11/5/12

Κι άλλη νίκη στον αγώνα κατά των Ανεμογεννητριών!

Απορρίφθηκε η εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην Επισκοπή!
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος Στερεάς Ελλάδας συνεδρίασε στην Λαμία στις 10 Μαΐου με θέμα την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 16 WM, στη θέση «Καρανικόλας» της Δημοτικής Ενότητας Φραγκίστας (Επισκοπή) στον Δήμο Αγράφων της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας.

Παρά την αρχική θετική εισήγηση της Περιφέρειας για εγκατάσταση οκτώ (8) ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 16MW, το λόγο πήρε ο Περιφερειακός Σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, κ. Λάμπρος Τσιτσάνης ο οποίος έλαβε υπ’ όψιν ότι:
1) Σε πολύ κοντινή απόσταση, διακοσίων (200) μέτρων περίπου υπάρχουν οι οικισμοί Φτελιά και Πύρνος, με δεκαπέντε (15) οικογένειες.
2) Η περιοχή αυτή και συγκεκριμένα η θέση «Καρανικόλας» είναι πανοραμικά της Λίμνης Κρεμαστών, όπου εδώ και αρκετά χρόνια, ιδιαίτερα τα δύο τελευταία γίνεται μεγάλη και συστηματική προσπάθεια αξιοποίησής της. Προσφάτως δε, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε ποσό ύψους 450.000 ευρώ για παραλίμνιο δρόμο (Φτερόλακα – Παλαιοχώρι). Είναι σε εξέλιξη μελέτες για προβλήτες, οδικές προσβάσεις για την τουριστική ανάπτυξή της και ασφαλώς προοπτική για παραλίμνιες θέσεις αναψυχής, ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού, προγράμματα αγροτουρισμού, ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργειών, σύνδεσή της με Λίμνη Πλαστήρα κ.λπ. Περιττό να τονιστεί για μια ακόμη φορά ότι είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας, η καθαρότερη λίμνη στην Ευρώπη και πέμπτη παγκοσμίως.



3) Λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την έγγραφη αντίθεση – διαμαρτυρία των Προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων και των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής, τόσο του Δήμου Αγράφων όσο και του Δήμου Αγρινίου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Λάμπρος Τσιτσάνης τοποθετήθηκε και εισηγήθηκε αρνητικά στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
Μετά από την ανωτέρω εισήγηση η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης ομόφωνα αποφάσισε την απόρριψη εγκατάστασης αιολικού πάρκου στη θέση «Καρανικόλας» της Τ. Κ. Επισκοπής του Δήμου Αγράφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: