14/7/11

ΔΝΤ: Αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους!

Το ΔΝΤ ζητεί εγγυήσεις και δεν αποκλείει «επιλεκτική χρεοκοπία»!
Αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους εκφράζει το ΔΝΤ στην τέταρτη έκθεση του για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας,  που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Στην έκθεση γίνεται ρητή αναφορά και σε «εγγυήσεις» που ζητούνται από την Ελλάδα, και οι οποίες δεν μπορεί να είναι άλλες από «υποθήκες» ή «ενέχυρα». Προφανώς ζητούν «κάτι» παραπάνω, καθώς οι υποθήκες προβλέπονται από το αρχικό Μνημόνιο (Μάιος 2010). Και τις εγγυήσεις αυτές τις ζητούν για να υπάρξει σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ και να αποφευχθούν δευτερογενείς επιδράσεις για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η έκθεση του ΔΝΤ τονίζει ότι το χρέος θα κορυφωθεί στο 172% του ΑΕΠ το 2012, για να υποχωρήσει μέχρι το 2020 στο 130% του ΑΕΠ, εφόσον όμως οι ελληνικές αρχές εφαρμόσουν με πιστότητα το φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Στην έκθεση τονίζεται ότι εντός του Ιουλίου θα μεταβιβαστούν στο νεοσύστατο ταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις περιούσια στοιχεία συνολικού ύψους 25 με 30 δισ ευρω.
Στην έκθεση τονίζεται ότι η ύφεση θα είναι βαθύτερη για το τρέχον έτος, εκτιμώμενη στο 3,9% από 3% που προβλεπόταν αρχικά, ενώ η χώρα θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το πρώτο εξάμηνο του 2012.
Η ανεργία προβλέπεται να αυξηθεί το τρέχον έτος στο 15,8 από 14,8 που προβλεπόταν αρχικά.
Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης σε έλληνες δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Ταμείου για την Ελλαδα Πολ Τόμσεν τόνισε ότι πριν αποφασιστεί η συμμετοχή του ταμείου στο νέο πακέτο θα περιμένουν πρώτα να δουν το τελικό σχέδιο και την ακριβή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Παράλληλα διαπίστωσε μεταρρυθμιστική κόπωση , ανέφερε ότι το μεσοπρόθεσμο είναι ένα δύσκολο πρόγραμμα, που ζητά θυσίες, αλλά γίνεται προσπάθεια για μια δίκαιη κατανομή των βαρών.
Λίγα στοιχεία από την 4η Εκθεση Αξιολόγησης:
Η έκθεση του ΔΝΤ δίνει για ακόμη μια φορά το στίγμα των κρίσιμων ημερών που περνάει η ελληνική οικονομία και των δύσκολων ετών σκληρής λιτότητας και ύφεσης που έρχονται, συνοψίζοντας τα μελλοντικά δρώμενα σε «9» καίρια σημεία:
1. Η ύφεση επιδεινώνεται στο 3,7% έναντι 3% της αρχικής πρόβλεψης το 2011 και επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2012.
2. Ο πληθωρισμός ακολουθεί ανοδική πορεία, λίγο κάτω από 3%, έναντι 2,5%, λόγω κυρίως της αύξησης των τιμών πετρελαίου.
3. Πτωτική πορεία εργασιακού κόστους, λόγω κυρίως της υψηλής ανεργίας.
4. Συρρίκνωση στο 8,25% του ΑΕΠ του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών το 2011.
5. Το δημόσιο χρέος θα εκτοξευθεί στο 172% του ΑΕΠ το 2012 και στο 130% το 2020. Η μείωση του χρέους κατά 18% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 θα γλιτώσει την Ελλάδα από τόκους 1-1,5% του ΑΕΠ, που στην αντίθετη περίπτωση θα προκαλούσε αύξηση 3-4 μονάδες των συντελεστών ΦΠΑ. Αξίζει να καταγραφεί η τρομοκρατική φράση περί «μη βιώσιμου χρέους» το 2020, αν δεν ακολουθηθούν πιστά η δημοσιονομική προσαρμογή, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές, για τις οποίες καταγράφει ελλείψεις ή καθυστερήσεις στην εφαρμογή τους και συνιστά «πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση».
6. Απίθανη η έξοδος στις αγορές πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2012.
7. Επανέρχεται για «συναίνεση». Εκφράζοντας ανησυχία για τη «ρηχή», όπως τη χαρακτηρίζει, υποστήριξη (του Μεσοπρόθεσμου και του Εφαρμοστικού) στην κοινοβουλευτική συζήτηση, καθιστά σαφές στην κυβέρνηση την επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης μιας ευρύτερης υποστήριξης για βασικές μεταρρυθμίσεις, μέσω προσεκτικής δημόσιας εξήγησης της αναγκαιότητάς τους.
8. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην πώληση δημόσιας περιουσίας. Η Ελλάδα διαθέτει αξιόλογα περιουσιακά στοιχεία και κυρίως η απόφαση της κυβέρνησης να τα δώσει σε ιδιώτες θα έχει σημαντικά οφέλη ως προς τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και το χρέος -καθώς θα μειωθεί η επιβάρυνση από τόκους. Το ΔΝΤ χαρακτηρίζει «φιλόδοξο» το πρόγραμμα πώλησης περιουσίας 50 δισ., αλλά στέκεται σε διασφαλίσεις, όπως η δημιουργία του Ταμείου «για να προστατεύσει τη διαδικασία από την πολιτική επιρροή».
Η δημόσια περιουσία που εκποιείται προέρχεται κατά 5 δισ. από δημόσιες επιχειρήσεις, 2 δισ. από μη εισηγμένες κρατικές επιχειρήσεις, 9 δισ. από συμβάσεις παραχώρησης και δικαιώματα εν γένει με δημόσιες υποδομές και 35 δισ. από ακίνητα του Δημοσίου, με το πρώτο χαρτοφυλάκιο να ανακοινώνεται μέσα στον Αύγουστο.
Το ΔΝΤ στέκεται στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση «προς το παρόν θέλει να διατηρήσει τα δικαιώματα της μειοψηφίας» σε ζωτικής σημασίας υποδομές.
9. Φέρνει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο χαμηλότερης φορολογικής επιβάρυνσης, τονίζοντας ότι θα ενίσχυε την απασχόληση κατά 1,5-3,5%.




Δεν υπάρχουν σχόλια: