17/1/12

H Fitch βλέπει συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας μέχρι τον Μάρτιο!

Μετά την Standard and Poor’s και ο οίκος αξιολόγησης της Fitch προβλέπει "συντεταγμένη" χρεοκοπία της Ελλάδας.

«Η ελληνική χρεοκοπία θα συμβεί σύντομα και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη», δήλωσε ο Edward Parker, managing director της Fitch Ratings. Σε συνέντευξή του από τη Στοκχόλμη όπου βρίσκεται, ο Parker είπε  χαρακτηριστικά, όπως αναμεταδίδει και το πρακτορείο Bloomberg ότι «η Ελλάδα είναι αφερέγγυα και θα χρεοκοπήσει σίγουρα». Υποστήριξε δε ότι η πιο υπερχρεωμένη χώρα της ευρωζώνης δεν πρόκειται να κατορθώσει να ανταπεξέλθει στην εξόφληση του ομολόγου των 14,5 δισ. ευρώ στις 20 Μαρτίου. 
Ακόμη, τόνισε πως οι προσπάθειες για το περιβόητο κούρεμα του χρέους της Ελλάδας, θα συνιστούν χρεοκοπία για τη Fitch. «Το αποκαλούμενο PSI, για μας, θα μετρά ως χρεοκοπία, είναι σίγουρα χρεοκοπία για εμάς», είπε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε λέγοντας ότι «επομένως, δεν θα αποτελέσει έκπληξη όταν η ελληνική χρεοκοπία συμβεί πραγματικά, και την περιμένουμε να έλθει σύντομα». Εκτίμησε δε ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμη και θα βαθύνει περισσότερο. 
Μιλώντας εξάλλου στο Reuters στο περιθώριο συνεδρίου στη σουηδική πρωτεύουσα, ο Parker δήλωσε ότι ακόμη και μια εθελοντική συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές, θα θεωρηθεί χρεοκοπία. «Το λέμε εδώ και καιρό ότι δε νομίζουμε πως το PSI είναι ο σωστός δρόμος και θα το θεωρήσουμε ως χρεοκοπία», τόνισε ο ίδιος. Ωστόσο, πρόσθεσε πως το χειρότερο σενάριο θα ήταν μια άτακτη χρεοκοπία. «Αυτό θα ήταν, κατά τη γνώμη μας, μια πραγματικά άσχημη κατάσταση, αλλά σίγουρα δεν περιμένουμε ότι θα συμβεί καθώς, ξεκάθαρα, σε μια λογική κατάσταση θα έλεγε κανείς ότι οι Έλληνες πολιτικοί και οι ευρωπαϊκές αρχές θα διασφαλίσουν ότι δεν θα συμβεί».
Να σημειώσουμε ότι μόλις χθές, ο Μόριτζ Κρέμερ, αξιωματούχος της Standard & Poor's, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, εκτίμησε  πως η  Ελλάδα θα κηρύξει στάση πληρωμών  λίαν συντόμως! «Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει πολύ σύντομα. Το αν θα υπάρξει λύσει στο τέλος των ταραγμένων διαπραγματεύσεων δεν μπορώ να πω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κρέμερ, επικεφαλής της μονάδας ευρωπαικών κρατικών αξιολογήσεων της S&P. «Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες μπροστά μας και μια άτακτη πτώχευση θα έχει επιπτώσεις σε άλλες χώρες αλλά πιστεύω ότι οι πολιτικοί θέλουν να το αποφύγουν... Το παιχνίδι εξακολουθεί να παίζεται», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: