Stern: Το Βερολίνο γνώριζε για τα "greek statistics" και για τους κινδύνους εισόδου της Ελλάδας στο ευρώ, από το 1999!
Επικαλούμενο εσωτερικά έγγραφα από την Καγκελαρία και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το γερμανικό περιοδικό "Stern" υποστηρίζει πως η Γερμανική Καγκελαρία γνώριζε εγκαίρως τους κινδύνους της εισόδου της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Eurostat ήδη στις αρχές του 1999, σε δύο έγγραφά της, προειδοποιούσε την Επιτροπή για πιθανά παραποιημένα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, αλλά οι προειδοποιήσεις «αποκρούστηκαν» από την Επιτροπή και τελικά απορρίφθηκαν!!!
Επιπλέον, στις 12 Μαΐου του ίδιου έτους, ο Πρόεδρος της Eurostat, σε σημείωμα προς τον τότε Επίτροπο για Οικονομική και Νομισματική πολιτική Yves-Thibault de Silguy, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει πιθανότατα τις μεταβιβαστικές πληρωμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου, με τρόπο παράτυπο, να βελτιώσει τα δημοσιονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού, για να λάβει την απάντηση: «Υποθέτω ότι η Eurostat ούτε σχεδιάζει διορθώσεις στους αριθμούς ούτε επιθυμεί να συνεχίσει την συζήτηση για το θέμα αυτό».
Όπως αναφέρεται στο άρθρο, στις αρχές του 2000, η Καγκελαρία διέθετε σειρά αρνητικών εισηγήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, με προειδοποιήσεις για το μεγάλο αναλογικά εμπορικό έλλειμμα, τη μεγάλη εξάρτηση από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, αλλά και για τους κινδύνους που απειλούσαν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας με την ένταξη της στην Ευρωζώνη και την αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού λόγω της υιοθέτησης του ευρώ. Οι εμπειρογνώμονες των Βρυξελλών τόνιζαν δε ότι η χώρα σε καμία περίπτωση δεν ήταν έτοιμη για το «σοκ της εισόδου στην Ευρωζώνη».
Στο περιοδικό υπογραμμίζεται ότι ακόμη κι ως σήμερα, ο τότε Καγκελάριος Gerhard Schröder, όποτε ερωτάται για το θέμα αυτό, παραπέμπει στη θετική ψήφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επέτρεψε την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Στο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού αναφέρεται δε ότι αν και ζητήθηκε το σχόλιό του για τα νέα στοιχεία, αρνήθηκε να τοποθετηθεί. Το ίδιο συνέβη και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Υστερόγραφο:
Ποιος διορίστηκε το 2000 από την Κυβέρνηση Σημίτη εκπρόσωπος της χώρας στην Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό να προετοιμάσει την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ; Ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Βασίλης Ράπανος!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου