13/1/12

Όχι Ανεμογεννήτριες σε Παρθένους Οικοτόπους!

Την εξαίρεση των ευαίσθητων περιοχών από τον χάρτη εγκατάστασης των σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ζητά η BirdLife Europe, με σκοπό την προστασία της άγριας πανίδας και χλωρίδας της Ευρώπης!
Σύμφωνα με νέα έκθεση της BirdLife Europe  τα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την Ευρωπαϊκή Βιοποικιλότητα και γι' αυτό η χωροθέτησή τους πρέπει να γίνεται  με βάση σοβαρές περιβαλλοντικές μελέτες, και μόνο εφόσον εξαιρεθούν προληπτικά οι ευαίσθητες οικολογικά περιοχές.
Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. πρέπει να πάρουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες για να μην γίνει η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) πραγματικά «επικίνδυνη»: προσανατολισμός στον καλύτερο στρατηγικό σχεδιασμό και τη σωστή εκτίμηση των επιπτώσεων, αλλά και την ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στις διαδικασίες διαβούλευσης.
Σε αυτά τα συμπεράσματα καταλήγει η έκθεση 17 πρωτοπόρων ορνιθολογικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων από τις εξής χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Πολωνία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Σλοβενία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Βέλγιο, Ισπανία Ιταλία και Ιρλανδία.
Η Έκθεση τονίζει ότι ως το 2020 πάνω από τα τέσσερα πέμπτα των επενδύσεων στην Ε.Ε. θα διοχετευτούν σε τεχνολογίες ΑΠΕ που έχουν «διαχειρίσιμα» ρίσκα για τη βιοποικιλότητα, όπως οι φωτοβολταϊκοί και αιολικοί σταθμοί. Η Έκθεση τονίζει επίσης πως τεχνολογίες όπως τα βιοκαύσιμα και τα υδροηλεκτρικά φράγματα έχουν αποδειχθεί πολύ υψηλού ρίσκου, με καταστροφικές επιπτώσεις για τη βιοποικιλότητα.
Οι κυβερνήσεις όμως, και στις δύο περιπτώσεις έχουν δείξει ανεπαρκή κατανόηση για τις σοβαρές επιπτώσεις των προβληματικών και πρόχειρα σχεδιασμένων έργων για τα πουλιά και τους βιότοπους της Ευρώπης, αλλά κυρίως έχουν δείξει έλλειψη πολιτικής βούλησης ώστε αυτές να αποφευχθούν.
Χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες, οι σημερινοί αυξανόμενοι ρυθμοί επένδυσης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε πολλές χώρες και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, θα τις καταστήσουν σημαντική πρόσθετη απειλή για την ήδη φθίνουσα βιοποικιλότητα, ενώ οι προσδοκίες για αξιόλογη αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα θα μείνουν ανεκπλήρωτες. Είναι χαρακτηριστικό πως η ισχύουσα πολιτική χωροθέτησης αιολικών σταθμών στην Ελλάδα έχει ως αποτέλεσμα περίπου το 30% των έργων να σταματούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας λόγω τεκμηριωμένων ενστάσεων και προσφυγών που αφορούν τις σημαντικές περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις .
Συγκεκριμένα για την εγκατάσταση αιολικών σταθμών, σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία, οι κύριες αρνητικές επιπτώσεις στα πουλιά είναι:
· Άμεση θνησιμότητα η οποία προκαλείται από πρόσκρουση των πουλιών στις ανεμογεννήτριες και στις σχετιζόμενες υποδομές.
· Καταστροφή και απώλεια κατάλληλου αναπαραγωγικού βιοτόπου λόγω των επεμβάσεων που απαιτούνται για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και των σχετιζόμενων υποδομών (διανοίξεις δρόμων κ.α.).
· Εμπόδιο σε βασικές βιολογικές ανάγκες των πουλιών. Τα αιολικά πάρκα αποτελούν εμπόδιο μεταξύ των περιοχών τροφοληψίας, διαχείμασης, αναπαραγωγής, πτερόρροιας, η περιοχών κουρνιάσματος.
· Ενόχληση και εκτοπισμός των πουλιών γύρω από τις ανεμογεννήτριες ή αποκλεισμός από όλη την επικράτεια του αιολικού πάρκου, με αποτέλεσμα την επιδείνωση των ζωτικών λειτουργιών τους.
Παρότι κάποιες χώρες, όπως η Σκωτία και η Γερμανία έχουν ισχυρές πολιτικές ώστε να υλοποιήσουν στρατηγικό σχεδιασμό, άλλες, όπως η Βουλγαρία και η Ελλάδα, έχουν αποτύχεί ή αδιαφορήσει σε αυτόν τον τομέα και προχωρούν στην αδειοδότηση εξόφθαλμα ζημιογόνων έργων. Η Έκθεση τονίζει επίσης την ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας προτού σχεδιαστεί η ανάπτυξη των ΑΠΕ σε μεγάλη κλίμακα.
Οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ – και κυρίως οι αιολικοί σταθμοί – δεν πρέπει να αποτελούν απειλή για τη βιοποικιλότητα.
«Η έκθεση της BirdLife Europe αποτελεί θεμελιώδες ανάγνωσμα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ανά την Ευρώπη, καθώς οι ΑΠΕ βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο της ενεργειακής πολιτικής και θα πρέπει να δοθεί προσοχή ώστε η ανάπτυξή τους να είναι συμβατή με την προστασία της φύσης και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.» τονίζει ο Αποστόλης Καλτσής, Πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: