27/11/11

Πακέτο - μαμούθ ετοιμάζει το ΔΝΤ για την Ιταλία!

Τεράστια κονδύλια σχεδιάζει να διαθέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αναχρηματοδοτηθεί το ιταλικό χρέος! 

Tο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ετοιμάζει σχέδιο "διάσωσης" της Ιταλίας, oπως υπογραμμίζει η ιταλική εφημερίδα La Stampa.
"Tο σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, αν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται, μπορεί να φτάσει τα εξακόσια δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να δοθεί, στην κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, περιθώριο δώδεκα με δεκαοκτώ μηνών, για να εγκρίνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, χωρίς το συνεχές βάρος του δημόσιου χρέους", όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Η ιταλική εφημερίδα, ιδιοκτησίας του ομίλου της αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat, κάνει αναφορά σε τόκους δανεισμού από το ΔΝΤ της τάξης του 4% με 5%, δηλαδή πολύ χαμηλότερα  από το 7% με το οποίο η Ιταλία δανείζεται, πλέον, στις αγορές. Το υψηλότατο όμως, συνολικό ποσό του σχεδίου, υπαγορεύει πιθανή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διότι οι διαθέσιμοι πόροι του ΔΝΤ, στην φάση αυτή, θα μπορούσαν να μην είναι επαρκείς.
Η La Stampa προσθέτει ότι "υπήρξε τουλάχιστον μία τηλεφωνική συνομιλία του νέου ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι, με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, υπό το φως των συνεχώς εξελίξεων, που καθιστούν παρωχημένες τις αποφάσεις της διάσκεψης G20 των Καννών".
Αν τελικώς, το σχέδιο του ΔΝΤ εφαρμοσθεί, η La Stampa θεωρεί ότι θα επικεντρωθεί σε δυο σημεία: στην ανάγκη μείωσης του δημοσίου χρέους και στην ενίσχυση της ανάπτυξης- ότι δηλαδή έγινε και στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία και φτάσαμε σήμερα εδώ που φτάσαμε.
 Ανακοίνωση της Ιταλικής Κυβέρνησης!
Μια «κατάρρευση της Ιταλίας θα οδηγούσε αναπόφευκτα στο τέλος του ευρώ» δήλωσαν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ στον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι προχθές στο Στρασβούργο, σύμφωνα με ανακοίνωση  της ιταλικής κυβέρνησης.
Ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος «επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην Ιταλία, λέγοντας ότι συνειδητοποιούν πως μια κατάρρευση της Ιταλίας θα οδηγούσε αναπόφευκτα στο τέλος του ευρώ, προκαλώντας μια παύση της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με απρόβλεπτες συνέπειες», αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.
Κατά τη μίνι σύνοδο που είχαν την Πέμπτη οι τρεις ηγέτες στο Στρασβούργο, ο Σαρκοζί και η Μέρκελ εξέφρασαν εξάλλου την «εμπιστοσύνη» τους στον κ. Μόντι και σημείωσαν ότι είναι «πεπεισμένοι για τη δέσμευση» της Ιταλίας «στην κοινή προσπάθεια που αποσκοπεί στην εξεύρεση λύσεων στη σοβαρή χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση της ευρωζώνης», προσθέτει η ιταλική κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.
Από την πλευρά του, ο Μόντι επιβεβαίωσε ότι στόχος της Ιταλίας είναι να επιτύχει τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού το 2013, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου, και διαβεβαίωσε ότι η Ρώμη θα υιοθετήσει «γρήγορα» μέτρα για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη.
Το υπουργικό συμβούλιο έχει εξάλλου ήδη «αρχίσει τη συζήτηση για τον καθορισμό της διαδρομής που θα ακολουθηθεί, η οποία θα είναι η ταχύτερη δυνατή, προκειμένου να προσδιοριστεί η δέσμη των μέτρων που θα υιοθετηθούν», διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της η ιταλική κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: