Δεκάδες ήταν και χτες οι πύρινες εστίες που ξέσπασαν σε διάφορα σημεία της χώρας, καταστρέφοντας δάση και δασικές εκτάσεις, αποδεικνύοντας πως και φέτος συνεχίζεται η ίδια δασοκτόνα κυβερνητική πολιτική. Μια πολιτική που, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου, ανοίγει ...συζήτηση «όχι για το τι είναι δάσος, αλλά τι θέλουμε να είναι δάσος», προαναγγέλλοντας ένα νέο γύρο εμπορευματοποίησης του δασικού πλούτου της χώρας. Συγκεκριμένα, χτες, από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα εκδηλώθηκαν 43 πυρκαγιές.
Βρισκόμαστε πλέον στην «καρδιά» της επικίνδυνης για πυρκαγιές περιόδου και ακόμα δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο (διάνοιξη - συντήρηση δασικών δρόμων, πρόσληψη και διάταξη του αναγκαίου προσωπικού για την προστασία των δασικών εκτάσεων, μηχανολογικός εξοπλισμός, καθαρισμός, κ.λπ.). Απεναντίας, η κατάσταση είναι χειρότερη από προηγούμενα χρόνια που οι συνέπειες των πυρκαγιών ήταν καταστροφικές. Είναι επίσης γνωστό ότι οι δασικές εκτάσεις της Αττικής - και όχι μόνο - βρέθηκαν και βρίσκονται στο στόχαστρο, προκειμένου να υλοποιηθούν σχέδια μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο επικίνδυνη την κατάσταση.
Την ίδια ώρα, η Πυροσβεστική έχει πάνω από 4.300 κενές οργανικές θέσεις. Επίσης, υπάρχουν καταγγελίες για απαρχαιωμένα οχήματα με φθαρμένα και πολυχρησιμοποιημένα ελαστικά, για προμήθειες ελαστικών σε διαδικασίες ακύρωσης, για οχήματα εκτός λειτουργίας, για μειωμένες δαπάνες για τη συντήρηση οχημάτων, ενώ τα οχήματα δεν ελέγχονται από ΚΤΕΟ γιατί είναι ακατάλληλα για κυκλοφορία. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως η Πυροσβεστική δεν αγοράζει ούτε τα απαραίτητα για τη σωματική ακεραιότητα των εργαζόμενων κράνη. Πριν από ένα μήνα ματαιώθηκε οριστικά η διαδικασία προμήθειας 3.000 κρανών «λόγω έλλειψης πιστώσεων», (όπως αναφέρει η σχετική απόφαση με αριθμό 23636). Μάλιστα, πληροφορίες κάνουν λόγο ότι υπηρεσιακοί παράγοντες υποδεικνύουν σε αξιωματικούς της Πυροσβεστικής να βρουν χορηγούς και προσφορές!
Ολα αυτά όμως δεν είναι αποτέλεσμα έλλειψης χρημάτων. Πρόκειται για ταξική και πολιτική επιλογή, που απορρίπτει την έγκαιρη διάθεση μέσων, ώστε να υπάρξει και η ανάλογη προετοιμασία κατάσβεσης, τη στιγμή που είναι βέβαιο ότι πυρκαγιές θα υπάρξουν. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, οι δεκάδες πυρκαγιές είναι καθημερινό φαινόμενο και οι καταστροφές τεράστιες.
Οι πυρκαγιές στη Ζάκυνθο και στη Φωκίδα χτες τέθηκαν υπό μερικό έλεγχο. Η πυρκαγιά στο Μαλανδρίνο Φωκίδας αντιμετωπιζόταν μόνο από επίγειες δυνάμεις, με 27 πυροσβέστες, εννέα οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα. Η πυρκαγιά στη Ζάκυνθο έκαιγε πεύκα στην περιοχή Κορακονήσι, από τις 11 προχτές το βράδυ, αλλά δεν απειλούσε κατοικημένη περιοχή. Από το πρωί επιχείρησε ένα ελικόπτερο, ενώ στο έργο της κατάσβεσης πήραν μέρος και 15 πυροσβέστες με έξι οχήματα.
Σε εξέλιξη ήταν φωτιά στα Καλυβάκια Ηλείας και στο Σπαρτό Αμφιλοχίας. Αργά το απόγευμα, ξέσπασαν φωτιές στην Αγγεριά Πάρου και στην Περίθεια Κέρκυρας.
Πυρκαγιές εκδηλώθηκαν χτες σε χαμηλή βλάστηση στη Νέα Πέραμο και αργά το απόγευμα στην παραλία Σχοινιά. Πολίτες που βρίσκονταν στην περιοχή έτρεξαν και «χτύπησαν» τις φλόγες με πυροσβεστήρες και οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο εμποδίζοντας την εξάπλωσή τους. Ακολούθησε η Πυροσβεστική και ένα «Καναντέρ». Αξίζει να σημειωθεί πως τα οχήματα της Πυροσβεστικής δεν μπορούσαν να πλησιάσουν την περιοχή λόγω της στενότητας των δρόμων.
Υπό έλεγχο τέθηκε, στις 4 τα ξημερώματα, η πυρκαγιά στον Αγιο Παντελεήμονα Αναβύσσου και άλλη που είχε ξεσπάσει στη Λαγκάδα Αρεόπολης Λακωνίας και στον Ασκό Βολίμων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου