5/9/11

Υπάρχει άραγε "πάτος στο ... Βαρέλι";

Στο «κόκκινο» οι ευρωπαϊκές  αγορές, σε ιστορικό χαμηλό τα γερμανικά ομόλογα! 
Κατάρρευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών!


 
Στις 3000 μονάδες τα ασφάλιστρα κινδύνου της Ελλάδας!

Βόμβα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και ιδιαίτερα στις μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου έριξε η δήλωση του Γιόζεφ Άκερμαν, διευθύνοντος συμβούλου της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της Γερμανίας, Deutsche Bank, ότι "ορισμένες τράπεζες δεν θα επιβιώσουν" από το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων. Όσο για τα ελληνικά spread και τα CDS σήμερα βρέθηκαν στα ύψη!
Πανικό στις ευρωαγορές, ωθώντας τους επενδυτές σε μαζικές ρευστοποιήσεις και τάσεις φυγής προς ομόλογα και χρυσό, προκάλεσε η δήλωση του κ. Άκερμαν ότι "οι προοπτικές για τον χρηματοπιστωτικό τομέα γενικώς είναι ιδιαίτερα περιορισμένες", καθώς η κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων θα περιοριστεί ως αποτέλεσμα τόσο της τρέχουσας κατάστασης όσο και των δομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τομέας.
Στις ευρωπαϊκές αγορές μοιάζει διάχυτος πλέον ο φόβος ότι ζούμε ημέρες του 2008, όταν και κατέρρευσε ο κολοσσιαίος αμερικανικός επενδυτικός οίκος Lehman Brothers, πυροδοτώντας την μεγάλη πιστωτική κρίση. Χαρακτηριστικά, στη Φραγκφούρτη, ο δείκτης Dax υποχωρούσε κατά 4,8%, ενώ στο Παρίσι ο CAC-40 έχανε 4,6%. Μεγάλες (-3,3%) και οι απώλειες του δείκτη FTSE-100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Πτωτικές τάσεις επικράτησαν και στις ασιατικές αγορές, με τον δείκτη Nikkei στο Τόκιο  να κλείνει στις 8.784,46 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 1,86%. Στο  Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 863,9  μονάδες  σημειώνοντας πτώση κατά 3,14%! Από τις αρχές του χρόνου έχει καταγράψει απώλειες  38,9%!
Στο μεταξύ, στα ύψη βρίσκονται σήμερα τα spread και τα CDS. Συγκεκριμένα, το CDS της Ελλάδας στην πενταετία διαμορφώθηκε στις 2.300 μονάδες βάσης, καθιστώντας ουσιαστικά απαγορευτικό το κόστος ασφάλισης των τίτλων. Παράλληλα, νέο ρεκόρ καταγράφει το spread του 2ετούς τίτλου, στις 4.819 μονάδες βάσης, με την απόδοση του ομολόγου στο 48,75%, δείχνοντας ότι οι αγορές χρέους σε αυτά τα επίπεδα αποτυπώνουν χρεοκοπία του ελληνικού δημοσίου, ενώ στις 1.780 μονάδες εκτοξεύθηκε το spread του 10ετούς.
Με τα ασφάλιστρα  κινδύνου έναντι πιθανής χρεοκοπίας (CDS) της Ελλάδας ,  να  έχουν ξεπεράσει  για πρώτη φορά τις 3000 μονάδες βάσης (στις 3.056 μ.β.) και τα γερμανικά 10ετή ομόλογα  να σημειώνουν ιστορικό χαμηλό ( κάτω από το 2% στο 1,97%)  είναι πλέον πλειοψηφία όσοι οικονομολόγοι πιστεύουν  πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ οριακή κατάσταση και είναι δύσκολο να αποφευχθεί η στάση πληρωμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: