17/3/12

"Die Energiewende ist gescheitert"

Και για όσους δεν ξέρουν ...γερμανικά, η ακριβής Ελληνική μετάφραση του παραπάνω τίτλου της Γερμανικής εφημερίδας "Frankfurter Allgemeine" είναι : 
"H ενεργειακή επανάσταση έχει αποτύχει!"

Η  καθημερινή  εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), υποστηρίζοντας πως η  "μετάβαση της Γερμανίας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχει αποτύχει πλήρως" εξηγεί γιατί έχει συμβεί αυτό, παρόλο που στην χώρα μέχρι τώρα, και κυρίως χάρη στις επιδοτήσεις και στις εγγυημένες τιμές που εξασφαλίζει το Κράτος στους παραγωγούς αιολικής Ενέργειας, έχουν εγκατασταθεί πάνω από 22.000 αιολικά μεγαβάτ. Οι λόγοι αυτοί είναι κυρίως τέσσερις:
1.Ο Άνεμος είναι απρόβλεπτος και συνεπώς και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Αιολικά Πάρκα γίνεται κι αυτή όχι απλά απρόβλεπτη αλλά και επικίνδυνη για την σταθερότητα του Ενεργειακού Συστήματος.
2. Δεν υπάρχει κανένας αποδοτικός τρόπος ώστε να αποθηκευτεί  η ηλεκτρική ενέργεια από τα Αιολικά Πάρκα και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν υπάρχει αυξημένη ζήτηση για ενέργεια.
3. Η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση θα οδηγήσουν στην μείωση της κατανάλωσης κατά 10% έως το 2020 και κατά 25% μέχρι το 2050 σύμφωνα με τις ευνοϊκότερες εκτιμήσεις της ίδιας της Γερμανικής Κυβέρνησης .
4. Η επέκταση του Εθνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Γερμανία έχει κολλήσει λόγω της Οικονομικής Κρίσης και ταυτόχρονα τα Διακρατικά Δίκτυα από τις γειτονικές χώρες (κυρίως την Πολωνία και την Τσεχία) που προσφέρουν σταθερότητα στο Γερμανικό Δίκτυο λόγω ακριβώς της αστάθειας που προκαλούν τα Αιολικά, δεν επαρκούν γι' αυτόν τον σκοπό.
Απέναντι σε αυτήν την απροσδόκητα κρίσιμη κατάσταση για την Ενεργειακή Πολιτική της χώρας, η λύση που προτείνεται σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης  είναι η κλασική συνταγή του νεοφιλελευθερισμού: "Κοινωνικοποιούμε το οικονομικό κόστος, και ιδιωτικοποιούμε τα κέρδη." Πρακτικά δηλαδή προτείνεται να αναλάβει το Γερμανικό Κράτος και γιατί όχι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση το κόστος της επέκτασης, του εκσυγχρονισμού και της διασύνδεσης του Δικτύου Διανομής της Ηλεκτρικής Ενέργειας, ακόμη κι αν χρειαστεί να Κρατικοποιηθεί αυτό (!) ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της διείσδυσης των Αιολικών Πάρκων. 
Και ταυτόχρονα για να συνεχίσει να ανθεί η Γερμανική Βιομηχανία Παραγωγής Ανεμογεννητριών και Φωτοβολταϊκών, μια άνευ προηγουμένου πολιτική Κρατικού Παρεμβατισμού που απευθύνεται κυρίως στις Χώρες της Περιφέρειας της Ευρωζώνης είναι σε εξέλιξη: στην Ιταλία και στην Ελλάδα με νομοθετικές ρυθμίσεις προβλέπεται η δυνατότητα προσαύξησης έως 10 % των εγγυημένων τιμών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας προερχόμενων  από ΑΠΕ, αρκεί το 80% του κόστους του εξοπλισμού των σταθμών αυτών να προέρχεται από προϊόντα που έχουν παραχθεί σε χώρα της Ε.Ε. (δηλαδή στην Γερμανία). Ο στόχος πρακτικά αυτής της πολιτικής είναι να "πεταχτούν" εκτός αγοράς οι Κινεζικές εταιρείες που προσφέρουν σαφώς φτηνότερα προϊόντα σε σχέση με τους Γερμανούς! 
Και δεν πρέπει κανείς να μένει έκπληκτος με αυτή την διφορούμενη και αντιφατική ταχτική: από την μια η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκυρρήσει μετά βδελυγμίας κάθε μορφή Κρατικού Παρεμβατισμού όταν πρόκειται για Κοινωνικά και Εργατικά δικαιώματα- θεοποιώντας την Ελευθερία και τους Νόμους της Αγοράς, ενώ αντίθετα από την άλλη όταν είναι να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα τότε ο Κρατικός Παρεμβατισμός γίνεται "αναπτυξιακό εργαλείο"! Ο Νεοφιλελευθερισμός δεν είναι κατά του Κράτους, απλά θέλει το Κράτος να υπηρετεί το Κέρδος!Κι αν για να αποκτήσουν κάποιοι περισσότερο Κέρδος αυτό προϋποθέτει και περισσότερο Κράτος τότε ουδένα πρόβλημα! Η Γερμανία δείχνει τον ορθά πολιτικό δρόμο, τόσο στην περίπτωση της περιβόητης "διάσωσης" της Ελλάδας (όπου με το περιβόητο κούρεμα του Ελληνικού Χρέους στην πραγματικότητα "κοινωνικοποιήθηκαν" οι Ζημιές των Τραπεζών)  όσο και στην φούσκα της "Πράσινης Ανάπτυξης": "Κοινωνικοποιούμε το οικονομικό κόστος, και ιδιωτικοποιούμε τα κέρδη." 
Profit für wenige – Schaden für viele! 
Σε απλά Ελληνικά για όσους δεν ξέρουν Γερμανικά: "Τα κέρδη για τους λίγους  - κι ο λογαριασμός στους πολλούς!"

1 σχόλιο:

IxNiLaTiS είπε...

Κύριε Δαβανέλο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η Ελλάδα και πάλι θα χάσει! Και πάλι θα δώσει τα λιγοστά της χρήματα στους μεγάλους τοκογλύφους.

Διαβάστε επαρακάτω και μιά άλλη άποψη: http://ixnilatis33.blogspot.com/2012/03/blog-post_15.html