19/11/11

"Ιχθυοκαλλιέργειες Παντού", κατά το σύνθημα "Ανεμογεννήτριες Παντού"!


Εγκαταστάσεις-μαμούθ ιχθυοκαλλιεργειών αφήνει περιθώριο ν' αναπτυχθούν σε έκταση έως και 100 στρεμμάτων, και μάλιστα χωρίς περιορισμό δυναμικότητας για την ιχθυοφόρτιση, το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις υδατοκαλλιέργειες, που υπογράφτηκε ουσιαστικά στο παρά 5' της λήξης της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Η κοινή υπουργική απόφαση βάζει το πλαίσιο για επενδύσεις τύπου fast-track στις ιχθυοκαλλιέργειες και αφήνει πεδίο δόξης λαμπρόν να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις-τέρατα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υποβάθμιση των ελληνικών υδάτινων οικοσυστημάτων. 
Η Ελλάδα είναι η πρώτη παραγωγός χώρα παγκοσμίως σε τσιπούρα και λαβράκι ιχθυοτροφείου, ενώ αντιπροσωπεύει περίπου το 50% της συνολικής παραγωγής των χωρών της Μεσογείου! Πρωταθλήτρια σε παραγωγή ψαριών ιχθυοτροφείου έρχεται η Αιτωλοακαρνανία, ακολουθεί η Θεσπρωτία και έπεται η Αργολίδα.
Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφει ως πρώτος τη τάξει ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αλλά τη συνυπογράφει μάλιστα και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος.
Την υπογραφή του υπουργού πολιτισμού σε αυτήν την Απόφαση κάποιοι δεν την θεωρούν τυχαία: Το μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά των Ιχθυοκαλλιεργειών, Κυριάκος Γεωργίου, δεν θεωρεί καθόλου τυχαίο ότι η Λιβανέζα σύζυγος του κυρίου Υπουργού, η κυρία Λάρα Μπαράζι-Γερουλάνου είναι διευθύνουσα σύμβουλος στην οικογενειακή επιχείρηση «Κεφαλονιά Fisheries». 
Ηδη από τις 30 Σεπτεμβρίου 2011, σε συνεδρίαση της Βουλής ο βουλευτής  Κώστας Μαρκόπουλος, είχε καταγγείλει ότι τη μελέτη για τις ιχθυοκαλλιέργειες την πλήρωσε, επειδή το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν είχε τα χρήματα, η Ενωση Ιχθυοκαλλιεργητών! «Μήπως βάλαμε τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα;», είχε διερωτηθεί. 
Με αφορμή τις καταγγελίες από δημοτικές αρχές και φορείς, για αυτήν την Κοινή Υπουργική Απόφαση, ο βουλευτής Κ. Μαρκόπουλος τονίζει: «Η αλληλουχία υπογραφής και δημοσίευσης την ίδια μέρα παραβιάζει κατάφωρα κανόνες διαφάνειας, πολιτικής ηθικής και δεοντολογίας και δείχνει ότι περισσότερο τους ενδιαφέρει η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, παρά η ουσία της ορθολογικής ανάπτυξης των υδατοκαλλιεργειών. Θυσίασαν δεκάδες άκρως τουριστικές περιοχές, για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένους. Και προς μεγάλη μου έκπληξη, το υπογράφει και ο υπουργός Τουρισμού αυτό!».
Έξαλλοι πάντως είναι γενικά οι κάτοικοι στην Καρυστία Ευβοίας διότι, όπως σημειώνουν, κάποιοι έχουν βάλει στο μάτι την περιοχή τους και πάνε να χωροθετήσουν εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειών-μαμούθ. 
Ευθέως κατηγορεί τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, ότι είναι πίσω από την ιστορία του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών, ο κ. Γεωργίου, μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά των Ιχθυοκαλλιεργειών. «Η συγκεκριμένη ΚΥΑ σημαίνει καταστροφή της περιοχής μας (Καρυστία Ευβοίας). Δίνει την ευκαιρία να αδειοδοτηθούν μονάδες-τέρατα, οι οποίες κανένα καλό δεν θα προσφέρουν στον τόπο, απεναντίας θα διώξουν όλον τον κόσμο. Η περιοχή μας, που είναι δίπλα στην Αθήνα, είχε χαρακτηριστεί β' παραθεριστική κατοικία. Ομως, διαπιστώσαμε ξαφνικά ότι αυτό δεν ισχύει. Σ' ένα πρωινό ανέτρεψαν τα πάντα... Πώς βρέθηκαν τόσοι υπουργοί και υπέγραψαν και την ίδια μέρα δημοσιεύθηκε και σε ΦΕΚ; Χαίρομαι που είμαι πολίτης ενός κράτους, με τέτοιες διαστημικές ταχύτητες...», τονίζει.
Κατά τον κ. Γεωργίου: «Γνωρίζουμε ότι οι Ιχθυοκαλλιέργειες Κεφαλονιάς ανήκουν στον υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο, του οποίου οι άδειες είχαν ανασταλεί και τον έκαιγε το χωροταξικό. Η σύζυγός του, στο διάστημα που είναι υπουργός ο κ. Γερουλάνος είναι και μέλος του Συνδέσμου Θαλασσοκαλλιεργητών Ελλάδος και διευθύνουσα σύμβουλος των Ιχθυοκαλλιεργειών Κεφαλονιάς. Πώς γίνεται ο σύζυγος να συνυπογράφει το χωροταξικό για τις ιχθυοκαλλιέργειες; Τυχαίο; Δεν νομίζω. Θέλουμε να καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβη και γιατί παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, Λουδοβίκος Βασενχόφεν».
«Θεωρώ ότι είναι πραξικόπημα αυτό που έγινε στην περιοχή μας», λέει ο δήμαρχος Καρυστίας Ευβοίας, Νίκος Μανώλης. «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν. Εμείς είμαστε αρνητικοί με τις ενέργειες που γίνονται χωρίς τη γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Περνούν όλα εν κρυπτώ, χωρίς τη γνώμη τη δική μας. Το θεωρούμε αντιδεοντολογικό και απαράδεκτο. Στη δική μας περίπτωση, η περιοχή είχε χαρακτηριστεί τουριστική, παραθεριστική ζώνη β' κατοικίας. Παρ' όλ' αυτά οι μελέτες, που έχουν παρουσιάσει με ψευδή στοιχεία, χωροθετούν μια τεράστια περιοχή για εγκατάσταση ιχθυοκαλλιεργειών. Εμείς έχουμε τέσσερις μονάδες στο δήμο μας και θεωρούμε πως είναι υπεραρκετές».
Ο δήμαρχος Καρυστίας σημειώνει πως «με το νέο χωροταξικό μπορεί άνετα να έρθουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες ή και ξένα συμφέροντα να εγκαταστήσουν την ιχθυοκαλλιέργειά τους, δηλαδή ιχθυοκαλλιέργειες-τέρατα, σε μια κλειστή θαλάσσια περιοχή, όπως το Μαρμάρι. Δεν θέλουμε καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την υποβάθμιση γενικά της περιοχής μας, με μηδενισμό της αξίας γης, αφού υπάρχουν οικόπεδα που προσφέρονται για την ανέγερση κατοικιών κ.ά. Μια υπέροχη περιοχή αυτή τη στιγμή, αν εφαρμοστεί η ΚΥΑ, πια καταστρέφεται. Εμείς θα το θέσουμε στην ΚΕΔΕ. Δεν θα επιτρέψουμε να έρθει ούτε μια μονάδα παραπάνω απ' αυτές που υπάρχουν. Θα πάρουμε το νόμο στα χέρια μας. Η τοπική κοινωνία είναι μαζί μας, έχουμε καΐκια μεγάλα, που τα κλουβιά θα τα τραβήξουν να τα πάνε στην Τουρκία».Δεν υπάρχουν σχόλια: