Το περιεχόμενο του «πακέτου διάσωσης» δεν έχει γίνει γνωστό και τα σενάρια που υπάρχουν είναι αρκετά, με επικρατέστερο αυτό την πολιτικής στήριξης σε πρώτη φάση και αν αυτή δεν είναι επαρκής για την αποκλιμάκωση των spreads, τότε θα υπάρξει κρατική στήριξη ελληνικών ομολόγων από κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελεγκτές της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, που βρίσκονταν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, διαπίστωσαν σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και ζήτησαν την άμεση λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 3,5 - 5 δις ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών αρχικά τόνισε πως δεν συμφωνούν με την καθυστέρηση που διαπιστώνουν, αλλά εν συνεχεία άρχισε να τα «μαζεύει» μπαίνοντας στην διαδικασία του «παζαριού», χωρίς ωστόσο να καταλήξουν κάπου. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό τονίζοντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν εδώ και τώρα μέτρα «σοκ» που θα καθιστούν την επίτευξη του στόχου για την μείωση του ελλείμματος κατά 4 μονάδες το 2010 εφικτή. Ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε εγγυήσεις, τις οποίες και έλαβε λίγο αργότερα από την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ.
Το πλήρες περιεχόμενο της συνομιλίας μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και της Α. Μέρκελ δεν έγινε γνωστό, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε η διαβεβαίωση ότι αν δεν πετύχει η πολιτική στήριξη που θα λάβει η Ελλάδα, τότε κράτη - μέλη της Ε.Ε. θα εγγυηθούν τα ελληνικά ομόλογα.
1/3/10
Χάιλ ... μέτρα!
Η τελική «συμφωνία» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση οριστικοποιείται σήμερα, με τον Ευρωπαίο επίτροπο Όλι Ρεν να φέρνει στη χώρα μας το «πακέτο διάσωσης» και την ελληνική κυβέρνηση να ανακοινώνει το πιο επώδυνο «πακέτο» μέτρων των τελευταίων δεκαετιών.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου