5/10/11

Επιχειρηματικό πάρτι «α λα ελληνικά» στην πράσινη ενέργεια!

Σενάρια αυξήσεων στο τέλος υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ, εξετάζουν οι αρμόδιοι φορείς για τα επόμενα χρόνια.
Ανοικτό  είναι το ενδεχόμενο μεγάλων αυξήσεων του "Τέλους ΑΠΕ" από το Νοέμβριο, ενώ μονόδρομος θεωρείται για τις αρχές του 2012. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη συνάντηση που είχαν  οι διοικήσεις του ΔΕΣΜΗΕ και της ΡΑΕ με την πολιτική ηγεσία του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου αναλύθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο διαχειριστής, και έγινε εκτενής αναφορά στα σενάρια που έχει εκπονήσει ο τελευταίος για την αύξηση του "Τέλους ΑΠΕ" από φέτος, αλλά και για την περίοδο 2013-2014. 
Αν και η εισήγηση του ΔΕΣΜΗΕ για άμεση αύξηση του "Τέλους" - από τα 2 ευρώ/ MWh στα 5,5- 7 ευρώ/ MWh (αναλόγως του αν θα παραμείνει ή όχι ο ειδικός φόρος στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή) - συνεπάγεται μικρή επιβάρυνση για τους καταναλωτές, της τάξης των 4-10 ευρώ το χρόνο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θεωρεί ότι το "τάιμινγκ" για τέτοιου είδους ανακοινώσεις είναι ακατάλληλο. Πόσο μάλλον όταν σε λίγες ημέρες οι καταναλωτές θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν τους πρώτους "φουσκωμένους" με το ειδικό τέλος "χαράτσι" ακινήτων, λογαριασμούς. Έτσι, το αίτημα του ΔΕΣΜΗΕ για αυξήσεις από τον Οκτώβριο, δεν μοιάζει να γίνεται δεκτό, ωστόσο από εκεί και πέρα, δηλαδή από το Νοέμβριο και μετά, το θέμα είναι ανοικτό, αναλόγως και των εσόδων που θα καταφέρει να εισπράξει ο διαχειριστής μέσω των δημοπρασιών ρύπων και άλλες πηγές. Διότι, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ο διαχειριστής αναμένει να τακτοποιηθεί μια σημαντική οφειλή, της τάξης των 30 εκ. ευρώ, που αφορά σε επιστροφές ΦΠΑ, εκκρεμότητα που αν ρυθμιστεί, το ταμείο του θα γεμίσει, και ίσως η αύξηση του Τέλους ΑΠΕ να πάρει παράταση για του χρόνου. Από την πλευρά του πάντως ο υπουργός ΠΕΚΑ ξεκινά την εβδομάδα αυτή συναντήσεις με τους φορείς της αγοράς καθώς το θέμα εξελίσσεται σε «βραδυφλεγή βόμβα» και θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί.
«Το ταμείον είναι μείον»!
Από τα μέσα του Σεπτεμβρίου, έχουν ήδη εξαντληθεί τα έσοδα που μπήκαν στο ταμείο του διαχειριστή από τις δημοπρασίες ρύπων (φέτος έχει εισπράξει 65-70 εκ. ευρώ) , με αποτέλεσμα να έχει εξανεμιστεί το αποθεματικό του. Και όσο στο σύστημα μπαίνουν όλο και νέες ΑΠΕ, από  τις  οποίες  ο ΔΕΣΜΗΕ  υποχρεούται να αγοράζει σε συγκεκριμένες 
εγγυημένες τιμές
 το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα τόσο το έλλειμμά του θα αυξάνει! Ακόμη και τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν από τις νέες δημοπρασίες ρύπων, υπολογίζεται ότι δεν επαρκούν ώστε να καλύψουν τις  επερχόμενες ανάγκες για πληρωμές. Έτσι ο ΔΕΣΜΗΕ έχει προϋπολογίσει ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες του το προσεχές διάστημα, το "Τέλος ΑΠΕ", θα πρέπει από φέτος ή το 2012, να ανέλθει στα 5,5 - 7 €/MWh, ενώ για την περίοδο από το 2013 και μετά, οι εκτιμήσεις ποικίλλουν. Η εισήγηση του ΔΕΣΜΗΕ μιλά για ανάγκη να φτάσει στα 17 – 18 €/MWh, προκειμένου να επιτευχθούν οι "εθνικοί" στόχοι ανάπτυξης των ΑΠΕ. Και γεννάται το ερώτημα: ποιός και μάλιστα σε συνθήκες κρίσεις θα πληρώσει για την "Πράσινη Ανάπτυξη"; Και βέβαια η απάντηση είναι σίγουρη και δεδομένη: ο Ελληνικός Λαός! 
Το επιχειρηματικό πάρτυ των Μεγαλοεργολάβων! 
Ένα επιχειρηματικό πάρτι που υπόσχεται μεγάλα κέρδη με χαμηλό ρίσκο, ενώ δεν έχει πάντα σαφείς κανόνες παιχνιδιού, αφού το όλο σύστημα λειτουργεί «α λα ελληνικά», έχει στηθεί τα τελευταία χρόνια με την πράσινη ενέργεια. Πάνω από 2.000 μικρές, μεσαίες και μεγάλες, εγχώριες και ξένες εταιρείες συνωστίζονται γύρω από ένα επενδυτικό έργο που κατά τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις θα φτάσει τα 11 δισ. ευρώ, αλλά κατά τις πιο αισιόδοξες μπορεί και να υπερβεί τα 22 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2020, οπότε και λήγει η προθεσμία επίτευξης των σχετικών κοινοτικών στόχων. Το πάρτι αυτό δεν έχει προσελκύσει μόνο εταιρείες από τον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά ειδικά στα φωτοβολταϊκά πάρκα ενεπλάκησαν άνθρωποι από κάθε κλάδο επαγγελματικής δραστηριότητας οι οποίοι είδαν στην ηλιακή ενέργεια μια ευκαιρία για εύκολα και μεγάλα κέρδη. Η εν λόγω προσδοκία καλλιεργήθηκε από τους ίδιους τους αρμόδιους φορείς και ενισχύθηκε από τα μελετητικά και νομικά γραφεία, από τους περισσότερο μέχρι σήμερα ωφελημένους της υπόθεσης.

Σίγουρη πελατεία και επιδοτήσεις!
Ο λόγος για το πράσινο αυτό ενδιαφέρον δεν είναι τυχαίος. Οι ανανεώσιμες επενδύσεις, όχι μόνο τυγχάνουν σίγουρης πελατείας, δηλαδή τον ΔΕΣΜΗΕ, αφού για 20 χρόνια υποχρεούται να αγοράζει την παραγόμενη πράσινη ενέργεια σε «κλειδωμένη», υψηλή και γνωστή από σήμερα τιμή, αλλά και επιδοτούνται με γενναία επιχορήγηση από τον Αναπτυξιακό Νόμο (με πάνω από 35% του κόστους). Και μπορεί σαν απόρροια της κρίσης, τους τελευταίους μήνες, να μην εκταμιεύονται επιδοτήσεις από τον Αναπτυξιακό, και εκατοντάδες μικρά σχέδια φωτοβολταϊκών να βρίσκονται στον αέρα, ωστόσο το ευνοϊκό αυτό καθεστώς διπλής επιδότησης (εγγυημένη τιμή, ενίσχυση από Αναπτυξιακό) σε πολύ λίγες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει.
Συμπερασματικά, αν κανείς δεν μπλέξει με την ελληνική γραφειοκρατία και καταφέρει να φέρει σε πέρας την επένδυσή του, έπειτα από την απόσβεσή της (σε 6-8 χρόνια, ανάλογα με την απόδοση και το αν πρόκειται για αιολικά ή φωτοβολταϊκά), τα έσοδα από την πώληση της παραγόμενης ενέργειας είναι, στο μεγαλύτερό τους μέρος, σίγουρα κέρδη και χωρίς καμία προσπάθεια από τη στιγμή που θα τελειώσει το έργο.
Το δέλεαρ της πράσινης επένδυσης!
Για να αντιληφθεί κανείς το δέλεαρ της πράσινης επένδυσης, ένας συμβατικός παραγωγός, για παράδειγμα η ΔΕΗ, αφού πρώτα λάβει μέρος στην ημερήσια δημοπρασία του ΔΕΣΜΗΕ (χονδρεμπορική αγορά) όπου πριμοδοτούνται οι μονάδες με τα χαμηλότερα κόστη, εν συνεχεία αγοράζει χονδρικώς την ενέργεια προς 45-50 ευρώ/ μεγαβατώρα και την πουλάει στη λιανική, δηλαδή στους πελάτες της, προς 75-80 ευρώ/ μεγαβατώρα κατά μέσον όρο. Αντίθετα, ο παραγωγός αιολικής, φωτοβολταϊκής και κάθε άλλης πράσινης μορφής ενέργειας (από υδροηλεκτρικά, βιομάζα, κ.λπ.) δεν χρειάζεται να συμμετέχει στις ημερήσιες δημοπρασίες της ελεύθερης αγοράς ηλεκτρισμού.
Η ενέργεια που παράγει αγοράζεται απευθείας από το Σύστημα με προτεραιότητα έναντι των άλλων μορφών, ακριβώς για να διευκολυνθούν η χρηματοδότηση και οι επενδύσεις σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Και η εγγυημένη επιδοτούμενη τιμή στην οποία αγοράζει το σύστημα, π.χ. την ενέργεια ενός φωτοβολταϊκού σταθμού είναι κατά μέσον όρο 460 ευρώ/ μεγαβατώρα. Πρόκειται για τιμή 10 φορές πάνω από τη χονδρική τιμή στην οποία αγοράζει η ΔΕΗ. Στην αιολική ενέργεια η επιδότηση δεν είναι τόσο κραυγαλέα, αφού η τιμή είναι 80,14 ευρώ/ μεγαβατώρα.

Ο καταναλωτής καλύπτει το κόστος!
Όμως, όσα δίνει το Δημόσιο με το ένα χέρι για την επιδότηση των ΑΠΕ,  τα εισπράτει ως έναν βαθμό στο μέλλον με το άλλο χέρι, από τον καταναλωτή. Συγκεκριμένα, τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ της χαμηλής χονδρικής τιμής και της υψηλής επιδοτούμενης πράσινης τιμής καλείται να καλύψει το τέλος υπέρ ΑΠΕ που καταβάλλουμε όλοι οι καταναλωτές σαν χωριστή χρέωση μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Σήμερα το τέλος αυτό ανέρχεται σε 0,3 ευρώ/ μεγαβατώρα. Δηλαδή σε ένα νοικοκυριό με κατανάλωση στις 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, είναι μόνο 60 λεπτά. Αλλά ο ΔΕΣΜΗΕ αναμένεται να αποστείλει εισήγηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ώστε η χρέωση να αυξηθεί σε πρώτη φάση στο 7,18 ευρώ ανά μεγαβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη παραγωγή ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά που θα εγκατασταθούν στη χώρα τα επόμενα χρόνια. Σε περίπτωση, δηλαδή, που η εισήγηση του ΔΕΣΜΗΕ γίνει δεκτή, ένα μέσο 4μελές νοικοκυριό που καταναλώνει περί τις 1.600 κιλοβατώρες στο 4μηνο, θα επιβαρυνθεί περί τα 10 ευρώ για το συγκεκριμένο διάστημα.

Από τη πρόσφατη συνάντηση των διοικήσεων του ΔΕΣΜΗΕ και της ΡΑΕ με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προέκυψε ότι η αύξηση του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ δεν θα γίνει τον Οκτώβριο, αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο αυξήσεων από τον Νοέμβριο του έτους. Στη συνάντηση επίσης αναλύθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο διαχειριστής και έγινε εκτενής αναφορά στα σενάρια που έχει εκπονήσει ο τελευταίος για την αύξηση του "Τέλους ΑΠΕ" από φέτος, αλλά και από την περίοδο 2013 – 2014. 

Πάνω από 2.000 μικρές και μεγάλες, εγχώριες και ξένες εταιρείες «στην ουρά» για επενδύσεις που κατά τις πλέον μετριοπαθείς εκτιμήσεις θα φτάσουν τα 11 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2020!

Μεγάλη «μπίζνα» η εμπορία αδειών!
Μια άλλη μεγάλη «μπίζνα» που άνοιξε με την αγορά των ΑΠΕ, είναι η εμπορία αδειών. Η αποκαλούμενη και ως «δευτερογενής αγορά» δημιουργήθηκε χάρη στα κενά και στις ασάφειες του νόμου και την «α λα ελληνικά» λειτουργία του όλου συστήματος αδειοδότησης. Κάποιοι έσπευσαν να καταθέσουν αιτήσεις για επενδυτικά σχέδια, με στόχο όχι να τα κατασκευάσουν, αλλά να αποσπάσουν απλώς τις πολυπόθητες άδειες.
Στην αγορά εμπορίας πράσινων αδειών, ένα αδειοδοτημένο μεγαβάτ υπολογίζεται ότι πωλείται προς 100.000-120.000 ευρώ αν είναι αιολικό και προς 200.000-300.000 ευρώ αν είναι φωτοβολταϊκό, ανάλογα πάντα με τον βαθμό απόδοσης, την περιοχή χωροθέτησης, τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, κ.λπ. Έτσι, έχοντας κανείς καταβάλει ένα ποσό της τάξης των 20.000 ευρώ για φωτοβολταϊκό και 40.000-50.000 ευρώ για αιολικό τόσο είναι περίπου το κόστος κατάθεσης ενός πλήρους φακέλου- ο κατά τα άλλα ενδιαφερόμενος επενδυτής ποντάρει στο να εξασφαλίσει πολλαπλάσια. 
Χρηματοδότηση!
Το σύνολο των "παραγόντων του χώρου των ΑΠΕ" θεωρούν ως το σημαντικότερο πρόβλημα σήμερα την έλλειψη ρευστότητας και την αδυναμία χρηματοδότησης εκ μέρους των τραπεζών. Τονίζουν την ανάγκη συγκρότησης νέας συνολικής  στρατηγικής, κυρίως μέσω της ενεργοποίησης ξένων επενδυτικών κεφαλαίων όπως λόγου χάρη μέσω  του "σχεδίου Helios" και του "Γερμανικού Σχεδίου Μάρσαλ για την Χώρα μας"!  Στην κατεύθυνση αυτή έχουν κατατεθεί απόψεις για ίδρυση μιας «πράσινης» Ελληνικής Επενδυτικής Τράπεζας προσανατολισμένης στη χρηματοδότηση των ΑΠΕ ή στη δημιουργία ενός αντίστοιχου «πράσινου» επενδυτικού fund, στο οποίο θα μπορούσαν να συμμετάσχουν ελληνικά και ξένα κεφάλαια που αναζητούν επικερδείς εγγυημένες αποδόσεις. Με την απαραίτητη  προϋπόθεση όμως   ότι η πολιτική κατάσταση στην χώρα μας θα παραμένει σταθερή για τα επόμενα χρόνια και ο Ελληνικός Λαός θα συνεχίζει αγόγγυστα να "χρηματοδοτεί" από το υστέρημά του την "Πράσινη Ανάπτυξη"!

Δεν υπάρχουν σχόλια: