20/2/12

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος θα φθάσει το 129% του ΑΕΠ το 2020!

Στο 129% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος φέρεται να εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι θα διαμορφωθεί το χρέος της Ελλάδας το 2020 βάσει του προσχεδίου της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, μεταδίδουν το πρακτορείο Dow Jones Newswires και η εφημερίδα Wall Street Journal.  

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι το δημοσιονομικό χρέος της Ελλάδας θα ξεπεράσει το 2020 κατά πολύ το επίπεδο, στο οποίο το ΔΝΤ θέλει να δει το χρέος να μειώνεται, γράφει στην κυριακάτικη ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα Wall Street Journal.  Σύμφωνα με την «Έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους» του ΔΝΤ, το χρέος αυτό θα έχει φθάσει το 2020 το 129% του ΑΕΠ, ενώ το ΔΝΤ επιθυμεί το χρέος στο μέγιστο επίπεδό του να φθάνει το 120% εκείνη τη χρονιά, επισημαίνει η εφημερίδα που επικαλείται ως πηγές «τρία πρόσωπα» που έλαβαν γνώση για την έκθεση αυτή.
«Είναι ακόμη πιο μακριά από το επίπεδο που οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν ότι είναι βιώσιμο το χρέος, καθιστώντας δυσκολότερη από ποτέ τη θέση ότι η χώρα αυτή μια ημέρα να αποπληρώσει το χρέος της» σχολιάζει η Wall Street Journal. Προκειμένου να αποφύγει το ρίσκο, το ΔΝΤ έχει ως κανόνα να δανείζει μόνο χώρες που είναι σε θέση, σύμφωνα με αναλύσεις του, να αποπληρώσουν το χρέος τους. Το ελληνικό χρέος έφθανε στα τέλη του 2011 το 164% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του ΔΝΤ τον περασμένο  Σεπτέμβριο. Η συνεισφορά του ΔΝΤ σε ένα νέο σχέδιο διεθνούς βοήθειας παραμένει αβέβαιη, καθώς τα κράτη μέλη του είναι διχασμένα ως προς την πιθανότητα για περαιτέρω χρηματοδότηση μιας χώρας που δεν έχει προοπτική να καταστήσει το χρέος της βιώσιμο. Γι αυτό και προς το παρόν το ΔΝΤ θα δώσει για την Ελλάδα νέο πρόγραμμα στήριξης μόνο 17,07 δισ. δολάρια, αφήνοντας την ευρωζώνη να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη σύμφωνα πάντα με τη Wall Street Journal.   
Το πρακτορείο Dow Jones Newswires, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές αναφέρει ότι το ΔΝΤ παράλληλα επεξεργάζεται σχέδιο προτάσεων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την βιωσιμότητα του Ελληνικού Χρέους.
"Με  βάση ακόμη και τις ευνοϊκότερες εκτιμήσεις, το χρέος της Ελλάδας δε θα είναι βιώσιμο και η χώρα δε θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της εκτιμά το ΔΝΤ. Γι’ αυτό  προτείνει τέσσερις τρόπους για να «πέσει» το ποσοστό του χρέους κάτω από την «κόκκινη γραμμή» του 120%." Η έκθεση του Ταμείου πρόκειται να συζητηθεί στο σημερινό Eurogroup. «Το ΔΝΤ εξετάζει έναν συνδυασμό επιλογών που θα οδηγήσει το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020. Δεν είναι ωστόσο γνωστό πόσες από αυτές τις προτάσεις θα γίνουν δεκτές από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Δευτέρας», ανέφερε πηγή στο Dow Jones Newswires. Οι τέσσερις προτάσεις του ΔΝΤ, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο είναι οι ακόλουθες:
Σενάριο 1ο: να επιτραπεί στην Ελλάδα να κεφαλαιοποιήσει τους δεδουλευμένους τόκους από τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι ιδιώτες πιστωτές. Τα ομόλογα θα επιστραφούν στην ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του PSI. Αν εφαρμοστεί: συρρίκνωση χρέους κατά 1,5% του ΑΕΠ
Σενάριο 2ο: μείωση του επιτοκίου των δανείων του πρώτου προγράμματος στήριξης. Αν εφαρμοστεί: συρρίκνωση χρέους κατά 1,5% του ΑΕΠ
Σενάριο 3ο: να ζητηθεί από τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης να δημοπρατήσουν τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους (ύψους σχεδόν 12 δισ. ευρώ) σαν επενδύσεις, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης χρέους. Αν εφαρμοστεί: συρρίκνωση χρέους κατά 3,5% του ΑΕΠ
Σενάριο 4ο: να «χαρίσει» η ΕΚΤ τα κέρδη ύψους περίπου 45-50 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασε το διάστημα 2010-2011. Αν εφαρμοστεί: συρρίκνωση χρέους κατά 5,5% του ΑΕΠ.
H γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε στα στελέχη του ΔΝΤ την Παρασκευή ότι είναι επιτακτική ανάγκη για όλους τους πιστωτές (ιδιωτικές τράπεζες, κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, ΕΚΤ και ΔΝΤ) να συνεισφέρουν στη μείωση του ελληνικού χρέους. Δε διευκρίνισε όμως το ύψος της βοήθειας του Ταμείου. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal αυτό θα φτάσει τα 17,07 δισ. δολάρια, δηλαδή σχεδόν 13 δισ. ευρώ, αφήνοντας την ευρωζώνη να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: