29/9/10

Η ιδρυτική διακήρυξη του ΕΑΜ !

Στις 27 Σεπτεμβρίου 1941 γεννιέται το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, το ΕΑΜ. Τέσσερις Έλληνες πατριώτες, εκπρόσωποι κομμάτων, συναντώνται κρυφά σε ένα φτωχικό σπιτάκι στους πρόποδες του Λυκαβηττού. είναι ο Λευτέρης Αποστόλου από το ΚΚΕ, ο Ηλίας Τσιριμώκος από την ΕΛΔ (Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας), ο Χωμενίδης από το ΣΚΕ (Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας) και ο Βογιατζής από το ΑΚΕ (Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας).
Στο ιδρυτικό τονίζεται ότι:
"Γίνεται ισοτίμως δεκτό και κάθε άλλο κόμμα ή οργάνωση που δέχεται να εργαστεί για την επιτυχία των σκοπών του ΕΑΜ, ο κυριότερος των οποίων είναι η απελευθέρωση του έθνους μας από τον ζυγό και η απόκτηση της πλήρους ανεξαρτησίας της χώρας μας".
Στο διάγγελμα που απευθύνει το ΕΑΜ στον ελληνικό λαό διαβάζουμε:

"Έλληνες - Ελληνίδες - Νέα Γενιά
Ενωθείτε - Οργανωθείτε - Αγωνισθείτε!
Παραμερίστε ό,τι σας χωρίζει. Ο σκοπός είναι ιερός. Θυμηθείτε τους αγωνιστές του 1821.
Έλληνες αξιωματικοί - υπαξιωματικοί - έφεδροι πολεμιστές. Προσφέρετε τις γνώσεις σας, την πείρα, τη δοκιμασμένη τόλμη σας στην οργάνωση των εθνικών δυνάμεων. Ακολουθήστε το παράδειγμα του Κολοκοτρώνη, του Υψηλάντη, του Μιαούλη, του Καραϊσκάκη, του Οικονόμου.
Έλληνες αστυνομικοί, αξιωματικοί - αστυφύλακες - χωροφύλακες. Μην υπηρετείτε την κυβέρνηση των προδοτών, μη γινόσαστε όργανα των κατακτητών.
Έλληνες ιερείς, οδηγηθείτε από το παράδειγμα του Παπαφλέσσα.
Έλληνες αγρότες, κρύψτε την παραγωγή σας, μην την παραδίνετε στους κατακτητές. Ούτε ένα σπυρί σιτάρι στον εχθρό.
Έλληνες αστοί - μικροαστοί, βοηθήστε οικονομικά τον αγώνα.
Βιοτέχνες - δημόσιοι υπάλληλοι - διανοούμενοι - εργάτες, οργανωθείτε σε επιτροπές, αρνηθείτε υπηρεσία στον εχθρό, ενώστε τις δυνάμεις σας στον ιερό αγώνα!
Νέοι και νέες, δώστε τον απέραντο ενθουσιασμό σας, το ηρωικό σας πνεύμα, την αυτοθυσία σας στον αγώνα του ΕΑΜ.
Εμπρός για τον νέο εθνικό ξεσηκωμό!
Οι μέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες, φρικτές. Αλλά η νίκη θα στεφανώσει τον κοινό μας αγώνα".

Παλλαϊκή ήταν η ανταπόκριση σ' αυτό το εθνικό προσκλητήριο. Αναμφισβήτητα οι ιδρυτές του ΕΑΜ δεν θα μπορούσαν να συλλάβουν τότε τον χείμαρρο της εθνικής ανάτασης που θα πλημμύριζε τις καρδιές όλων των Ελλήνων.
Απ' άκρη σ' άκρη της πατρίδας μας, στα χωριά, στις πολιτείες, στις γειτονιές, στα εργοστάσια, "σε πόλεις - κάμπους - και βουνά", οι Έλληνες, οι Ελληνίδες οργανώνονται στο ΕΑΜ, στον ΕΛΑΣ, στην ΕΠΟΝ, στην Εθνική Αλληλεγγύη. Οργανώνονται, αγωνίζονται για την πατρίδα, για τη λευτεριά, για μια καλύτερη ζωή. Χτυπάνε τον φασισμό με κάθε μέσο. Δίνουν πρόθυμα το αίμα τους, τη ζωή τους.
Ποτέ άλλοτε στην πατρίδα μας μια τέτοια οργάνωση, ένα τέτοιο κίνημα δεν είχε τόσο μαζικό, τόσο αυθόρμητο, τόσο παλλαϊκό χαρακτήρα. Ποτέ άλλοτε δεν επιτελέστηκε τόσο δημιουργικό έργο.
Το ΕΑΜ κατέκτησε τις καρδιές των Ελλήνων.
Το ΕΑΜ καταγράφηκε με χρυσά γράμματα στο βιβλίο της νεότερης Ιστορίας της πατρίδας μας.
*****************
Αναδημοσίευση από εδώ: Η ιδρυτική διακήρυξη του ΕΑΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια: