29/9/12

Ισπανία: σώζει τις Τράπεζες και θυσιάζει τον λαό της!


Ισπανία: Η διάσωση των τραπεζών, εκτοξεύει το έλλειμμα, εκτροχιάζει το χρέος της και την στέλνει νωρίτερα στην θανατηφόρα αγκαλιά της Τρόικας!
Ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Cristobal Montoro ανακοίνωσε σήμερα ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας για το 2011, που αρχικά είχε εκτιμηθεί στο 8,96% του ΑΕΠ, αναθεωρήθηκε προς τα επάνω, στο 9,44% και για το 2012 αναμένεται να κλείσει στο 7,4%, αντί για το 6,3% που έχει δεσμευτεί η Μαδρίτη απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους της. Η αναθεώρηση των στοιχείων προς το χειρότερο οφείλεται στην κρατική ενίσχυση προς τις τράπεζες, εξήγησε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την ευκαιρία της κατάθεσης του προϋπολογισμού του 2013 στο κοινοβούλιο. Ταυτόχρονα το χρέος της Ισπανίας θα εκτοξευθεί στο 90,5% του ΑΕΠ της, καθώς η χώρα θα πρέπει να απορροφήσει το κόστος διάσωσης των τραπεζών, αλλά και των χωρών που είναι ήδη σε προγράμματα βοήθειας, δηλαδή της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. 
Η Ισπανία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση "βοήθεια" 100 δισ. ευρώ για την κρίση που πλήττει τις τράπεζές της, αν και η συζήτηση μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων και της Ισπανικής Κυβέρνησης συνεχίζεται κυρίως για το αν τα χρήματα θα πάνε απευθείας στις Τράπεζες ή μέσω των δημόσιων ταμείων. Την Παρασκευή, μια ανεξάρτητη έκθεση έδειξε ότι οι ισπανικές τράπεζες θα χρειαστούν έως και € 59,3 δισεκατομμύρια σε επιπλέον κεφάλαια για να ξεπεράσουν την οικονομική ύφεση. Τα στοιχεία του προϋπολογισμού που κατέθεσε η Κυβέρνηση Rajoy έδειξε ότι στο χρέος της Ισπανίας περιλαμβάνονται για την επόμενη χρονιά τουλάχιστον € 30 δισεκατομμυρίων από την προβλεπόμενη αίτηση ενίσχυσης 100 δισ. ευρώ για τις τράπεζες της χώρας. 
Τα στοιχεία του προϋπολογισμού περιλαμβάνουν περικοπές των κρατικών δαπανών κατά 3,1 τοις εκατό στον τομέα της υγείας, 14,4 τοις εκατό στον τομέα της εκπαίδευσης και 6,3 τοις εκατό σε επιδόματα ανεργίας. Η Κυβέρνηση θα μειώσει επίσης την κρατική χρηματοδότηση προς το εμπόριο, τον τουρισμό και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κατά 18,8 τοις εκατό και των βασικών υποδομών (κυρίως έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας)  κατά 13,5 τοις εκατό. Με βάση τον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση ευελπιστεί να εισπράξει 15 δισεκ. ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ κι άλλων φόρων. Παράλληλα προσδοκά να εξοικονομήσει άλλα 7 δισεκ. από τις περικοπές στα κονδύλια για τις Αυτόνομες Περιφέρειες, οι οποίες διαχειρίζονται μόνες τους τις δαπάνες για υγεία και παιδεία- πράγμα που θα ωθήσει πολλές από αυτές στην εσωτερική παύση πληρωμών. Οι δαπάνες των υπουργείων θα περικοπούν κατά 12% κατά μέσον όρο! Ταυτόχρονα η κυβέρνηση αποφάσισε να χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά 3,063 δισ. ευρώ από το αποθεματικό της Κοινωνικής Ασφάλειας (τον λεγόμενο και «κουμπαρά» των συντάξεων), προκειμένου να καλύψει «μία σειρά από ανάγκες της οικονομίας». 
Όλα τα μέτρα αυτά σκοπεύουν να μειώσουν τις ανάγκες εξωτερικού δανεισμού της Χώρας για το νέο έτος: έτσι η Ισπανία σχεδιάζει να δανειστεί €207 δισεκατομμύρια μέσα στο 2013! Μεγάλο ζήτημα βέβαια θα είναι το κόστος δανεισμού της, καθώς δεν είναι βέβαιο αν και πότε η κυβέρνηση Ραχόι θα καταθέσει επίσημο αίτημα βοήθειας προς την Ευρώπη. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι κατά πολλούς ένδειξη ότι η Ισπανία θα προσφύγει τελικά για "βοήθεια", και μάλιστα μέσα στον Οκτώβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: