13/3/10

Όταν η οικονομική "κρίση" παράγει ... πλούτη!

«Χρυσές δουλειές» έκαναν το 2009 - μεσούσης της οικονομικής κρίσης- οι πλούσιοι και ισχυροί, με τις περιουσίες τους να αυξάνονται κατά 50%.

Του Παναγιώτη Παπαϊωάννου.
Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι το 2009, παρά την οικονομική κρίση, όπως προκύπτει από την ετήσια λίστα του περιοδικού Forbes με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνολική αξία των περιουσιών τους αυξήθηκε πέρυσι κατά 50% και ανήλθε στο αστρονομικό ποσό των 3,6 τρισ. δολ., έναντι 2,4 τρισ. δολ. το 2008.
Την κορυφή της λίστας καταλαμβάνει φέτος για πρώτη φορά ο Μεξικανός μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών, Κάρλος Σλιμ, με προσωπική περιουσία 53,5 δισ. δολαρίων. Είναι η πρώτη φορά από το 1994 που στην πρώτη θέση της λίστας δεν βρίσκεται ένας κάτοικος των ΗΠΑ, καθώς και η δεύτερη φορά από το 1995 που ο Μπιλ Γκέιτς δεν απολαμβάνει την κορυφή.
Ο ιδρυτής της Microsoft «περιορίστηκε» φέτος στη δεύτερη θέση, καθώς ο Σλιμ τον ξεπέρασε με μισό δισ. δολάρια και η προσωπική του περιουσία ανήλθε σε 53 δισ. δολάρια.
Στην τρίτη θέση της λίστας ο επίσης Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής, Ουόρεν Μπάφετ, με περιουσία 47 δισ. δολαρίων. Η «χρυσή τριάδα» του Forbes κατάφερε στη διάρκεια του 2009 να ανακτήσει περιουσιακά στοιχεία ύψους 41,5 δισ. δολαρίων, έναντι των ζημιών ύψους 68 δισ. δολαρίων που είχαν σημειώσει το 2008, στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης.
Το 2010 βρίσκει τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου να έχουν ανακτήσει τις δυνάμεις τους (και τις περιουσίες τους), αφού ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται σε 1.011 ανθρώπους, έναντι 793 πέρυσι και 1.125 τον προηγούμενο χρόνο. Η μέση περιουσία τους ανέρχεται στα 3,5 δισ. δολάρια, αυξημένη κατά 500 εκατ. δολάρια σε σχέση με πέρυσι.
Οι ΗΠΑ διατηρούν την «πρωτοκαθεδρία» ως η χώρα με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους, ενώ ακολουθούν η Κίνα και η Ρωσία που σημειώνουν τη μεγαλύτερη αύξηση νέων Κροίσων ανά τον κόσμο. Οι Ινδοί Μουκές Αμπάνι (πετροχημικά, πετρέλαια) και Λάκσμι Μίταλ, είναι ωστόσο αυτοί που κατάφεραν να «κλέψουν την παράσταση» καταλαμβάνοντας την 4η και 5η θέση με περιουσίες 29 δισ. και 28,7 δισ. δολάρια αντίστοιχα.
Η λίστα περιλαμβάνει μεγιστάνες από 55 χώρες, ενώ οι γυναίκες έχουν περιορισμένη παρουσία για μία ακόμη χρονιά, αφού ανήλθαν στις 89. Από ελληνικής πλευράς στη λίστα μετέχουν ο Σπύρος Λάτσης στην 144η θέση με περιουσία 5,3 δισ. δολαρίων και ο Φίλιππος Νιάρχος με 2 δισ. δολάρια στην 488η θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: