24/11/11

Γερμανία: ο μεγαλύτερος ρυπαντής της Ευρώπης!

Η Γερμανία με δεύτερη την Πολωνία είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί βιομηχανικών ρύπων στην ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την περιβαλλοντική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ρουμανία και η Ισπανία ακολουθούν στον κατάλογο, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (EEA) που έχει την έδρα της στην Κοπεγχάγη, βασιζόμενη στα ευρήματά της με βάση δεδομένα του 2009 που περιλαμβάνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2).
"Κατά προσέγγιση, το ένα πέμπτο του κόστους της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τη βιομηχανία στην Ευρώπη προέρχεται από εγκαταστάσεις στη Γερμανία - η μεγαλύτερη αναλογία χώρας στην ΕΕ", αναφέρει σε δήλωσή της η διευθύντρια της EEA Ζακλίν Μακγκλέιντ.
Ωστόσο, αν οι μεγαλύτεροι βιομηχανικοί ρυπαντές της ΕΕ ταξινομούνταν αναλογικά του μεγέθους της οικονομίας τους, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Εσθονία, η Πολωνία και η Τσεχία θα βρίσκονταν στην κορυφή, επισημαίνει η EEA.
Η υπηρεσία αναφέρει πως υπολόγισε ότι τα "κόστη ζημιάς" από τη ρύπανση που οφείλεται στις 10.000 μεγαλύτερες βιομηχανικές εγκαταστάσεις της ΕΕ αντιστοιχούν σε 102 ως 169 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το μεγαλύτερο μέρος της ρύπανσης προκαλείται από μεγάλους σταθμούς παραγωγής ενέργειας και, σε μικρότερη έκταση, από διυλιστήρια και χαλυβουργίες.
Τα αποκαλούμενα "κόστη ζημιάς" είναι ένα ατελές, επιστημονικό μέτρο για το κόστος της ρύπανσης στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, παραδέχεται η EEA.
Ωστόσο, προσθέτει, εξακολουθεί να είναι ένας χρήσιμος δείκτης για να καθοδηγεί τις επιλογές της ΕΕ στη βιομηχανική, την ενεργειακή και την περιβαλλοντική πολιτική.
Την ίδια ώρα σημαντική αύξηση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 2,4% το 2010 καταγράφεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως προκύπτει από την έκθεση «Κατά προσέγγιση απογραφή των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ε.Ε.: πρώτες εκτιμήσεις για το 2010» που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος. Η μεγαλύτερη αύξηση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε μεγατόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα καταγράφηκε στη Γερμανία (35,3 μεγατόνους) και τη Βρετανία (17,2 μεγατόνους).
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η οικονομική ύφεση είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 1,8% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, πέρυσι.

************************
Για το ίδιο θέμα  διαβάστε και πως ...ο Ελληνικός Ήλιος στηρίζει το Γερμανικό Κάρβουνο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: