11/8/10

Προειδοποίηση από την ιστορία της Γερμανίας...

Του ΒΙΚΤΩΡΑ ΝΕΤΑ.

Η Ιστορία διδάσκει, αλλά και επαναλαμβάνεται, όταν οι κυβερνήτες δεν τη μελετούν, για να προλάβουν την επανάληψη δυσάρεστων, οδυνηρών έως και επικίνδυνων εξελίξεων.
Δυστυχώς δεν πρόλαβαν οι πολιτικοί ηγέτες σε Αμερική και Ευρώπη την οικονομική κρίση, που έφερε τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα. Θα έπρεπε και αυτοί και οι οικονομικοί τους σύμβουλοι να γνώριζαν καλά τι συνέβη με την παγκόσμια κρίση μετά το κραχ στις ΗΠΑ το 1929 και πού οδήγησαν οι πολιτικές λιτότητες. Φαίνεται πως καλύτερα από τους πολιτικούς γνωρίζουν την Ιστορία οι τραπεζίτες, οι χρηματιστές και οι μεγαλοεπενδυτές, αυτοί δηλαδή που κερδοσκοπούν με κάθε ευκαιρία.
Πρόσφατα ένας από τους μεγαλοεπενδυτές, ο γνωστός από τα κερδοσκοπικά του παιχνίδια Τζορτζ Σόρος, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» επισήμανε ότι «η γερμανική πολιτική αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη» και «θα μπορούσε να καταστρέψει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα». Κατά τον Σόρος, η πολιτική του αποπληθωρισμού θα φέρει μακρά περίοδο στασιμότητας «και αυτό οδηγεί σε εθνικισμό, κοινωνική αναταραχή και ξενοφοβία. Ακόμη και η δημοκρατία θα μπορούσε να κινδυνεύσει» είπε. Προτείνει μάλιστα να επιτρέψει η γερμανική κυβέρνηση την αύξηση των μισθών των εργαζομένων, διότι αυτό θα βοηθούσε τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης να ανακάμψουν.
Ο Τζορτζ Σόρος κάνει τη δουλειά του, αλλά αν η δημοκρατία κλονιστεί από τον εθνικισμό, την ξενοφοβία και την κοινωνική αναταραχή και αυτός θα χάσει τα λεφτά του ή δεν θα μπορεί να «επενδύει». Προφανώς οι φόβοι του στηρίζονται στη γνώση της Ιστορίας, και μάλιστα της γερμανικής, της περιόδου της μεγάλης οικονομικής κρίσης, που ξέσπασε το 1929 στις ΗΠΑ και μεταδόθηκε και στην Ευρώπη. Τα τότε γεγονότα μιλούν μόνα τους και οι ομοιότητες με τα σημερινά προκαλούν πράγματι φόβους για την τύχη της δημοκρατίας. Να θυμίσουμε λοιπόν τα γεγονότα. Για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Γερμανία καλείται τον Μάρτιο του 1930 ο κεντρώος ηγέτης Χάινριχ Μπρούνιγκ να σχηματίσει κυβέρνηση, η οποία θα προσπαθήσει με ένα νέο πρόγραμμα εξυγίανσης, δηλαδή με περικοπές δαπανών, να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό και να μειώσει τα μεγάλα ελλείμματα, την ώρα που οι άνεργοι στη χώρα είχαν φτάσει τα 8,2 εκατομμύρια.
Τα μέτρα λιτότητας προκάλεσαν τη λαϊκή δυσφορία, η οποία εκδηλώθηκε στις κάλπες. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 1930 αυξάνει θεαματικά τη δύναμή του το Κόμμα Εθνικοσοσιαλιστών του Αδόλφου Χίτλερ που έρχεται δεύτερο (με 18,3% από τις 12 έδρες που είχε έφτασε τις 107). Οι Σοσιαλδημοκράτες ήταν μεν πρώτο κόμμα, αλλά έπεσαν στο 24,5%, ενώ αυξήθηκε και η δύναμη του Κομμουνιστικού Κόμματος (από 23 σε 77 έδρες, με ποσοστό 13,1%). Παρά το μήνυμα της κάλπης, στις αρχές Νοεμβρίου του 1930 ο καγκελάριος Χάινριχ Μπρούνιγκ, ο υπουργός Οικονομικών Χέρμαν Ντίτριχ και ο υπουργός Εργασίας Ανταμ Στέγκερβαλντ ανακοίνωσαν το πρόγραμμα εξυγίανσης, το οποίο περιελάμβανε μέτρα μεταξύ των οποίων: μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, περιορισμό των κρατικών εξόδων, των εξόδων των κρατιδίων και των δήμων και κοινοτήτων, αύξηση του φόρου εισοδήματος και ελάττωση του φόρου περιουσίας, αύξηση της εισφοράς για το Ταμείο Ανεργίας στο 6% του μισθού. Επίσης το διαιτητικό δικαστήριο αποφάσισε να εφαρμοστεί στη βιομηχανία μετάλλου μείωση κατά 3% του βασικού μισθού από τον Νοέμβριο 1930 και περικοπή του μισθού κατά 8% και 6% από την 1η Ιανουαρίου 1931. Με τη μείωση των μισθών συμφώνησε η ομοσπονδία των Γερμανών εργατών.
Με την ψήφιση του προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο του 1930 πέρασαν και τα μέτρα εξυγίανσης, που περιελάμβαναν: μείωση κατά 20% της αποζημίωσης του προέδρου της Δημοκρατίας, του αρχικαγκελάριου, των υπουργών και των βουλευτών, μείωση των μισθών όλων των υπαλλήλων κατά 6%, εκτός από τους μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 1.500 μάρκα το χρόνο. Αύξηση των εισφορών για το Ταμείο Ανεργίας στο 6,5% του μισθού. Επίσης έγιναν περικοπές στις κρατικές δαπάνες και αναμορφώθηκε το φορολογικό σύστημα. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Γερμανία πλήρωνε και τεράστιες πολεμικές αποζημιώσεις μετά την ήττα της στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, που επιβάρυναν την οικονομία της.
Τα μέτρα εξυγίανσης απέδωσαν στους αριθμούς, αλλά δεν ανακούφισαν τους Γερμανούς πολίτες και προπαντός τα εκατομμύρια των ανέργων. Στις εκτιμήσεις τους και οι εφημερίδες της εποχής έπεσαν έξω. Ο ανταποκριτής της εφημερίδας «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης Γαβριήλ Κρέστοβιτς τηλεγραφούσε τον Μάρτιο του 1930 από το Βερολίνο «Πώς ο καγκελάριος Μπρούνιγκ έσωσε την Γερμανικήν Δημοκρατίαν». Εγραφε: «Εν έτος διήλθεν από την ημέραν, κατά την οποίαν ο κ. Μπρούνιγκ ανέλαβε την διακυβέρνησιν του Ράιχ. Το τι κατόρθωσε ο άνθρωπος αυτός από της εποχής εκείνης, δεν το εκτιμούν μόνον σήμερον όσοι παρακολούθησαν το έργον του, αλλά θα το εκτιμήσει μίαν ημέραν και η ιστορία. Ποίος δεν ενθυμείται τον πανικόν ο οποίος κατέλαβε μετά την μεγάλην εθνικοσοσιαλιστικήν νίκην, τόσον την Γερμανίαν, όσο και το εξωτερικόν; Η Γερμανική πίστωσις εν τω εξωτερικώ είχε σχεδόν τελείως καταστραφεί, τα γερμανικά κεφάλαια εφυγαδεύοντο εις την Ελβετίαν, Ολλανδίαν και Αμερικήν, η ανεργία ηύξανεν από ημέρας εις ημέραν, οι οπαδοί του Χίτλερ διεκήρυττον, ότι όχι μόνον η κυβέρνησις εντός μερικών ημερών θα τους ανήκεν, αλλ' ότι ήδη, ο στρατός, η Ράιχσβερ επερίμενε τας διαταγάς των! Ο τύπος του εξωτερικού, τουλάχιστον το μεγαλύτερον μέρος του ξένου τύπου, ανέμενεν από ημέρας εις ημέραν την είσοδον των Εθνικοσοσιαλιστών εις την κυβέρνησιν και προειδοποίει τον κόσμον περί του φοβερού κινδύνου, ο οποίος ηπείλει την Ευρωπαϊκήν ειρήνην... Και εν τούτοις τίποτε από αυτά δεν έγιναν».
Τον επόμενο χρόνο, το 1932, ο ξένος Τύπος θα δικαιωθεί στην πρόβλεψή του για τον «φοβερό κίνδυνο». Στις εκλογές του Ιουλίου το Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα του Χίτλερ έρχεται πρώτο με 37,40% και 230 έδρες, το Σοσιαλδημοκρατικό παίρνει 21,6% και 133 έδρες, το Κομμουνιστικό Κόμμα 14,5% και 89 έδρες, το Κέντρο 12,5% και 75 έδρες, το Γερμανικό Εθνικιστικό Λαϊκό Κόμμα 5,9% και 37 έδρες και το Βαυαρικό Λαϊκό Κόμμα 3,2% και 22 έδρες. Να ευχηθούμε να μην επαληθευτούν οι φόβοι του Τζορτζ Σόρος, αλλά και η Ευρώπη να αλλάξει πολιτική πριν είναι αργά.
**********************

Δεν υπάρχουν σχόλια: