2/2/10

Θα μας παρουσιάσουν και την εκτροπή του Αχελώου ως ΑΠΕ!!!

Η ΡΑΕ ανακοίνωσε ότι στις 10/12 η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κατέθεσε 4 αιτήσεις (οι τρεις για το δήμο Παρακαμπυλίων και η μία για το δήμο Ινάχου) για μεγάλα υδροηλεκτρικά 72, 220, 367 και 180 MW.
Τα φράγματα αυτά είναι τα εξής:
-στον Δήμο Ινάχου: θέση Πύργος 220 MW, θέση Aγ. Γεώργιος 367 MW, Θέση Φιλος 142 MW,
-και στον Δήμο Παρακαμπυλίων: θέση Τσουγκαριά 72 MW.
Η ΤΕΡΝΑ ήδη κατασκευάζει ακόμη ένα μεγάλο υδροηλεκτρικό 60 MW στο Αυλάκι Αχελώου.
Για να αντιληφθούμε το ενεργειακό μέγεθος των παραπάνω υδροηλεκτρικών φραγμάτων ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το φράγμα Καστρακίου έχει ισχύ 340 MW περίπου. Να σημειωθεί επίσης ότι το περίφημο φράγμα της Μεσοχώρας προορίζεται για ισχύ 180 MW. Καταλαβαίνουμε λοιπόν εύκολα, για το τι μεγέθους "φαραωνικό" έργο μιλάμε, και που η ΡΑΕ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, έχουν το θράσος να το αναρτούν στις αιτήσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Είναι η ακριβώς η ίδια "λογική Σουφλιά", που χαρακτήριζε οικολογική την Εκτροπή του Αχελώου και "καθαρή" την Πυρηνική Ενέργεια!
Το δυστύχημα είναι ότι υπάρχουν "κάποιοι" στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας που εμφανίζονται ένθερμοι οπαδοί και υποστηρικτές των έργων αυτών, με την λογική ότι τέτοιου είδους έργα είναι σε ... αναπτυξιακή πολιτική! "Ξεχνούν" ότι αυτές οι "εταιρίες" κάνουν ''επενδύσεις'' με τα λεφτά των φορολογούμενων και λεηλατούν τον φυσικό πλούτο της χώρας, που ανήκει σε όλους μας. Εξάλου όταν παράγουν ενέργεια απο τα φράγματα την πουλάνε στην ΔΕΗ και μέσω αυτής σε 'μας , δημιουργώντας έτσι πλούτο για την τσέπη τους και φτώχια για τους καταναλωτές.
Ναι, τα έργα αυτά είναι μια καλή "επένδυση", αλλά όχι για την Αιτωλοακαρνανία και τους πολίτες της, παρά μόνο για την ΤΕΡΝΑ και τους μετόχους της! Μήπως λοιπόν αυτοί που αρθρογραφούν υπερ αυτής της "επένδυσης" έχουν κάποιου είδους σχέση με την ΤΕΡΝΑ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: