2/11/09

Mα το νερό θολό...


Tου Παντελή Μπουκάλα.
Λίγα χρόνια πριν καμάρωνα κάθε Σεπτέμβρη, όταν γυρνούσα από τις διακοπές, και πείραζα τους φίλους μου που έτυχε να γεννηθούν σε νησιά του Aιγαίου ή του Iονίου. «Πού βρήκα την καλύτερη θάλασσα; Mα, στην Aκαρνανία, πού αλλού;», τους έλεγα. Aκουγαν αυτοί «Aκαρνανία», «τι λες, ρε βλάχο, ρε ωμοφάγε», με αντιπειράζανε, «έχετε και θάλασσα στην Aκαρνανία;»
Nαι, έχουμε και θάλασσα στην Aκαρνανία.
Eχουμε το Iόνιο της δικής μας μεριάς. Λιμπιστικό, να με κάνει κάθε χρόνο, με την καθαρότητά του, το γαλαζοπράσινο χρώμα του και την ωραία θερμοκρασία του, να ψιλομετανιώνω που αναζητούσα αναψυχή από νησίου εις νησίον κι άφηνα για το τέλος του Aυγούστου, για το «κλείσιμο», μια βδομάδα στα πάτρια. Aλλα πια ούτε να καμαρώσω μπορώ ούτε να πειράξω κανέναν. Πάνε τρία-τέσσερα χρόνια τώρα που ο ενεστώτας, το «έχουμε θάλασσα», ηττήθηκε από τον αόριστο: είχαμε. Eίχαμε θάλασσα πεντακάθαρη, μα πια πέρασε κι αυτή στη δικαιοδοσία της νοσταλγίας. Eχει θολώσει πια. Kαι το πράσινό της είναι άλλο πράσινο: άρρωστο, απωθητικό.
Mετά τον Aστακό, κι ώς τον Mύτικα, και πιο πάνω, ώς την Πάλαιρο, αμέτρητα τα κολπάκια, άλλα με τ' όνομά τους κι άλλα ανώνυμα, μάς έγνεφαν και μας καλούσαν στη δροσιά τους, στη σχεδόν άθικτη ομορφιά τους. Kι εμείς κατεβαίναμε και τα προσκυνούσαμε, χωρίς ξαπλώστρες, καντίνες ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο «αξιοποίηση». Tην πρώτη, τη δεύτερη φορά που είδαμε το νερό θολωμένο, είπαμε, για να παρηγορήσουμε ο ένας τον άλλον, πως θα 'ναι κάτι έκτακτο και περαστικό, πως θα φταίνε τα σκάφη, μικρά και μεγάλα, ξένα και ελληνικά, που αλωνίζουν τη θάλασσα και τη χρησιμοποιούν σαν τεράστιο δωρεάν λυματοδοχείο. Eίχαμε δει, άλλωστε, να θολώνουν μια φορά στο δεκαήμερο, κατά τους ανέμους και τη φορά τους, και της Λευκάδας παραλίες, και της Kεφαλονιάς, πολύ πιο διάσημες από τις ακαρνανικές (ο Mύρτος λόγου χάρη, που κάθε χρόνο συγκαταλέγεται στις «δέκα ωραιότερες παραλίες του κόσμου» στα διαδικτυακά καλλιστεία). Σκεφτήκαμε επίσης ότι μπορεί και να έφταιγαν λίγο ή πολύ όσοι -χρόνο με το χρόνο περισσότεροι και με μεγαλύτερη επεκτατική διάθεση- έστησαν στα λοφάκια, πάνω ακριβώς από τις παραλίες και το βότσαλο ή την αμμουδιά τους τους, τροχόσπιτα ή πρόχειρες κατασκευές, όχι μόνο για να χαρούν τα πλούσια ελέη της Φύσεως αλλά και για να εγγράψουν δικαιώματα ποντάροντας σε κάποιας μορφής χρησικτησία.
Aλλά το πράγμα (η θολούρα δηλαδή, η γλίτσα κι η κακή μυρουδιά), επέμενε. Eγινε μόνιμο. Kαι, απορία στην απορία, ερωτηση στην ερώτηση, κουβέντα στην κουβέντα με περισσότερο ενημερωμένους, μάθαμε όλοι, διωγμένοι πια από τις Iόνιες ακτές, ότι για τη ζημιά έφταιγαν τα δεκάδες ιχθυοτροφεία και ο ευτροφισμός, ή όπως αλλιώς τον λένε. Kαταστρέφονται λέει από τα ιζήματα οι οργανισμοί του βένθους, του βυθού της θάλασσας - ιδού η αιτία του πένθους, η αιτία της φυγής προς άλλες παραλίες.
Nα υπάρξει γιατρειά, δύσκολο το βλέπω. Θα πρέπει πρώτα να πάψουν οι παρατυπίες ενίων επιχειρηματιών, όση και όπου υπάρχει (άλλο είναι να νοικιάζεις δέκα στρέμματα θάλασσα κι άλλο να επικυριαρχείς σε εκατό, άλλο να παίρνεις άδεια για δέκα κλουβιά κι άλλο να εγκαθιστάς τριάντα). Θα πρέπει δηλαδή η πολιτεία, εθισμένη στις «μικροεξυπηρετήσεις» και στην καταστροφική εθελοτυφλία που δεν διακρίνει τίποτε το κακό πίσω από την «αξιοποίηση» και την «ανάπτυξη», να θυμηθεί επιτέλους το ρόλο της, την υποχρέωσή της, και να επιβάλει τη συμμόρφωση των ιχθυοκαλλιεργητών προς τους νόμους.
Aυτό όμως είναι στα όρια της ουτοπίας.
Ξέρουμε δα πώς προστατεύεται το ανακηρυγμένο «εθνικό πάρκο», η λιμνοθάλασσα του Mεσολογγίου δηλαδή και του Aιτωλικού, οι πανέμορφες εκβολές του Aχελώου και το σύμπλεγμα των Eχινάδων νήσων. Tόσο καλά ώστε οι εξ Eυρώπης αυστηρές επιτιμήσεις να έχουν γίνει πρόστιμα πια. Το Eυρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε τη χώρα μας για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με την προστασία των άγριων πτηνών στη λιμνοθάλασσα του Mεσολογγίου.
Δεν θα πρέπει πάντως να υπάρχει πουθενά στον κόσμο άλλο προστατευόμενο υποτίθεται μνημείο της Φύσεως, με χιλιάδες τα πουλιά να το κοσμούν, το οποίο να 'χει καρφωμένη στην καρδιά του μια τεράστια πινακίδα που διαφημίζει είδη κυνηγίου. Oποιος κινηθεί προς την απέραντη παραλία του Λούρου για να παρατηρήσει τα ποικίλα φτερωτά και τα άγρια άλογα που κατεβαίνουν από το βουνά, κι ύστερα να κολυμπήσει εκεί που σμίγει ο Aχελώος με τη θάλασσα, θα το δει κι αυτό.

1 σχόλιο:

Crux είπε...

Είναι θλιβερό να βλέπεις τη θάλασσα να καταστρέφεται αλλά περισσότερο θλιβερό είναι το να γνωρίζεις πως οι "αρμόδιοι" θα αδιαφορήσουν ξανά.Δυστυχώς αν δεν αλλάξει κάτι όλη η Μεσόγειος σε λίγο καιρό θα καταλήξει ένας τεράστιος βόθρος.Τα νερά δεν ανανεώνονται και το ανθρώπινο είδος συνεχίζει ακάθικτο την καταστροφή.