14/7/11

Για μερική «αδυναμία πληρωμών» μιλάει ο Γ. Παπανδρέου!!!

Στο ενδεχόμενο μιας «προσωρινής» αδυναμίας πληρωμών αναφέρεται ο Γ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του στη γερμανική έκδοση των Financial Times, μόλις 24 ώρες μετά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησής του κ. Βενιζέλου περί «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Οπως προκύπτει από το σχετικό δημοσίευμα των Financial Times Deutschland και τη μετάφραση που απέστειλε αργά το βράδυ της Τετάρτης το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Γ. Παπανδρέου αναφέρεται σε μια μερική αδυναμία πληρωμών, που κατά τον ίδιο δεν θα πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από 15 ημέρες. "Θεωρητικά μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή μπορεί να διαρκέσει περισσότερο, προκαλώντας έτσι πολύ μεγαλύτερη ζημιά" δηλώνει ο πρωθυπουργός.
Σε αντίθεση με μέλη των κυβερνήσεών του που στο παρελθόν έχουν τοποθετήσει την ημερομηνία επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίου είτε το 2011 (παλαιότερα) είτε το 2012 (πιο πρόσφατα) ο Γ. Παπανδρέου εμφανίζεται επιφυλακτικός. Οπως σημειώνεται και στο δημοσίευμα ο Ελληνας πρωθυπουργός "αρνήθηκε να δώσει μια ημερομηνία-στόχο για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές" προσθέτοντας πως προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη διαμόρφωση -από το ΔΝΤ και την Ε.Ε.- του 2ου προγράμματος βοήθειας προς τη χώρα μας. «Όσο πιο αποφασιστικά δοθεί τώρα το μήνυμα ότι λαμβάνεται μέριμνα για το πρόβλημα, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στην αγορά» δηλώνει.
Σε άλλο απόσπασμα προαναγγέλλει την πρόσληψη ιδιωτικών εταιρειών που θα αναλάβουν την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. «Δέκα τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα χρωστάνε πάνω από 36 δισ. ευρώ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.
Θετικός εμφανίζεται ο πρωθυπουργός και έναντι των σχεδίων εταίρων της Ευρωζώνης για επαναγορά μέρους του χρέους από την ίδια την Ελλάδα με κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF, στο 50% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων.
«Είμαστε ανοιχτοί απέναντι σε όλες αυτές τις ιδέες», αναφέρει ο κ. Παπανδρέου. «Αυτή η ιδέα θα μπορούσε να μειώσει για την Ελλάδα το βάρος του χρέους, αλλά να διευκολύνει και την εξυπηρέτησή του», λέει ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: