1/3/10

Καταστροφικός σεισμός στην Χιλή!

Ολεθρος στη Χιλή από 8,8 Ρίχτερ!

Τεράστια προβλήματα στις μεταφορές, την υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση, ενώ η γη εξακολουθεί να τρέμει. Λήξη συναγερμού για τσουνάμι στις χώρες του Ειρηνικού. Εως και 30 δισ. δολάρια το κόστος της καταστροφής!
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η Χιλή, που προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της μετά τον εξαιρετικά ισχυρό σεισμό των 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη χώρα τα ξημερώματα του Σαββάτου. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, μόνο στην πόλη Κονσεπτιόν, την οποία έπληξε και τσουνάμι, εντοπίστηκαν 350 νεκροί.
Τουλάχιστον 708 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την ισχυρότατη δόνηση και εκατοντάδες εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ σχεδόν 100 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στα ερείπια κτηρίου της πόλης Κονσεπτιόν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Χιλής, 115 χιλιόμετρα από το επίκεντρο.
Μετασεισμοί.
Οι περισσότεροι κάτοικοι της χώρας πέρασαν το Σαββατοκύριακο στους δρόμους, καθώς σημειώνονται δεκάδες ισχυροί μετασεισμοί μεγέθους άνω των 4,5 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ, περισσότερα από 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από τον σεισμό, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τουλάχιστον 500.000 σπίτια έχουν καταρρεύσει ή υποστεί σοβαρές ζημιές.
Τα 8,8 Ρίχτερ προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές στις υποδομές της χώρας, δημιουργώντας προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, την υδροδότηση και τις μεταφορές, καθώς εκατοντάδες δρόμοι και γέφυρες έχουν καταστραφεί.
Τεράστιες ζημιές.
Το αεροδρόμιο του Σαντιάγκο αναμενόταν να παραμείνει εκτός λειτουργίας τουλάχιστον για 72 ώρες, καθώς παρά το γεγονός ότι η πίστα απογείωσης-προσγείωσης παρέμεινε άθικτη, το εσωτερικό του και ο πύργος ελέγχου έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές. Οι περιπολίες της στρατιωτικής αστυνομίας έχουν ενταθεί το τελευταίο 24ωρο για την προστασία του πληθυσμού μετά τα κρούσματα λεηλασίας. Το οικονομικό κόστος από το χτύπημα του Εγκέλαδου εκτιμάται σε 15 έως 30 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο σεισμός ήταν ο τέταρτος ισχυρότερος που έχει σημειωθεί τον τελευταίο αιώνα. Σύμφωνα με δηλώσεις σεισμολόγων, πρόκειται για μία δόνηση 1.000 φορές ισχυρότερη από αυτή που ισοπέδωσε την Αϊτή τον προηγούμενο μήνα.
«Πρωτιά».
Η Χιλή εξακολουθεί να κατέχει μια τραγική «πρωτιά», καθώς στη χώρα σημειώθηκε το 1960 ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί στην ιστορία, μεγέθους 9,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η χώρα βρίσκεται πάνω στον επονομαζόμενο «Δακτύλιο της Φωτιάς» που περιβάλλει τον Ειρηνικό Ωκεανό, που είναι μία από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές στον πλανήτη.
Τσουνάμι.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η προχθεσινή δόνηση, πέραν του ότι έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε γειτονικές χώρες όπως η Αργεντινή, προκάλεσε πανικό σχεδόν στο ένα τέταρτο του πλανήτη λόγω του φόβου για εκδήλωση τσουνάμι.
Το τσουνάμι έπληξε την πόλη Ταλκαχουάνο της Χιλής αργά το Σάββατο προκαλώντας σοβαρές ζημιές στο λιμάνι της πόλης και βγάζοντας ψαρόβαρκες από τη θάλασσα, όπως μετέδωσε η τοπική τηλεόραση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες το τσουνάμι έπληξε την πόλη την ώρα που πολλοί μετασεισμοί δονούσαν τη Χιλή, ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό των 8,8 βαθμών.
Προειδοποίηση για τσουνάμι εξέδωσαν 53 περιοχές του Ειρηνικού, από την Ανταρκτική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, έως την Αλάσκα και τη Ρωσία.
Η πρωτοφανής κινητοποίηση δεκάδων χωρών, είχε ως αποτέλεσμα να εκκενωθούν προληπτικά πολλές περιοχές και εκατομμύρια άνθρωποι να εγκαταλείψουν προσωρινά τις εστίες τους.
Το μεγαλύτερο τσουνάμι έπληξε την Ιαπωνία, όπου οι αρχές είχαν διατάξει την εκκένωση 240.000 νοικοκυριών, χωρίς να προκαλέσει σοβαρές ζημιές καθώς τα κύματα δεν ξεπέρασαν το ένα μέτρο. Μικρότερα κύματα έπληξαν επίσης περιοχές της Γαλλικής Πολυνησίας, της Νέας Ζηλανδίας, των Φιλιππίνων, της Χαβάης και της Ρωσίας.
Το ρήγμα που το 1960 έδωσε 9,5 R!
Ο φονικός σεισμός στη Χιλή έγινε στο σημείο όπου συναντώνται οι δύο πιο ενεργές τεκτονικές πλάκες παγκοσμίως: της Νοτίου Αμερικής και της Nazca. Η δεύτερη τεκτονική πλάκα ήταν αυτή που πρώτη ενεργοποιήθηκε και «βυθίστηκε» κάτω από αυτή της Νοτίου Αμερικής. Η μεταξύ τους τριβή προκάλεσε την ισχυρότατη σεισμική δόνηση. Οπως επισημαίνουν οι σεισμολόγοι, η δόνηση σημειώθηκε στο ίδιο τεκτονικό ρήγμα που προκάλεσε τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει καταγραφεί στην Ιστορία της ανθρωπότητας. Τo 1960 σεισμός μεγέθους 9,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προκάλεσε τον θάνατο περίπου δύο χιλιάδων ανθρώπων - κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς την πόλη Βαλδίβια, στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 1.655 ανθρώπων στη Χιλή και προκάλεσε τσουνάμι που έπληξε χώρες στον Ειρηνικό, προκαλώντας τον θάνατο άλλων 200 ανθρώπων σε Ιαπωνία, Χαβάη και Φιλιππίνες. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο σεισμός της Χιλής δεν σχετίζεται με τη δόνηση μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στις νότιες ακτές της Ιαπωνίας, αλλά ούτε και με το χτύπημα του Εγκέλαδου που ισοπέδωσε την πρωτεύουσα της Αϊτής, Πορτ-ο-Πρενς, στις 12 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τον Τζιαν Λιν, γεωφυσικό στο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole, ο σεισμός ήταν 250 με 350 φορές πιο ισχυρός από αυτόν που σημειώθηκε στην Αϊτή και εμφανίζει πολλές ομοιότητες με αυτόν που κατεγράφη στις 26 Δεκεμβρίου του 2004 στην Ινδονησία.
Οι πιο ισχυροί σεισμοί στην Ιστορία:
1960 22 Μαΐου, Χιλή:
σεισμός μεγέθους 9,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, περίπου 2 χιλιάδες νεκροί. Τσουνάμι χτύπησαν Χαβάη και Ιαπωνία.
1964 28 Μαρτίου, Αλάσκα: σεισμός μεγέθους 9,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 128 νεκροί.
2004 26 Δεκεμβρίου, Ινδονησία: σεισμός μεγέθους 9,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προκάλεσε τσουνάμι, 250 χιλιάδες νεκροί.
2010 12 Ιανουαρίου, Αϊτή: σεισμός μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 230 χιλιάδες νεκροί.
2010 27 Φεβρουαρίου, Χιλή: σεισμός, μεγέθους 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, μέχρι τώρα πάνω από 700 νεκροί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: