13/8/12

Η Ισλανδία χρεοκόπησε και η Ελλάδα σώθηκε; Είστε σίγουροι ότι συνέβησαν έτσι τα πράγματα;


Η Ισλανδία έδιωξε με τις κλωτσιές το ΔΝΤ από τη χώρα και κατάφερε να ανακάμψει... Και τώρα, έρχεται η Daria V. Zakharova ως μόνιμη απεσταλμένη του ΔΝΤ στην χώρα και σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, δηλώνει ότι η Ισλανδία είναι παράδειγμα προς μίμηση! 

Το γεγονός ότι η ισλανδική οικονομία κατάφερε να ορθοποδήσει κερδίζοντας εκ νέου την εμπιστοσύνη των αγορών, καθιστά τη χώρα ικανή να δώσει σημαντικά μαθήματα στα έθνη που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα από τα προγράμματα διάσωσης δήλωσε σε συνέντευξή της η Daria V. Zakharova μόνιμη απεσταλμένη του ΔΝΤ στην Χώρα, όπως μεταδίδει το Bloomberg
Η προσήλωση της Ισλανδίας στο δικό της πρόγραμμα, η απόφασή της να επιβάλλει ζημιές στους ομολογιούχους και όχι στους φορολογούμενους και η υπεράσπιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας που προστάτευσε τους ανέργους από τη φτώχεια, απομάκρυνε τελικά την χώρα από την πλήρη κατάρρευση παρότι την οδήγησε στην χρεοκοπία. Και σήμερα όχι μόνο βρίσκεται σε οικονομική ανάκαμψη, αλλά και η Ισλανδική Κορώνα εμφανίζει κέρδη περίπου  15 τοις εκατό έναντι του ευρώ! Και παρότι η Ισλανδία είχε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Ευρωζώνη, κανείς πλέον Ισλανδός δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο!
«Η Ισλανδία έχει πετύχει μεγάλα επιτεύγματα από τότε που ξέσπασε η κρίση», δήλωσε η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ισλανδία, Daria V. Zakharova και πρόσθεσε πως  «Έχει πολύ θετικές προοπτικές όσον αφορά την ανάπτυξη, ειδικότερα για φέτος και του χρόνου, επειδή φαίνεται πως η ανάπτυξη έχει ευρεία βάση». 
Σημειώνεται ότι η Ισλανδία, αρνήθηκε να προστατεύσει τους πιστωτές των τραπεζών της, που κατέρρευσαν το 2008 όταν τα χρέη τους ξεπέρασαν κατά 10 φορές το μέγεθος της οικονομίας της χώρας. Η απόφαση της Ισλανδίας, να προστατευθεί από τις εκροές κεφαλαίων μέσω περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων, επέτρεψε στην κυβέρνηση της χώρας να αποτρέψει ενδεχόμενη κερδοσκοπική επίθεση και να εστιάσει στην στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. 
«Το γεγονός ότι η Ισλανδία κατάφερε να διατηρήσει το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας εν μέσω μιας τεράστιας προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ισλανδικής κυβέρνησης κατά την εφαρμογή του προγράμματος», τόνισε η Zakharova.
Φυσικά, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην συνέντευξή της δεν ανάφερε καθόλου ότι οι Ισλανδοί εξεδίωξαν το ΔΝΤ σχεδόν κλοτσηδόν από την Χώρα τους! Αυτό είναι μια μικρή λεπτομέρεια- με μεγάλη όμως σημασία αν συγκρίνουμε τελικά το Ισλανδικό θαύμα με την Ελληνική τραγωδία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: