19/12/11

Επιστημονική μελέτη πραγματικός κόλαφος για την απάτη της χρησιμότητας των Αιολικών Πάρκων!


Η Scientific Alliance και το Ινστιτούτο Adam Smith δημοσίευσαν μία μελέτη, για τις ΑΠΕ στην Αγγλία, η οποία και αποτελεί κόλαφο για την χρησιμότητά τους! 

Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης αυτής, είναι ότι η αιολική ενέργεια, η μόνη που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε θεωρητικά μεγάλη κλίμακα, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις ..."προσδοκίες" των πολιτικών, είτε για μείωση χρήσης ορυκτών καυσίμων είτε για μείωση εκπομπής ρύπων-CO2. 
Οι περιορισμοί στην χρήση των ΑΠΕ, είναι σύμφωνα με την μελέτη: 1) το κόστος, 2) η πρακτική δυνατότητα πραγματικής ηλεκτροπαραγωγής, 3) η ανάγκη αδιάλειπτης λειτουργίας, και 4)  η στοχαστικότητα (που, από όλες τις ΑΠΕ, είναι χειρότερη για τα αιολικά).
Η ιδέα του "δωρεάν" αέρα και της "καθαρής" ενέργειας που αυτός θεωρητικά μπορεί να προσφέρει, μπορεί να ακούγεται μεν ελκυστική (στην πραγματικότητα βέβαια μόνο δωρεάν και καθαρή δεν είναι...) αλλά η αιολική ενέργεια δεν είναι αυτό που νομίζουν οι πολλοί. Και ο λόγος είναι ότι δεν είναι σταθερή.   Υπάρχει όταν φυσάει και δεν φυσάει πάντα, και καμιά φορά όταν φυσάει, δεν χρειάζεται το ρεύμα.  Ακόμα και με πολλές συνδεδεμένες Α/Γ, επειδή το αιολικό ρεύμα είναι ανάλογο με τον αέρα στην τρίτη, το ρεύμα που παράγεται δεν είναι σταθερό, ακόμα και σε μικρά χρονικά διαστήματα.  Σε ένα υπάρχον, μεγάλο, δίκτυο, και με λίγα αιολικά, αυτό δεν είναι πρόβλημα, αλλά γίνεται πρόβλημα όσο αυξάνει ο αριθμός των Α/Γ. Επίσης συμβαίνει συχνά να υπάρχουν μέρες ή εβδομάδες με άπνοια σε περιόδους υψηλής ζήτησης ρεύματος, όπως τον χειμώνα, στην Αγγλία (ή στους καύσωνες του καλοκαιριού στην Ελλάδα). Το αντίθετο επίσης είναι πρόβλημα. Με αέρα πάνω από 80 χλμ την ώρα, οι Α/Γ πρέπει να σταματάνε για να μην γίνουν ...πυροτεχνήματα.
Επειδή οι καταναλωτές δεν θέλουν ρεύμα μόνο όταν φυσάει, τα αιολικά συνεπάγονται παράλληλη εφεδρεία, συχνά θερμή, από αναποτελεσματικές τουρμπίνες αερίου. Εξ ου και η όποια υποκατάσταση καυσίμου είναι πολύ μικρότερη από την θεωρητική. 

Ο ενεργειακός "οδικός χάρτης" της  Ε.Ε., αναφέρεται σε ακόμα υψηλότερα ποσοστά αντιοικονομικών ΑΠΕ. Αυτό είναι, σε μεγάλο βαθμό, ευχολόγιο. Ακόμα και η Δανία που αναφέρεται σαν παράδειγμα χώρας με μεγάλο ποσοστό ρεύματος από ΑΠΕ, στην ουσία παράγει ρεύμα από ΑΠΕ επειδή το διοχετεύει σε γειτονικές χώρες, αλλά σε χαμηλή και ζημιογόνα τιμή. 
Η μελέτη καταλήγει ότι αντί να "υπνοβατούμε" προς ένα ακριβό, αβέβαιο και περιβαλλοντικά ατελέσφορο ενεργειακό μέλλον, ήρθε η ώρα να δούμε τα στοιχεία για το ποια τεχνολογία δουλεύει.
Πηγή:"Archaeopteryx"

Δεν υπάρχουν σχόλια: