Της Ελευθερίας Αρλαπάνου και του Θανάση Παπαδή.
Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων τους επόμενους μήνες καθώς, αν και σε επίπεδο επταμήνου το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού μειώθηκε 39,7%, αντί στόχου για μείωση 39,5% στο σύνολο του έτους, μία σύγκριση με τη μείωση που είχε επιτευχθεί σε επίπεδο εξαμήνου (45,4%) δείχνει πως οι αντοχές του προϋπολογισμού δοκιμάζονται.
Ενα μίνι - σοκ έχουν προκαλέσει στην κυβέρνηση και την αγορά η αισθητή υποχώρηση των εσόδων τον Ιούλιο, μήνα για τον οποίο είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες ανάκαμψης, καθώς και η σημαντική επιδείνωση της ύφεσης στο δεύτερο τρίμηνο. Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού μειώθηκαν 9% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3,13%. Στο επτάμηνο δε η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού, με αναγωγή στον ετήσιο στόχο που θέτει το μνημόνιο, διαμορφώνεται περίπου στα 2,64 δισ. ευρώ.
Οι αποκλίσεις του Ιουλίου προκαλούν έντονο προβληματισμό: Αν και σε επίπεδο επταμήνου το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού μειώθηκε 39,7%, αντί στόχου για μείωση 39,5% στο σύνολο του έτους, μία σύγκριση με τη μείωση που είχε επιτευχθεί σε επίπεδο εξαμήνου (45,4%) δείχνει πως οι αντοχές του προϋπολογισμού δοκιμάζονται, διατηρώντας ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων τους επόμενους μήνες.
Στο υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζουν συγκυριακή την υστέρηση που καταγράφεται στα έσοδα και προσδοκούν σε βελτίωση με τις εισπράξεις τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο εν αναμονή και του νέου ενδιάμεσου ελέγχου από την τρόικα προς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Υποστηρίζουν δε πως σε σχέση με τους στόχους που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών για το επτάμηνο καταγράφεται μεν υστέρηση 772 εκατ. ευρώ στα έσοδα αλλά περισσότερες περικοπές 527 εκατ. ευρώ στις δαπάνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες:
Τον Ιούλιο τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν 9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα και διαμορφώθηκαν σε 4,87 δισ. ευρώ, αντί 5,35 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες παρουσίασαν αύξηση 3,13% και ανήλθαν σε 7,7 δισ. ευρώ, αντί 7,47 δισ. ευρώ πέρσι.
Στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού περιορίστηκε στα 12,1 δισ. ευρώ, αντί 20,05 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα καταγράφοντας πτώση 39,7%. Τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 28,66 δισ. ευρώ καταγράφοντας μικρή αύξηση 4,1%, αντί στόχου για ετήσια αύξηση 13,7%. Οι δαπάνες ανήλθαν σε 37,8 δισ. ευρώ, αντί 42 δισ. ευρώ στο περσινό επτάμηνο. Κατέγραψαν δηλαδή μείωση 10%, αντί ετήσιου στόχου για μείωση 5,5%.
Μόνον οι δαπάνες για τόκους παρουσιάζουν οριακή μείωση 0,2% αντί στόχου για αύξηση 5,6% στο σύνολο του έτους. Την ίδια ώρα οι πρωτογενείς δαπάνες παρουσίασαν πτώση 12,6% και διαμορφώθηκαν σε 28,9 δισ. ευρώ έναντι ετήσιου στόχου για πτώση 5,8%.
Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι περιορισμένες κατά 36,3% στο επτάμηνο, αποτυπώνοντας το «πάγωμα» των δημοσίων επενδύσεων ελέω της δημοσιονομικής προσαρμογής, έναντι ετήσιου στόχου για μείωση 4%. Τα έσοδα του ΠΔΕ εμφανίζονται αυξημένα κατά 23,5% σε ετήσια βάση, αντί στόχου για αύξηση 59,6% συνολικά το 2010.
Υφεση.
Πάντως το στοίχημα για το υπουργείο Οικονομικών στο «μέτωπο» των εσόδων για το δεύτερο εξάμηνο, με την ύφεση να βαθαίνει, είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο: Με βάση τους στόχους του υπουργείου πρέπει να εισπραχθούν στους τελευταίους πέντε μήνες του έτους 26,4 δισ. ευρώ, την ώρα που η αγορά βουλιάζει ολοένα και βαθύτερα στην ύφεση. Στο οικονομικό επιτελείο διατηρούν πάντως συγκρατημένη αισιοδοξία και περιμένουν βελτίωση της εικόνας στο επόμενο διάστημα μεταξύ άλλων από την:
Επίσπευση της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων, εκτιμάται πως τον Ιούλιο εκκαθαρίστηκαν περίπου ένα εκατομμύριο λιγότερες φορολογικές δηλώσεις σε σχέση με πέρσι.
Είσπραξη σχεδόν του συνόλου του μεγαλύτερου μέρους της φορολογίας από τον ΕΤΑΚ του 2009 και το Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας για το 2010 καθώς και της έκτακτης εισφοράς για τα φυσικά πρόσωπα με εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ.
Μεγάλο ερώτημα παραμένει ο βαθμός στον οποίο θα αποδώσουν - υπό το βάρος της εντεινόμενης ύφεσης- τα έκτακτα μέτρα της νέας αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ (800 εκατ. ευρώ) και των ειδικών φόρων κατανάλωσης (450 εκατ. ευρώ), καθώς και το κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών ενεργοποιούνται πέντε ομάδες δράσης με ειδική στόχευση μεταξύ άλλων:
*Στη συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών.
*Στον ειδικό έλεγχο μεγάλων εισοδημάτων και ατόμων με μεγάλο πλούτο. Επισημαίνεται πως στο πρώτο εξάμηνο τα έσοδα από τα πρόστιμα του ΣΔΟΕ ανήλθαν σε 2,5 δισ. ευρώ. Εκτιμάται δε πως ακόμη και εάν οι παραβάτες προσφύγουν σε δικαστήρια αμφισβητώντας την ορθότητα των προστίμων, βάσει του νόμου θα πρέπει να καταβάλουν το 25% των προστίμων, ή 625 εκατ. ευρώ σωρευτικά, συμβάλλοντας στο «κλείσιμο» μέρους της «μαύρης τρύπας» στα έσοδα. Επισημαίνεται παράλληλα πως ήδη έχουν ενεργοποιηθεί οι πρώτες κατασχέσεις ακινήτων ενώ από Σεπτέμβριο αναμένεται εντατικοποίηση ελέγχων και διασταυρώσεων για υψηλά εισοδήματα και μεγάλη ακίνητη περιουσία.
*Στην εφαρμογή του νέου φορολογικού πλαισίου και στην ενίσχυση των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών.
*************************
Αναδημοσίευση από εδώ: Στο κόκκινο τα έσοδα τον Ιούλιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου