οι κάτοικοι του Ardross, δεν θα βρεθούν απλά με τις ανεμογεννήτριες πάνω από τα κεφάλια τους παρά την θέλησή τους, αλλά θα πληρώσουν και από την τσέπη τους για να γίνει αυτό: πρόχειροι υπολογισμοί αναφέρουν πως για κάθε νοικοκυριό στην Βρετανία θα επέλθει επιβάρυνση κατά £178 κάθε χρόνο στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος εξαιτίας του προγράμματος ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας που αποφάσισε η Συντηρητική Κυβέρνηση του David CameronΜε βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο,  οι κρατικές επιδοτήσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο θα τριπλασιαστούν και  θα εκτιναχθούν στα 7,6 δισ. £ (λίρες Αγγλίας) το χρόνο, κάθε χρόνο μέχρι το 2020, τη στιγμή που τώρα κυμαίνονται στα 2,35 δις £, με στόχο να μειωθεί η εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Καθώς όμως η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων απαιτεί και την ταυτόχρονη ανάπτυξη και νέων συμβατικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, η Κυβέρνηση της Αγγλίας προκειμένου να μην αναγκαστεί να αναπτύξει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, στο πρόγραμμά της για την "Πράσινη Ανάπτυξη" εντάσσει την ανάπτυξη πυρηνικών σταθμών, μετονομάζοντας και επίσημα την πυρηνική ενέργεια σε ...πράσινη ενέργεια! Και πλέον ο φόβος για τους κατοίκους των Highlands, των πανέμορφων και ιστορικών υψιπέδων της Σκωτίας, δεν θα είναι μόνο η καταστροφική επέλαση των αιολικών πάρκων αλλά και η εγκατάσταση πυρηνικών σταθμών δίπλα τους! Και βέβαια και  τότε και πάλι η γνώμη τους δεν θα ακουστεί από κανέναν, παρόλο που αυτοί θα είναι που θα έχουν πληρώσει τον ...λογαριασμό!

Δεν υπάρχουν σχόλια: