1/3/10

"Αγρίνιο: Δήμαρχοι και Δημαρχίες 1833-2007" .


Με επιτυχία παρουσιάστηκε το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου το βιβλίο "Αγρίνιο: Δήμαρχοι και Δημαρχίες 1833-2007" που συνέγραψαν οι φιλόλογοι Μεταξούλα Μανικάρου και Χρυσούλα Σπυρέλη και εξέδωσε ο Δήμος Αγρινίου.
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Πρόκειται για μία άρτια αισθητικά έκδοση που αποτελεί ένα συνολικό αφιέρωμα στα 170 χρόνια από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο πρώτος Δήμαρχος Αγρινίου. Βιογραφικά, φωτογραφίες, ανέκδοτα στοιχεία για όσους κατείχαν το συγκεκριμένο αξίωμα, εκλογικά αποτελέσματα, ιστορικές αναφορές στην τοπική αυτοδιοίκηση, συνδέουν τις δημαρχικές θητείες με τα σημαντικότερα γεγονότα της πόλης του Αγρινίου.
Το βιβλίο...δομείται σε πέντε μέρη τα οποία συνολικά περιέχουν είκοσι τέσσερα (24) κεφάλαια ισάριθμα των αντίστοιχων δημαρχικών περιόδων. Το κάθε κεφάλαιο έχει δύο ενότητες: τη «ΔΗΜΑΡΧΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ» κάθε θητείας που φέρει τον αύξοντα αριθμό του κεφαλαίου και τα «ΑΝΘΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΑ» τα οποία έχουν την ίδια αρίθμηση.
Στη «ΔΗΜΑΡΧΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ» ο αναγνώστης θα βρει πρώτα τη φωτογραφία και τα βιογραφικά του δημάρχου, τα χρονικά όρια της θητείας του και τη σύσταση του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και τα κυριότερα γεγονότα που συνδέθηκαν με τη συγκεκριμένη δημαρχική περίοδο. Στα «ΑΝΘΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΑ» θα βρει Πρακτικά συνεδριάσεων, επιστολές δημάρχων προς την κεντρική εξουσία, αντιπολιτευτικά κείμενα, δημοσιεύματα εφημερίδων και περιοδικών για την περιρρέουσα «ατμόσφαιρα» κάθε εποχής, καθώς και για τη δραστηριότητα των ανθρώπων που κυβέρνησαν την πόλη.
Τα «ΑΝΘΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΑ» φωτίζουν καλύτερα την εποχή που θήτευσαν οι δημοτικοί άρχοντες και αποτελούν ένα υλικό συγκεντρωμένο γύρω από την Τοπική Ιστορία για όποιον θέλει να ενημερωθεί ή να ασχοληθεί περαιτέρω, αλλά και χρήσιμο για εκείνον που θα ενδιαφερθεί να συνεχίσει την έρευνα σε πιο εξειδικευμένους τομείς.
Στο βιβλίο περιλαμβάνονται, ακόμη, πρόλογος του Δημάρχου Αγρινίου Παύλου Μοσχολιού, πρόλογος του συλλέκτη φωτογραφιών Χαράλαμπου Δημάδη και εισαγωγικό κείμενο για το «ρόλο της δημοτικής αρχής στη διαδικασία σχηματισμού της νεότερης πόλης του Αγρινίου», που έγραψε η αρχιτέκτων Δώρα Μονιούδη Γαβαλά, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών με έδρα το Αγρίνιο.
Επίσης, στο τέλος, δημοσιεύεται ως Επίμετρο, εργασία του Δημητρίου Καφρίτσα (επίτιμου διευθυντή του δήμου Αγρινίου) με τίτλο «ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ (1951-1997)», η οποία περιλαμβάνει λεπτομερώς εκλογικούς νόμους και εκλογικά αποτελέσματα, αλλά και όλα τα ονόματα αυτών που έλαβαν μέρος στις εκλογικές αναμετρήσεις των ετών 1951-1997.
Kάποια αξιομνημόνευτα πράγματα που μαθαίνουμε μέσα από τις 385 σελίδες αυτού του βιβλίου:
-Ο δήμαρχος Αγρινίου Κωνσταντίνος Τρυγώνης (1840-1846) ήταν παππούς του Ιωάννη Μεταξά από τη πλευρά της μητέρας του.
-Ο δήμαρχος Γρηγόρης Στάικος (1876-1879) έβαζε φόρο "επί των ωνίων" για να φτιάξει δημαρχείο(!).
-Επί Δημαρχίας Μιχαήλ Μπέλλου (1879-1885) αρχίζει να υπάρχει στοιχειώδης δημόσιος φωτισμός στη πόλη ( πεντάφωτη λυχνία με λάμπες πετρελαίου πάνω σε στύλο).
-Δεινά και φοβερά συνέβησαν επί Δημαρχίας Σπύρου Σπυρόπουλου-Καρακίτσου (1887-1890) καθώς από ευλογία και ιλαρά πέθαιναν 25-30 άνθρωποι την ημέρα. Σε αυτά προστίθεται ο καταστροφικός σεισμός του 1889 που άφησε μόνο 20 σπίτια όρθια.
- Δύο Μαθητές δολοφόνησαν τον καθηγητή τους (!) Δημήτρη Αγγελίδη επειδή τους έπιασε να παίζουν χαρτιά και να καπνίζουν ( Δημαρχία Γ.Μπαιμπά, 1899-1907).
- Δεκέμβρης 1916: Γέμισε πέτρες η συμβολή Παπαστράτου & Μπότσαρη από τα αναθέματα των αντιβενιζελικών προς τον Ελ. Βενιζέλο.
-1928: Ξεκινάνε οι ανασκαφές για το αρχαίο Αγρίνιο, το οποίο εντοπίσαν στη περιοχή της Νεάπολης ( Δημαρχία Ανδρέα Παναγοπούλου 1925-1934).
- Επί Δημητρίου Βότση (1934-1942)ψήφισαν για πρώτη φορά γυναίκες στις δημοτικές εκλογές...αλλά όχι όλες! Μόνο οι εγγράμματες σύνολο:50!
-Ο πρώτος μεταπολεμικός Δήμαρχος Θανάσης Κακογιάννης εκδιώχθηκε στις 31Μαρτίου 1945 με την βία των όπλων Άγγλων στρατιωτικών από το Δημαρχιακό Μέγαρο Αγρινίου.
- Δύο νοσοκομεία υπήρχαν επί δημαρχείας Σεβαστιανού Καρβούνη, (1946-1950) τα οποία μαλιστα δεν έφταναν και ζητούσε να γίνει ένα μεγάλο σύγχρονο.
-Επί Ηλία Σαγεώργη (1952-1959) τα Χαλκούνια παιρνούν από την παρανομία στη...νομιμότητα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου(!).
-Επί Γεωργίου Παπαιωάννου (1959-1964) ιδρύθηκε η Παπαστράτειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγρινίου και λειτούργησε επί Τάσσου Παναγόπουλου (1964-1967), τον οποίο έδιωξε η δικτατορία του 1967.
- Επί Ματθαίου Βεργώνη (1967-1974) καλύφθηκαν οι χείμμαροι που "διέσχιζον την πόλιντου Αγρινίου".
- Ο Στέλιος Τσιτσιμελής (1975-1986) προπηλακίστηκε από αστυνομικούς, όταν πήγε να καταθέσει σταφάνι στο μνημείο πεσόντων εκ μέρους της οργάνωσης αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: