5/10/12

Ολοταχώς προς την ύφεση οδεύει και η Γερμανία!


Αναπάντεχα μεγάλη κάμψη των βιομηχανικών παραγγελιών στη Γερμανία τον Αύγουστο κατέγραψε η κυβέρνηση του Βερολίνου. Πρόκειται για άλλη μια ένδειξη ότι η μεγαλύτερη και ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης δεν μένει αλώβητη από την κρίση χρέους που ταλανίζει τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
Όπως ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, οι εποχικά σταθμισμένες και αποπληθωρισμένες παραγγελίες βιομηχανικών αγαθών μειώθηκαν τον Αύγουστο κατά 1,3% συγκριτικά με τον Ιούλιο, μήνα κατά τον οποίο είχε καταγραφεί οριακή αύξησή τους κατά 0,3% συγκριτικά με τον Ιούνιο.
"Το δίχτυ ασφαλείας της γερμανικής οικονομίας απέναντι στην κρίση του ευρώ έχει γίνει επικίνδυνα λεπτό,"  προειδοποιεί ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος της ING Bank! 
Η κάμψη των παραγγελιών έχει ροκανίσει και το ηθικό των γερμανών επιχειρηματιών. Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη χώρα έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμιση χρόνων, καθώς η γερμανική οικονομία στηρίζεται κυρίως στις εξαγωγές της και δευτερευόντως στην εσωτερική κατανάλωση, η οποία παραμένει σχετικά χαμηλή λόγω των πολύ περιορισμένων μισθολογικών αυξήσεων στη χώρα.Το μεγαλύτερο μέρος μάλιστα των γερμανικών εξαγωγών εξακολουθούν να απορροφούν οι χώρες της ΕΕ.
«Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή επιτείνουν την ανησυχία για αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του έτους. Διότι αναμένεται να ανακοινωθεί περαιτέρω κάμψη των παραγγελιών το Σεπτέμβριο», δήλωσε από το Λονδίνο στο Bloomberg ο Κρις Ουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit Group. Ο Stefan Schlibe, οικονομολόγος της HSBC Trinkhaus, εκτιμά ότι η πτώση των παραγγελιών προκλήθηκε από την εξασθένηση της παγκόσμιας ζήτησης και προειδοποιεί: "Περιμένουμε πως το τρίτο τρίμηνο του '12 η οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία θα επιβραδυνθεί και θα   φτάσει σε στασιμότητα.".
Το δεύτερο τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας επιβραδύνθηκε στο 0,3% από 0,5% που ήταν κατά το πρώτο τρίμηνο. Συνολικά στην ευρωζώνη το δεύτερο τρίμηνο η ανάπτυξη συρρικνώθηκε κατά 0,2% καθώς πέντε από τις 17 χώρες-μέλη βρίσκονται σε ύφεση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: