21/6/12

Η Αγγλία "κόβει" τις επιδοτήσεις στα Αιολικά Πάρκα για να μην καταντήσει σαν την Ελλάδα!



Ο υπουργός Οικονομίας της Βρετανίας George Osborne απαιτεί να μειωθούν οι επιδοτήσεις για την αιολική ενέργεια θέλοντας να ανακόψει την επέκταση των ανεμογεννητριών σε όλη τη Χώρα.
Υπάρχουν ήδη 3.000 ανεμογεννήτριες εγκατεστημένες στο Ηνωμένο Βασίλειο, και 4.500 επιπλέον έχουν προγραμματιστεί να εγκατασταθούν στο άμεσο μέλλον. Η αιολική βιομηχανία σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτείται από κρατικές επιδοτήσεις ύψους περίπου £ 400 εκατομμύρια  ετησίως. Οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος μέσω μιας επιπλέον χρέωσης στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας (κάτι ανάλογο με το ελληνικό τέλος ΑΠΕ) πληρώνουν για να επιδοτήσουν και αυτοί με την σειρά τους, τους παραγωγούς ανανεώσιμης ενέργειας- ενώ ταυτόχρονα και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος συνεχώς αυξάνει όσο νέα αιολικά πάρκα εισέρχονται στο ενεργειακό σύστημα της Χώρας. 
Το υπουργικό συμβούλιο στην Μεγάλη Βρετανία απαιτεί κάθετες μειώσεις έως και 25% στις κρατικές επιδοτήσεις για τα χερσαία αιολικά πάρκα- και γι' αυτό προωθεί τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για την ενέργεια που αναμένεται να δημοσιευθεί σε λίγες εβδομάδες. Η σχεδιαζόμενη αλλαγή σκοπεύει να μειώσει τις οικονομικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις των αιολικών πάρκων, με στόχο την μείωση κατά το ήμισυ των επενδύσεων στον κλάδο.
Ο Υπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως Oliver Letwin, τονίζει μάλιστα σε ανάλυση του που διέρρευσε το Σαββατοκύριακο στον Αγγλικό τύπο, ότι η επιδότηση θα πρέπει να εξαλειφθεί εντελώς ως το 2020, για να αποκτήσει η Αγγλία βιώσιμο Ενεργειακό Σύστημα αλλά και Βιώσιμη Οικονομία.
Το σχέδιο είναι βέβαιο ότι θα συναντήσει την σθεναρή αντίσταση τόσο των Επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο όσο και του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, οι οποίοι βλέπουν αυτή την κίνηση ως μια προσπάθεια από τον Υπουργό να αποκατασταθεί η φήμη του ανάμεσα στους ψηφοφόρους του, μετά από ένα καταστροφικό κρατικό προϋπολογισμό που έφερε την Βρετανία σε δυσμενή οικονομική θέση. Το κύριο επιχείρημα της Κυβέρνησης είναι ότι με την ακολουθούμενη πολιτική των επιδοτήσεων για τα αιολικά πάρκα η Μεγάλη Βρετανία αυξάνει το οικονομικό και ενεργειακό  της έλλειμμα, και ότι αν συνεχισθεί η πολιτική αυτή θα βρεθεί σε δυσμενέστερη θέση και από την Ελλάδα!!!
Απρόσμενοι σύμμαχοι στο πλευρό της Συντηρητικής Κυβέρνησης του David Cameron βρίσκονται πολλοί επιχειρηματίες του Τουρισμού- ειδικά στις περιοχές της Σκωτίας και της Ουαλίας- που βλέπουν το τουριστικό προϊόν να φθίνει όπου αναπτύσσεται η αιολική βιομηχανία, αλλά και πολλούς ακτιβιστές του Περιβάλλοντος και οργανώσεις Προστασίας της Φύσης που βλέπουν το Φυσικό Περιβάλλον και την Άγρια Ζωή να απειλείται από την αθρόα ανάπτυξη των ανεμογεννητριών!    
Πηγές: 


Δεν υπάρχουν σχόλια: