25/11/11

Χαράτσι για την «Πράσινη Ανάπτυξη»!

Νέο... χαράτσι θα αντικρίσουν και θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ από την Πρωτοχρονιά του 2012. Θα είναι οι αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και κατά πάσα πιθανότητα το ποσοστό θα είναι διψήφιο. Η ΔΕΗ έχει ζητήσει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μεσοσταθμική ανατίμηση 19% στα τιμολόγιά της, κάτι που σημαίνει ό,τι σε ορισμένες κατηγορίες κατανάλωσης θα είναι ακόμη και 30%.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι αυξήσεις θα κυμανθούν σε διψήφια ποσοστά, ενώ θα γίνουν πιθανότατα σε δύο δόσεις, μία στο πρώτο εξάμηνο και μία στο δεύτερο, ώστε να μην... «πέσουν βαριές» στους καταναλωτές, που την ίδια περίοδο θα πληρώνουν σε δόσεις τα χαράτσια για το τέλος ακινήτων.Τα νοικοκυριά που καταναλώνουν μέχρι και 3.000 κιλοβατώρες θα δουν τους ήδη φουσκωμένους λογαριασμούς τους να επιβαρύνονται με τουλάχιστον 20-30 ευρώ ανά τετράμηνο, ανάλογα με την κατανάλωση. Ανάλογες αυξήσεις θα υποστούν και όσοι είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ, με τη διαφορά ότι οι χρεώσεις τους θα παραμείνουν 20-30% χαμηλότερες. Στην ουσία οι επικείμενες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για το 2012 αποτελούν τη δεύτερη δόση των αναπροσαρμογών στις οποίες είναι δεσμευμένη μέσω του Μνημονίου να προχωρήσει η Ελλάδα με ορίζοντα το 2013, ώστε να καταργήσει τις σταυροειδείς επιδοτήσεις και τα τιμολόγια να διαμορφώνονται ανάλογα με το εκάστοτε κόστος παραγωγής. Υπό το πρίσμα αυτό αυξήσεις στο ρεύμα θα γίνουν και το 2013, οι οποίες ενδέχεται μάλιστα να είναι πολύ μεγαλύτερες, επειδή από εκείνη τη χρονιά η ΔΕΗ θα πρέπει να καταβάλει πάνω από 1 δισ. ευρώ για δικαιώματα ρύπων. Σύμφωνα με εισηγήσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, δεν αποκλείεται μέσα στην επόμενη χρονιά να ενεργοποιηθεί και μηχανισμός σύνδεσης των τιμών με το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ, ώστε τα τιμολόγια να αναπροσαρμόζονται αυτομάτως είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω κάθε 6μηνο. 

Παράλληλα, οι καταναλωτές πέρα από τα «τσουχτερά» τιμολόγια θα έλθουν αντιμέτωποι και με αυξήσεις στο τέλος υπέρ Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το «ταμείο» που χρηματοδοτεί τα αιολικά, τα φωτοβολταϊκά και τις λοιπές ΑΠΕ. Η αύξηση θεωρείται ...«αναγκαία» για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των μεγαλοεργολάβων-παραγωγών ρεύματος από ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικά, κλπ.) αλλά και για να περιοριστεί το έλλειμμα του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς, ο οποίος κάνει την εκκαθάριση της αγοράς και πληρώνει τους παραγωγούς, έλλειμμα το οποίο και υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ, και που βέβαια θα κληθούν να πληρώσουν οι συνήθεις ύποπτοι, δηλαδή ο ελληνικός λαός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: