11/11/12

Αντί για "δόση" πάρτε ...Μεθαδόνη!


Μία πρόγευση της στάσης που θα κρατήσει στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup για το θέμα της Ελλάδας, έδωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Welt» ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

"Η Ελλάδα έχει πρόβλημα με την ελίτ της!"
Ξεκάθαρος εμφανίστηκε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όσον αφορά στο πότε τελικά θα πάρει η Ελλάδα την περιβόητη δόση των 31,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της δανειοδότησής της από τους Ευρωπαίους εταίρους της, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό το ερώτημα θα πρέπει να απευθύνεται στους Έλληνες συναδέλφους μου και όχι στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών». Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Die Welt» σημείωσε ότι η δόση συνδέεται άμεσα με τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα.
«Κανείς στη ζώνη του ευρώ δεν είναι αντίθετος με την ιδέα της αποδοχής της πληρωμής της επόμενης δόσης, αλλά μόνο όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις», σημείωσε.
Μάλιστα, επεσήμανε πως η πρόσφατη ψήφιση του πακέτου μέτρων για την εξοικονόμηση πόρων ύψους 18,1 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα έπρεπε να είχε τεθεί σε εφαρμογή ήδη πριν το τέλος του Ιουνίου. «Δεν είμαστε υπεύθυνοι για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όλα τα μέρη γνώριζαν τις προθεσμίες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όλοι στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά δεν θα αφήσουμε τους εαυτούς μας να είναι υπό πίεση», συμπλήρωσε. 
Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό η Τρόικα είναι απίθανο να παραδώσει την πλήρη έκθεση για την Ελλάδα, στο αυριανό Eurogroup, ενόσω συνεχίζεται η συζήτηση επί του ελληνικού προϋπολογισμού. «Προς το παρόν δεν φαίνεται ότι θα έχουμε την ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικας τη Δευτέρα, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα συμφωνήσει επί του προϋπολογισμού την Κυριακή», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σημείωσε ότι η Τρόικα κατά το παρελθόν έκανε «πολύ αισιόδοξη» εκτίμηση της κατάστασης στην Ελλάδα. Ο Σόιμπλε τονίζει επίσης ότι νιώθει πως η Ελλάδα έχει θέση στο ευρώ, ακόμη και αν αυτό θα είναι δύσκολο, καθώς πράγματα που παραμελήθηκαν επί δεκαετίες πρέπει να γίνουν τώρα. 
«Εάν τα κράτη αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες, αυτό είναι συνήθως αποτέλεσμα της αποτυχίας των ελίτ που τα κυβερνούν, και δεν ευθύνονται για αυτό οι απλοί πολίτες. Η Ελλάδα σίγουρα έχει  σοβαρό πρόβλημα με την ελίτ της, αυτό είναι αλήθεια. Φυσικά και είναι ενοχλητικό όταν πολλοί πλούσιοι Έλληνες δεν πληρώνουν φόρους. Αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε: δεν είναι η χώρα σε αυτήν την κατάσταση επειδή δεν πληρώνουν τους φόρους τους οι πλούσιοι. Για να καταστεί και πάλι ανταγωνιστική η οικονομία της Ελλάδας, απαιτείται μια επίπονη και ολοκληρωμένη διαδικασία προσαρμογής, που να καλύπτει όλους τους τομείς της οικονομικής ζωής της χώρας. Και αυτό σημαίνει ότι η μεγάλη μάζα του πληθυσμού θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό!  Αυτό μπορεί να είναι επώδυνο, μπορεί να είναι εν μέρει άδικο, αυτό σίγουρα σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις να συνδέεται με ανθρώπινο πόνο, αυτό μπορεί να απαιτεί το δικό μας σεβασμό και την συμπόνια μας, αλλά όλη αυτή η διαδικασία είναι εντελώς αναπόφευκτη.» συμπλήρωσε ο Γερμανός υπουργός οικονομικών! «Η Ελλάδα βιώνει σήμερα μια σοβαρή κρίση προσαρμογής. Το χρέος της δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά μπορούν να βρεθούν λύσεις. Σημαντικό και πρώτο είναι η προθυμία των Ελλήνων, να θέλουν πραγματικά να αλλάξουν κάτι σχετικά με τις δομές της Χώρας τους. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο η Ελλάδα να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με επώδυνο τρόπο. Για την ακρίβεια, η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πείσει τον Ελληνικό πληθυσμό για την αναγκαιότητα των μέτρων. Έχω μεγάλο σεβασμό στην κυριαρχία του Ελληνικού λαού. Θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να σηκώσει αυτό το βαρύ φορτίο. Δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε εμείς τους Έλληνες. Αν πρόκειται να υπάρξει περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια, η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι είναι πρόθυμη να ακολουθήσει αυτόν το δύσκολο δρόμο



Δεν υπάρχουν σχόλια: