7/12/12

Ρατσιστικές θηριωδίες στην Ελλάδα!


Την τραγική ιστορία του Αιγύπτιου λαθρομετανάστη στην Σαλαμίνα, καταγράφει σε εκτενές αφιέρωμά του το πρακτορείο Reuters, μία ιστορία που πηγαίνει από την εκμετάλλευση, στο βασανισμό, στην κράτηση, και τελικά σε ένα μετέωρο καθεστώς υπό το φόβο της απέλασης.

«Πρωταγωνιστής» της ιστορίας είναι ο Γουαλίντ Ταλέμπ από την Αίγυπτο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του διεθνούς πρακτορείου, η πορεία του Ταλέμπ ξενικά από τη Σαλαμίνα, όταν αποφάσισε να ζητήσει τα δεδουλευμένα του από τον ιδιοκτήτη ενός φούρνου όπου εργαζόταν.
Τελικά,  έλαβε μία "διαφορετική" αμοιβή από αυτή που δικαιούταν και ζήτησε. Ο φούρναρης και δύο άλλοι γνωστοί του έδεσαν μία μακριά μεταλλική αλυσίδα γύρο από τον λαιμό του Ταλέμπ και τον οδήγησαν στον κοντινό στάβλο. Εκεί τον έδεσαν σε μία καρέκλα, έσφιξαν την θηλιά και τον γρονθοκόπησαν έως ότου ο Ταλέμπ κειτόταν ημιλιπόθυμος.
Οι άνδρες έπιναν μπύρα, υποχρεώνοντας και τον Ταλέμπ να πιει, χλευάζοντας το γεγονός πως ήταν μουσουλμάνος.
Το μαρτύριο του Ταλέμπ έληξε 18 ώρες αργότερα, καθώς ο μετανάστης κατόρθωσε να δραπετεύσει όταν οι δεσμοφύλακές του έφυγαν προκειμένου να ανοίξουν τον φούρνο.
Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εδώ, συνεχίζει το Reuters. Ο Ταλέμπ βρέθηκε τα ξημερώματα στις ρίζες ενός δένδρου, με την αλυσίδα δεμένη γύρω από το λαιμό του και το πρόσωπό του πρησμένο από τα χτυπήματα. Αρχικά, διακομίστηκε στο νοσοκομείο όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Στη συνέχεια όμως, η Αστυνομία τον συνέλαβε, καθώς δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα.
«Οι πάντες μπορούσαν να δουν πως υπέφερα. Δεν μπορούσα καν να δω, και δεν μπορούσα να φαω», δηλώνει ο ίδιος ο Ταλέμπ. Ένα μήνα μετά τον ξυλοδαρμό του, ο αιγύπτιος λαθρομετανάστης βρίσκεται ακόμα με νάρθηκα στο λαιμό και επίδεσμο στο χέρι, χωρίς να μπορεί να φαει παρά μόνο ημι-στερεά τροφή.
Όπως δηλώνει ο Ταλέμπ στο Reuters, κρατήθηκε για τέσσερις ημέρες στα κέντρα φιλοξενίας λαθρομεταναστών, προτού του δοθούν έγγραφα που τον υποχρέωναν να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 30 ημερών. Στον αντίποδα, ο φούρναρης που τον χτύπησε, πρώην αντιδήμαρχος Σαλαμίνας, απελευθερώθηκε έπειτα από τρεις ημέρες, εν αναμονή της δίκης.
Ο φούρναρης έχει παραδεχτεί πως χτύπησε τον Ταλέμπ, ισχυριζόμενος ωστόσο πως δεν τον χτύπησε σκληρά, και αντιτείνει πως ο πρώην υπάλληλός του έκλεψε 13.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον Ταλέμπ, τα χρήματα ήταν δικά του.
«Με χτύπησαν, με έκλεψαν και μετά οι πάντες ήταν έξω από τη φυλακή εκτός από εμένα», διαμαρτύρεται ο Ταλέμπ.
Η υπόθεση προκάλεσε την κατακραυγή της αιγυπτιακής κοινότητας και καταδικάστηκε από την αιγυπτιακή πρεσβεία. Στον απόηχο των αντιδράσεων, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανέστειλε την απέλαση του Ταλέμπ για «ανθρωπιστικούς λόγους». Παρά ταύτα, δεν έχει αποσαφηνιστεί το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα έχει το δικαίωμα να παραμείνει στην Ελλάδα. Αρκετοί εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή δεν είναι αρκετή. Ο Νικήτας Κανάκης, επικεφαλής των Γιατρών του Κόσμου, επισημαίνει ότι εάν δεν τιμωρούνται παραδειγματικά οι ένοχοι, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει: «Όλοι θα πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν τέτοιες πράξεις και να ξεφεύγουν».
Πίσω στη Σαλαμίνα, κάποιοι κάτοικοι δηλώνουν τη συμπόνια τους για τον Ταλέμπ, ωστόσο άλλοι εκφέρουν μία διαφορετική αλλά και συνάμα τρομακτική άποψη: «Τον χτύπησαν άσχημα; Εάν ναι, καλώς, το άξιζε», δήλωσε ένας άνδρας στο Reuters, που βέβαια θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.
Το πρακτορείο Reuters αναφέρει στο ρεπορτάζ του ότι ο Ταλέμπ δεν είναι ο μόνος που έχει πέσει θύμα της ρατσιστικής βίας στην Χώρα μας, καθώς στην Ελλάδα εκατοντάδες μετανάστες πέφτουν θύματα καθημερινά ρατσιστικών επιθέσεων και αστυνομικής βίας. Μάλιστα παρουσιάζει σοκαριστικές φωτογραφίες από την περίπτωση του 32χρονου Σομαλού Χασάν Μέκκι που τον Αύγουστο είχε χτυπηθεί βάναυσα από μέλη της Χρυσής Αυγής, όπως ο ίδιος κατήγγειλε. 
Τον περασμένο Αύγουστο ο 32χρονος Χασάν Μέκκι περπατούσε με έναν φίλο του το κέντρο της Αθήνας όταν άκουσε ξαφνικά μια φωνή να του λέει «Πήγαινε σπίτι σου, μαύρε». Είδε τότε μοτοσικλετιστές με μαύρα πουκάμισα και ελληνικές σημαίες να τον πλησιάζουν, ενώ δευτερόλεπτα μετά βρέθηκε αναίσθητος στην άσφαλτο από χτύπημα στο κεφάλι. Όταν ξύπνησε, βρισκόταν μέσα σε μία λίμνη αίματος, και στην πλάτη του ήταν χαραγμένο ένα τεράστιο Χ. Μιλώντας στο πρακτορείο ο ίδιος δήλωσε πως φοβάται για τη ζωή του, αλλά «δεν μπορώ να ζητήσω βοήθεια γιατί δεν έχω τα απαραίτητα χαρτιά για την παραμονή μου στη χώρα».
Όπως γράφει χαρακτηριστικά το Reuters «στην Ελλάδα, οι μετανάστες είναι τα μεγαλύτερα και πλέον ανυπεράσπιστα θύματα της οικονομικής κρίσης».


Δεν υπάρχουν σχόλια: