7/12/12

«Οι ολιγάρχες εμπόδιο για την ανάκαμψη στην Ελλάδα»

Καταγγελίες-σοκ για έλληνες πολιτικούς και την διαπλοκή τους με επιχειρηματίες από τους "New York Times"!
Με τίτλο, «Για την Ελλάδα, οι ολιγάρχες αποτελούν εμπόδιο για την ανάκαμψη», οι "New York Times" δημοσιεύουν ρεπορτάζ για τους Έλληνες επιχειρηματίες και την οικονομική κρίση που βιώνει η Αθήνα, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στο πρόσωπο του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, για τον οποίο αναφέρουν ότι περιλαμβάνεται στην περίφημη «λίστα Λαγκάρντ».
«Σε μια χώρα που έχει ουσιαστικά συντριβεί από την πολύχρονη λιτότητα, και από μια ανεργία που ξεπέρασε το 25%, οι μέσοι Έλληνες αισθάνονται διογκούμενη οργή και μια κάστα ολιγάρχων οι οποίοι ευθύνονται για τη δημιουργία μιας κλειστής οικονομίας. Αρκετές δεκάδες πανίσχυρες οικογένειες ελέγχουν κρίσιμους τομείς της οικονομίας, όπως το τραπεζικό σύστημα, τη ναυτιλία και τις κατασκευές, και μπορούν συχνά να επενδύουν στους πολιτικούς για να… προσέχουν τα συμφέροντά τους, πολλές φορές νομοθετώντας κατά τρόπο που αφορά τα δικά τους επιχειρηματικά συμφέρονταΤο αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι να δημιουργηθεί μια οικονομία χωρίς στοιχεία ανταγωνιστικότητας, που ευνοεί τη δημιουργία καρτέλ, ενισχύοντας τον καπιταλισμό», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι New York Times, που επικεντρώνονται στην περίπτωση του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
«Δυναμικός και καινοτόμος, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης έμοιαζε να αντιπροσωπεύει μια πολλά υποσχόμενη νέα εποχή για την Ελλάδα. Προκάλεσε παραζάλη στο παραδοσιακό επιχειρηματικό σύστημα της χώρας, όταν κατάφερε να φτιάξει μια αυτοκρατορία, κληρονομώντας μια μικρή εταιρεία σε ηλικία 18 ετών. Αναζητώντας την αποδοχή στους κύκλους των ελίτ, προσέφερε πολλά σε φιλανθρωπίες, ενώ καλλιέργησε δεσμούς με τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας. Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο οποίος απέκτησε την Proton Bank το 2009, πλήρωσε 65 εκατομμύρια δολάρια για να αποφύγει τη δικαστική δίωξη, παρόλαυτά στον ίδιο και άλλους 26 απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απάτη τον Μάρτιο. 
Σήμερα, σε ηλικία 40 ετών, ο κ. Λαυρεντιάδης επανέρχεται στην επικαιρότητα ως ένα από τα ονόματα που περιλαμβάνονται στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ, με λογαριασμούς στο εξωτερικό, και υποψίες φοροδιαφυγής», σχολιάζει το ρεπορτάζ των New York Times.
«Η ερώτησή μου είναι απλή: Γιατί εμένα; Είμαι το εξιλαστήριο θύμα για όλα», υποστηρίζουν οι New York Times ότι ανέφερε ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης σε συνέντευξή του πριν από ένα μήνα. «Θα μπορούσα να σας αναφέρω χιλιάδες ονόματα για το ποιοί ευθύνονται για την περιπέτειά μου, δεν είναι όμως του χαρακτήρα μου», πρόσθεσε ο επιχειρηματίας.
Το ρεπορτάζ των New York Times παρουσιάζει μια εξαιρετικά «σκοτεινή» εικόνα για τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο και τη «διαπλοκή» του με το πολιτικό σύστημα. 
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα για τις σχέσεις του Λαυρεντιάδη με το πολιτικό σύστημα της Χώρας η εφημερίδα αναφέρει την σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας "Omega Bank" στα μέλη του οποίου περιλαμβάνονται ο κ. Λαυρεντιάδης, ο πεθερός του Ευάγγελου Βενιζέλου, και ο Νίκος αδελφός του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
Ως υπουργός Οικονομικών ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την κάλυψη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου παρείχε ρευστότητα στην "Proton Bank" με καταθέσεις από τα διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου που υπερέβαιναν το όριο (50% των ίδιων κεφαλαίων) που επιτρέπει ο νόμος. Τον Ιούλιο του 2011, μάλιστα ο κ. Βενιζέλος, σε μία μόνο ημέρα (14/7/2011) ενέκρινε κατάθεση στην "Proton Bank" από τα διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου, ύψους 100 εκατ. ευρώ.! Η δράση αυτή εγκρίθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος παραβλέποντας την απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ότι ήταν παράνομη, σημειώνει η εφημερίδα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μάλιστα, έσπευσε στις 4 Αυγούστου να νομιμοποιήσει τους χειρισμούς του, μέσω τροπολογίας σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου του και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, δίνοντας έτσι «συγχωροχάρτι» για όλες τις πριμοδοτήσεις τραπεζών από υπουργούς Οικονομικών, από το 1997 και εντεύθεν
Ο κ. Βενιζέλος δικαιολογήθηκε ότι ο νόμος αυτός ήταν απαραίτητος, γιατί «η Ελλάδα δεν είχε ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα μπορούσε να επιτρέψει να διαχειριστεί τις δημόσιες καταθέσεις σε καταστάσεις κρίσης.» Αλλά νομικοί εμπειρογνώμονες ισχυρίζονται ότι ήταν αυτή η ενέργεια ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου στην Ελλάδα, που αποσκοπεί στο να αποκτήσουν νομική ασυλία όσα πολιτικά πρόσωπα εμπλέκονται σε οικονομικά σκάνδαλα.
Ο κ. Λαυρεντιάδης αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με τους δεσμούς του με τον κ. Βενιζέλο, δηλώνοντας, «εγώ ποτέ δεν ζήτησα καμιά χάρη.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: