...με αφορμή το σκάνδαλο «Hellas Power» και «Energa»!
Την νέα παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκαλούν τα όσα έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας για την υπόθεση των εταιρειών Energa - Hellas Power.
Οι εταιρείες αυτές, όπως προέκυψε από την έρευνα της "Αρχής για την Καταπολέμηση του Βρώμικου Χρήματος", εισέπρατταν από τους καταναλωτές το τίμημα, για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και αντί να αποδίδουν τα απαιτούμενα ποσά στον ΔΕΣΜΗΕ κατέθεταν τα χρήματα αυτά σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία και σε άλλες χώρες. Το ίδιο έκαναν και με τα τέλη υπέρ των δήμων όπως και με τα τέλη ακίνητης περιουσίας (τα γνωστά χαράτσια), τα οποία ενώ τα είχαν εισπράξει από τους πελάτες τους μέσω των λογαριασμών ρεύματος και κανονικά έπρεπε να τα αποδώσουν στο Δημόσιο, τα διοχέτευαν κι αυτά στην Ελβετία!
Έτσι, η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου κάλεσε προς απολογία, με τις κατηγορίες της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας στην διάπραξη κακουργηματικών αδικημάτων κατά της ΔΕΗ και του ελληνικού δημοσίου, τα μέλη της ΡΑΕ και του
ΔΕΣΜΗΕ.
Οι κληθέντες σε ανωμοτί κατάθεση καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για τα αδικήματα της απιστίας, της υπεξαίρεσης σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Η έρευνα της υπόθεσης αυτής ξεκίνησε με εντολή που έδωσε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ελένη Ράϊκου μετά το πόρισμα της Αρχής που κάνει λόγο για 120 εκατομμύρια ευρώ τα οποία εξαφανίστηκαν.
Με αφορμή τις διαπιστώσεις αυτές που καταγράφονται στο πόρισμα από τον επικεφαλής της Αρχής, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Νικολούδη σχετικά με τις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος των ΔΕΣΜΗΕ-ΡΑΕ με τις εταιρίες Hellas Power και Energa, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου ανέλαβε την έρευνα.
Μεταξύ των 18 προσώπων που κλήθηκαν ως ύποπτοι για κακουργήματα και μάλιστα με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, που επισύρει ποινές ακόμη και ισοβίων, προσήλθαν στην εισαγγελέα τα μέλη του ΔΣ του κρατικού φορέα (ΔΕΣΜΗΕ), που διαχειρίζεται το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως και τα μέλη του ΔΣ της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), που φέρονται ότι δεν έκαναν τις νόμιμες ενέργειες προς τις δύο εταιρείες, με αποτέλεσμα να χάσει το Δημόσιο τα χρήματα που έπρεπε να έχει εισπράξει. Τα ερευνώμενα αδικήματα στην ποινική έρευνα που διεξάγεται αφορούν στα κακουργήματα της απιστίας, της υπεξαίρεσης και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες έχουν δεσμευτεί λογαριασμοί στη Ελλάδα ύψους 27 εκατ. ευρώ, ενώ τα μέλη της ΡΑΕ ελέγχονται ποινικά καθώς φέρεται να έδωσαν άδειες στις εν λόγω εταιρίες χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις.
Στους 18 που κλήθηκαν από την εισαγγελέα περιλαμβάνονται και οι επιχειρηματίες Βασίλης Μηλιώνης και Αχιλλέας Φλώρος που ήταν οι βασικοί μέτοχοι της Hellas Power και της Energa αντίστοιχα.
Την ίδια ώρα στη συμβολική κατάληψη του κτιρίου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας προχώρησαν μέλη της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, διαμαρτυρόμενοι για τον ύποπτο ρόλο της ΡΑΕ στην υπόθεση της Energa και της Hellas Power.
Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στη ΔΕΗ καταλογίζει στη ΡΑΕ "αδικαιολόγητη" αδράνεια στην υπόθεση των δύο εναλλακτικών παρόχων ρεύματος, με αποτέλεσμα να διογκωθούν οι υποχρέωσεις τους προς το Διαχειριστή του Συστήματος και τη ΔΕΗ. Ζητά επίσης να καταθέσει σχετικά στοιχεία στον εισαγγελέα που διερευνά την υπόθεση.
Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στη ΔΕΗ καταλογίζει στη ΡΑΕ "αδικαιολόγητη" αδράνεια στην υπόθεση των δύο εναλλακτικών παρόχων ρεύματος, με αποτέλεσμα να διογκωθούν οι υποχρέωσεις τους προς το Διαχειριστή του Συστήματος και τη ΔΕΗ. Ζητά επίσης να καταθέσει σχετικά στοιχεία στον εισαγγελέα που διερευνά την υπόθεση.
1 σχόλιο:
Να δούμε πως θα πάνε στον εισαγγελέα για ΟΛΟ το σκηνικό με τον νόμο Μπιρμπίλη. Θα έιναι πιο δύσκολο.
Το κλειδι είναι στις μεταβιβάσεις αδειών. Εκεί γίνεται το π΄ρωτο ξέπλυμα
Δημοσίευση σχολίου