Η μεγάλη πυρκαγιά του Έβρου κατέστρεψε 35.000 στρέμματα και επεκτάθηκε σε 70.000. Σύμφωνα με στοιχεία του WWF Hellas κάηκε το 10% περίπου του δάσους της Δαδιάς, του εθνικού πάρκου δηλαδή. Η οργάνωση ανεβάζει των αριθμό των καμένων στρεμμάτων σε 60.197 ερχόμενη σε αντίθεση με τα όσα δήλωσε η περιφέρεια. Από αυτά, λέει η οργάνωση, τα 35.000 ανήκουν στο εθνικό πάρκο. Ήταν η μεγαλύτερη πυρκαγιά που είχαμε εδώ και χρόνια στην περιοχή και είναι επίσης γεγονός ότι τα εναέρια μέσα άργησαν να επέμβουν με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να επεκταθεί. Γιατί άργησαν και επενέβησαν την τρίτη ημέρα;
Τεράστιες καταστροφές στον νομό. Μέχρι και το εθνικό πάρκο της Δαδιάς, ένας από τους σημαντικότερους βιότοπους της χώρας, δέχτηκε ένα πολύ μεγάλο πλήγμα
Αυτό το ερώτημα θέτουν πολλοί. Βέβαια τα εναέρια μέσα συνέδραμαν αποφασιστικά στην κατάσβεση και γι' αυτό επισημαίνεται η καθυστέρηση. Την ίδια στιγμή οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η πρόληψη ήταν κατώτερη των περιστάσεων. Ενώ κάθε χρόνο τα ποσά για την αντιπυρική προστασία έφταναν την άνοιξη ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για να οργανωθεί η αντιπυρική προστασία και να γίνουν οι προσλήψεις δασοπυροσβεστών, φέτος έπεσαν θύμα του Μνημονίου και των περικοπών.
Μόνο 340.000 ευρώ διατέθηκαν για τα δασαρχεία Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου και αυτά ήρθαν τέλη Ιουλίου, όταν πια όλα έπρεπε να είναι ήδη έτοιμα. Με τη έννοια αυτή υπάρχει βαρύτατη πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου για το ζήτημα αυτό. Το μέγεθος της καταστροφής όσον αφορά τον οικονομικό τομέα ακόμη δεν έχει αποτυπωθεί, αλλά είναι βέβαιο ότι το περιβαλλοντικό κόστος είναι ανυπολόγιστο.
Το εθνικό πάρκο της Δαδιάς, ένας από τους σημαντικότερους βιότοπους της χώρας, δέχτηκε ένα πολύ μεγάλο πλήγμα. Αυτό που πρέπει να γίνει και να γίνει άμεσα είναι να κηρυχθεί άμεσα αναδασωτέα η περιοχή και να αφεθεί η φύση να κάνει τη δουλειά της, γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία το 83% των καμένων είναι υψηλή βλάστηση, δηλαδή πεύκα.
Πάντως σε κάθε περίπτωση αυτό που τίθεται άμεσα είναι ότι χρειάζονται πόροι και χρειάζονται άμεσα και έγκαιρα χωρίς τσιγκουνιές και περικοπές που επιβάλλει το Μνημόνιο. Χρειάζεται έμπειρο προσωπικό δασοπροστασίας και η αντιπυρική προστασία να μην γίνεται στο "και πέντε" της αντιπυρικής περιόδου.
Είναι μάλλον προφανές ότι, αν είχαν συντρέξει οι δύο παράγοντες, δηλαδή η έγκαιρη προετοιμασία αφενός και η άμεση παρέμβαση των εναέριων μέσων, η πυρκαγιά θα είχε κάνει σαφώς μικρότερη ζημιά.
Αλλά αυτό φαίνεται για την κυβέρνηση να είναι μια ακόμη "ασήμαντη λεπτομέρεια" μπροστά στα "κλέη" του Μημονίου και του Μεσοπρόθεσμου. Την ίδια στιγμή σημασία έχει και μια ανακοίνωση των πυροσβεστών που δημοσιεύτηκε στον τύπο της Αλεξανδρούπολης, στην οποία οι πυροσβέστες ασκούν κριτική σε "απόντες παράγοντες" του τόπου που κατανάλωναν την ενέργειά τους στα κανάλια.
Σε κάθε περίπτωση όμως η πυρκαγιά στο εθνικό πάρκο της Δαδιάς αλλά και στην ευρύτερη περιοχή δείχνει τον ένοχο όχι μόνο στον "στρατηγό άνεμο", αλλά και στις πολιτικές ευθύνες. Και αυτές οι τελευταίες δεν παραγράφονται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου